RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 05/07/2019

RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 05/07/2019

Q1. Which district of Himachal Pradesh touches the border of China?

हिमाचल प्रदेश का कौन सा जिला चीन की सीमा को छूता है?

(a) Sirmaur/ सिरमौर

(b) Chamba/ चंबा

(c) Kullu / कुल्लू

(d) Kinnaur/ किन्नौर

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Chitkul (Chittkul) is a village in Kinnaur district of Himachal Pradesh. It is the last inhabited village near the Indo-China border.

Q2. Indian Standard Time is ahead of Greenwich Mean Time by-

भारतीय मानक समय ग्रीनविच मीन टाइम से कितना आगे है-

(a) 5.30 hours/5.30 घंटे

(b) 4:30 hours/4:30 घंटे

(c) 4 hours /4 घंटे

(d) 5 hours /5 घंटे

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Indian Standard Time is 5 hours and 30 minutes ahead of Greenwich Mean Time.

Q3. On which date is India likely to experience the shortest day?

किस तारीख को भारत का सबसे छोटा दिन होता है?

(a) December 21/दिसम्बर 21

(b) March 21/मार्च 21

(c) June 22 /जून 22

(d) September 23/सितम्बर 23

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Dec. 21 is the winter solstice: the shortest day and longest night of the year here in Earth’s northern hemisphere.

Q4. Which of the nations are connected with Palk Strait?

कौन से राष्ट्र पाक जलडमरूमध्य से जुड़े हुए है?

(a) India and Sri Lanka/भारत और श्री लंका

(b) North Korea and South Korea/ उत्तर कोरिया और दक्षिण कोरिया

(c) Pakistan and China / पाकिस्तान और चीन

(d) Britain and France/ ब्रिटेन और फ्रांस

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka.

Q5. Which of the following state does not share boundary with Myanmar?

निम्नलिखित में से कौन सा राज्य म्यांमार के साथ सीमा साझा नहीं करता है?

(a) Assam/असम

(b) Manipur/मणिपुर

(c) Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश

(d) Nagaland/नागालैंड

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. The four northeast Indian states share 1,643-km border with Myanmar – Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Manipur.

Q6. West Bengal makes borders with how many countries?

पश्चिम बंगाल कितने देशों के साथ सीमा साझा करता है?

(a) One /एक

(b) Two/दो

(c) Three/तीन

(d) Four/चार

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. West Bengal  borders Bangladesh in the east, and Nepal and Bhutan in the north.

Q7. Correct pair of the state and its capital is –

राज्य का सही युग्म और इसकी राजधानी है-

(a) Nagaland – Shillong /नागालैंड-शिल्लोंग

(b) Jharkhand – Ranchi/झारखण्ड – रांची

(c) Uttarakhand – Nainital/उत्तराखंड- नैनीताल

(d) Chattisgarh – Bilaspur/छत्तीसगढ़ – बिलासपुर

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Jharkhand is a state in eastern India. It’s known for its waterfalls, the elegant Jain temples of Parasnath Hill and the elephants and tigers of Betla National Park. The state capital of Ranchi is a gateway to the park.

Q8. Which of the following state is the member of “Seven Sisters”?

निम्नलिखित में से कौन सा राज्य “सात बहनों” का सदस्य है?

(a) West Bengal /पश्चिम बंगाल

(b) Tripura/त्रिपुरा

(c) Orissa /उड़ीसा

(d) Bihar/बिहार

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. The Seven Sisters of India: Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland, Tripura, Assam, Manipur, and Mizoram cover a huge area of 255,511 square kilometres.

Q9. Where is Saddle Peak in Andaman and Nicobar Island situated?

अंडमान और निकोबार द्वीप में सैडल पीक कहाँ स्थित है?

(a) Great Nicobar / ग्रेट निकोबार

(b) Middle Andaman/ मध्य अंडमान

(c) Little Andaman / लिटिल अंडमान

(d) Northern Andaman/ उत्तरी अंडमान

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Saddle Peak or Saddle Hill is located on North Andaman Island in India’s Andaman and Nicobar Islands

Q10.What is the name of the disputed coastal area located far from Gujarat coast in between India and Pakistan?

भारत और पाकिस्तान के बीच गुजरात तट से दूर विवादित तटीय क्षेत्र का नाम क्या है?

(a) Gulf of Cambay / कैंबे की खाड़ी

(b) Sir Creek/ सर क्रीक

(c) Gulf of Khambhat / खंभात की खाड़ी

(d) Mouth of Indus/ सिंधु का मुंह

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Sir Creek is a 96 km tidal estuary on the border of India and Pakistan. The creek, which opens up into the Arabian Sea, divides the Gujarat state of India from the Sindh province of Pakistan.

Related Links:

For More Geography Quiz Click Here

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply