RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 24/08/2019

RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 24/08/2019

Q1. Why the Earth is having its own atmosphere?

(a) Winds

(b) Clouds

(c) Gravity

(d) Rotation of the Earth

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. An atmosphere, meaning is a layer of gases surrounding a planet or other material body, which is held in place by the gravity of that body. Earth also has its own environment due to gravity.

Q2. A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called-

(a) Troposphere

(b) Ionosphere

(c) Stratosphere

(d) Mesosphere

Answer & Explanation
Ans.2.(b)            

Exp. Ionosphere is the layer of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions.

Q3. The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?

(a) Percolation

(b) Conduction

(c) Leaching

(d) Transpiration

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called leaching.

Q4. Which place is said to be the Manchester of South India?

(a) Coimbatore

(b) Salem

(c) Thanjavur

(d) Madurai

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Coimbatore is referred to as the “Manchester of South India” due to its cotton production and textile industries.

Q5. Which state in India has the longest coastline?

(a)Kerala                                             

(b)Tamil Nadu

(c) Maharashtra               

(d) Gujarat

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Gujarat forms the longest coastline of all Indian states. The total length of coastline of Gujarat is 1214.7 Km.

Q6. Khangchendzonga National Park, also known as Kanchenjunga Biosphere Reserve, is located in ________.

(a) West Bengal               

(b) Assam

(c) Sikkim                            

(d) Meghalaya

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Kanchenjunga National Park is a National Park and a Biosphere reserve located in Sikkim, India. It was inscribed to the UNESCO World Heritage Sites list on July 17, 2016, becoming the first “Mixed Heritage” site of India.

Q7. Shimla is the capital of which Indian State?

(a) Chhattisgarh               

(b) Goa

(c) Himachal Pradesh     

(d) Jharkhand

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Shimla is the capital of the northern Indian state of Himachal Pradesh, it is in the Himalayan foothills.

Q8. What is the capital of Denmark?

(a) Copenhagen               

(b) Stockholm

(c) Vienna                                           

(d) Oslo

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Copenhagen is the capital and most populous city of Denmark.

Q9. Which planet is considered as the Dwarf planet?

(a) Earth                                                                              

(b) Jupiter

(c) Pluto                                                                              

(d) Saturn

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. A dwarf planet is a planetary-mass object that is neither a planet nor a natural satellite. That is, it is in direct orbit of a star, and is massive enough for its gravity to crush it into a hydrostatically equilibrious shape (usually a spheroid), but has not cleared the neighborhood of other material around its orbit.The International Astronomical Union (IAU) currently recognizes five dwarf planets: Ceres; Pluto; Haumea; Makemake; and Eris.

Q10. The Indian State of Sikkim does not share a border with which neighbouring country?

(a) Nepal                                                                                             

(b) Bangladesh

(c) Bhutan                                                                          

(d) China

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The Indian State of Sikkim shares its border with three neighbouring countries Bhutan, China (Tibet) and Nepal.

Related Links:

For More Geography Quiz Click Here

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply