RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 06/04/2019

Important Geography Questions Quiz for  RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in  RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable,  IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1. “Tsunami” is the name given to which of the following?
सुनामीनिम्नलिखित में से किसको दिया गया नाम है?
(a) Earthquake/भूकंप
(b) Cyclone/चक्रवात
(c) Tidal Waves/ज्वारीय तरंगें
(d) Undersea Waves/अविकसित तरंगें

Answer & Explanation
Ans.1.(c)
A tsunami or tidal wave, also known as a seismic sea wave, is a series of waves in a water body caused by the displacement of a large volume of water, generally in an ocean or a large lake. Earthquakes, volcanic eruptions and other underwater explosions.


Q2. Which of the following is/are ‘rain cloud’?
1. Cirrus/सिरस
2. Nimbostratus/निंबोस्ट्रेट्स
3. Cumulonimbus/क्यूम्यलोनिम्बस
4. Altocumulus/आल्टोक्यूम्यलस
(a) 1 and 2 only/केवल १ और २
(b) 2 and 3 only/२ और ३ ही
(c) 3 and 4 only/3 और 4 ही
(d) 1 and 4 only/केवल 1 और 4

Answer & Explanation
Ans.2.(b)
Two types of cloud which are Nimbostratus and Cumulonimbus are mainly rain bearing clouds


Q3. Arrange the following cities in an order from North to South

उत्तर से दक्षिण तक एक क्रम में निम्नलिखित शहरों की व्यवस्था करें
(1) Bhubaneshwar/भुवनेश्वर
(2) Chennai/चेन्नई
(3) Hyderabad/हैदराबाद
(4) Cochin/कोचीन

(a) 1 3 2 4
(b) 1 2 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 1 3 4 2

Answer & Explanation
Ans.3.(a)
Cities arranged from North to South are- Bhubaneshwar-Hyderabad-Chennai-Cochin.


Q4. On which river is the Tehri dam built?
टिहरी बांध किस नदी पर बनाया गया है?
(a) Alakananda/अलकनंदा
(b) Bhagirathi/भागीरथी
(c) Ganga/गंगा
(d) Hooghly/हुगली

Answer & Explanation
Ans.4.(b)
The Tehri Dam is one of the highest dam in India. It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand, India.


Q5. Which is the warmest layer of the atmosphere?
वायुमंडल की सबसे गर्म परत कौन सी है?
(a) Thermosphere/थर्मोस्फीयर
(b) Troposphere/ट्रोपोस्फीयर
(c) Stratosphere/स्ट्रैटोस्फियर
(d) Mesosphere/मेसोस्फीयर

Answer & Explanation
Ans.5.(a)
The thermosphere is the layer of the Earth’s atmosphere directly above the mesosphere. It extends from about 90 km to 1,000 km above our planet. In thermosphere temperature can reach up to 4,500 degrees Fahrenheit. Thus making it the warmest layer of the atmosphere.


Q6. The Siachin Glacier’s melting waters are the main source of which of the following rivers:
सियाचिन ग्लेशियर का पिघलने वाला पानी निम्नलिखित नदियों में से मुख्य स्रोत है:
(a) Beas/ब्यास
(b) Sutlej/सतलज
(c) Indus/ सिंधु
(d) Nubra/नुब्रा

Answer & Explanation
Ans.6.(d)
The Nubra River originates from the Siachin glacier. The Nubra River is a tributary of the River Shyok that flows through the Nubra valley in the northern part of Ladakh and then joins the Indus River in Skardu, Pakistan.


Q7. Which among the following is called as ‘Land of the midnight Sun’?
निम्नलिखित में से किसेमध्यरात्रि सूर्य की भूमिकहा जाता है?
(a) Norway/नॉर्वे
(b) Sweden/स्वीडन
(c) Denmark/डेनमार्क
(d) France/फ्रांस

Answer & Explanation
Ans.7.(a)
Norway is called as ‘Land of the midnight sun’.


Q8. The mountain range which divides the North and the South India is
पर्वत श्रृंखला जो उत्तर और दक्षिण भारत को विभाजित करती है
(a) Himalayas/हिमालय
(b) Western ghats/पश्चिमी घाट
(c) Vindhyas/विंध्य
(d) Satpura/सतपुड़ा

Answer & Explanation
Ans.8.(c)
The range parallels the Vindhya Range to the north, and these two east-west ranges divide Indian Subcontinent into the Indo-Gangetic plain of northern India and the Deccan Plateau of the south.


Q9. The biggest natural satellite of our solar system is ?
हमारे सौरमंडल का सबसे बड़ा प्राकृतिक उपग्रह है?
(a) Phobas/फोबस
(b) Deimos/डीमोस
(c) Moon/चंद्रमा
(d) Ganymede/गैनीमेडे

Answer & Explanation
Ans.9.(d)
Ganymede is a satellite of Jupiter and the largest satellite in our solar system.


Q10. Which of the following planets revolve clockwise?
निम्नलिखित में से कौन सा ग्रह दक्षिणावर्त घूमता है?
(a) Earth and Mercury/पृथ्वी और बुध
(b) Venus and Neptune/शुक्र और नेपच्यून
(c) Venus and Uranus/शुक्र और यूरेनस
(d) Uranus and Neptune/यूरेनस और नेपच्यून

Answer & Explanation
Ans.10.(c)
Venus and Uranus rotate clockwise.

Related Links:

For More Geography Quiz Click Here

 

 

Leave a Reply