RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 25/05/2019

RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 25/05/2019

Q1. Which city is known as the ‘Manchester of South India’?

किस शहर को ‘दक्षिण भारत के मैनचेस्टर’ के रूप से जाना जाता है?

(a) Chennai / चेन्नई

(b) Coimbatore/ कोयंबटूर

(c) Bangalore / बैंगलोर

(d) Madurai / मदुरै

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.It houses more than 25,000 small, medium and large industries with the primary industries being engineering and textiles. Coimbatore is called the “Manchester of South India” due to its extensive textile industry, fed by the surrounding cotton fields.

Q2.What is the time difference (in hours) between GMT and IST (Indian Standard Time)?

जीएमटी और आईएसटी (भारतीय मानक समय) के मध्य समय अंतराल (घंटों में) कितना है?

(a) Five / पांच

(b) Six / छह

(c) Six and a half / साढ़े छह

(d) Five and a half/ साढ़े पांच

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.GMT stands for Greenwich Mean/Meridian Time and IST stands for Indian Standard Time. India Standard Time ( IST ) is 5:30 hours (5 hours 30 minutes) ahead of Greenwich Mean Time (GMT+5.5).

Q3.Name the strait dividing India and Sri Lanka.

भारत और श्रीलंका को विभाजित करने वाली जलसन्धि का नाम बताईये.

(a) Magellan Strait / मैगेलन जलसन्धि

(b) Palk Strait/ पाल्क जलसन्धि

(c) Bass Strait / बास जलसन्धि

(d) Bering Strait / बेरिंग जलसन्धि

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.The Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka. It connects the Bay of Bengal in the northeast with Palk Bay in the southwest.

Q4.Which State in India is called the ‘Land of Five Rivers’?

भारत में किस राज्य को ‘पांच नदियों की भूमि’ कहा जाता है?

(a) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश

(b) Punjab/ पंजाब

(c) Haryana / हरियाणा

(d) Bihar/ बिहार

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.It is named so because of the five rivers flowing through this land and these five rivers of Punjab are Sutlej, Beas, Ravi, Chenab and Jhelum.

Q5.On which river is the Bhakra Nangal Dam of India built?

भारत का भाखड़ा  नांगल बांध किस नदी पर बनाया गया है?

(a) Yamuna / यमुना

(b) Ganga / गंगा

(c) Sutlej/ सतलुज

(d) Brahmaputra / ब्रह्मपुत्र

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.Bhakra Dam is a concrete gravity dam on the Sutlej River in Bilaspur, Himachal Pradesh in northern India. The dam forms the Gobind Sagar reservoir.

Q6.Which city in India is called the ‘Lake City’?

भारत में किस शहर को ‘झीलो का शहर’ कहा जाता है?

(a) Udaipur/ उदयपुर

(b) Jaipur/ जयपुर

(c) Raipur / रायपुर

(d) Jodhpur/ जोधपुर

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.Udaipur City, formally known as the city of lakes and Venice of East. Udaipur, the capital of the former princely state of Mewar is a beautiful city in Rajasthan, India. Udaipur is also referred to as the “Venice of the East”, the “Most Romantic City of India” and the “Kashmir of Rajasthan”.

Q7.Which one among the following is not an important factor of climate of an area?

निम्नलिखित में से कौन सा क्षेत्र के जलवायु का एक महत्वपूर्ण कारक नहीं है?

(a) Longitude/ देशांतर

(b) Latitude/ अक्षांश

(c) Altitude/ ऊंचाई

(d) Distance from the sea/ समुद्र से दूरी

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.longitude is distance east or west of the prime meridian (an imaginary line running from north to south through Greenwich, England). Longitude is measured in degrees east or west of the prime meridian. This means one half of the world is measured in degrees of east longitude up to 180°, and the other half in degrees of west longitude up to 180°.

Q8.’EI Nino’ associated with the formation of the South West Monsoon of India is

अल-नीनो’ भारत के दक्षिण पश्चिम मानसून के गठन से जुड़ा हुआ ___________है.

(a) a periodic low pressure centre/ एक आवधिक कम दबाव केंद्र

(b) an abnormally warm ocean current/ असामान्य रूप से गर्म महासागरीय धारा

(c) a periodic warm air-mass/ एक आवधिक गर्म हवा द्रव्यमान

(d) a periodic warm wind/ एक आवधिक गर्म हवा

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.Collectively, El Niño and La Niña are parts of an oscillation in the ocean-atmosphere system called the El Niño-Southern Oscillation.El Niño Southern Oscillation refers to the cycle of warm and cold temperatures, as measured by sea surface temperature, SST, of the tropical central and eastern Pacific Ocean.

Q9.Which one among the following rivers does not flow into the bay of Bengal?

निम्नलिखित नदियों में से कौन सी नदी बंगाल की खाड़ी में नहीं मिलती है?

(a) Tapti/ ताप्ती

(b) Mahanadi/ महानदी

(c) Godavari/ गोदावरी

(d) Cauvery/ कावेरी

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.The Narmada and the Tapti are the only major rivers that flow into the Arabian Sea. The total length of Narmada through the states of Madhya Pradesh, Maharashtra, and Gujarat amounts to 1312 km. The Tapti follows a parallel course to the south of the Narmada, flowing through the states of Maharashtra and Gujarat on its way into the Gulf of Khambhat.

Q10.In the interior of the Earth

पृथ्वी के आतंरिक भाग में-

(a) the temperature rises with increasing depth/ तापमान बढ़ती गहराई के साथ बढ़ता है

(b) the temperature falls with increasing depth/ तापमान बढ़ती गहराई के साथ गिरता है

(c) the pressure falls with increasing depth/ बढ़ती गहराई के साथ दबाव गिरता है

(d) both temperature and pressure fall with increasing depth/ बढ़ती गहराई के साथ तापमान और दबाव दोनों गिरते हैं

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp.Structure of earth’s interior is fundamentally divided into three layers – crust, mantle and core.A rise in temperature with increase in depth is observed in mines and deep wells.These evidence along with molten lava erupted from the earth’s interior supports that the temperature increases towards the centre of the earth.Just like the temperature, the pressure is also increasing from the surface towards the centre of the earth.

Related Links:

For More Geography Quiz Click Here

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

Leave a Reply