RRB NTPC History quiz for Stage I : 9th July 2019

RRB NTPC 2019 History quiz for Phase I

Railway/SSC JE History quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. The Mughal painting reaches its zenith during the reign of:

किसके शासनकाल के दौरान मुगल चित्रकला अपने चरम बिंदु पर थी ?

(a) Akbar/  अकबर

(b) Jahangir / जहाँगीर

(c) Shahjahan / शाहजहाँ

(d) Aurangzeb / औरंगजेब

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Jahangir had a very discriminating eye and Mughal painting reached its climax of glory during his reign.

Q2. The battle that led to the foundation of Muslim power in India was

भारत में मुस्लिम शक्ति की नींव रखने वाला युद्ध कौन सा था-

(a) The first battle of Tarain / तरैन का प्रथम युद्ध

(b) The second battle of Tarain / तरैन का द्वितीय युद्ध

(c) The first battle of Panipat / पानीपत का प्रथम युद्ध

(d) The second battle of Panipat / पानीपत का द्वितीय युद्ध

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The Second Battle of Tarian (Taraori) was again fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan. The battle took place in 1192 A.D near Tarain. In this battle, Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammed Ghori.

Q3. Which one of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of being exactly equal in length and breadth?

निम्नलिखित मुगल इमारतों में से कौन सी इमारत लंबाई और चौड़ाई बराबर होने की अनूठी विशेषता है?

(a) Agra Fort / आगरा का किला

(b) Red Fort / लाल किला

(c) Taj Mahal / ताज महल

(d) Buland Darwaza / बुलंद दरवाजा

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. The Taj Mahal is an ivory-white marble mausoleum on the south bank of the Yamuna river in the Indian city of Agra. It was commissioned in 1632 by the Mughal emperor, Shah Jahan, to house the tomb of his favourite wife, Mumtaz Mahal.

Q4. The Qutub Minar was completed by the famous ruler

कुतुब मीनार किस प्रसिद्ध शासक द्वारा पूरा किया गया था?

(a) Qutub-ud-din Aibak / कुतुब-उद-दीन ऐबक

(b) Iltutmish / इल्तुतमिश

(c) Babur / बाबर

(d) Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The construction of the Qutub Minar was started by Qitub-ud-Din Aibak, but he only constructed the basement. The construction of the tower was later taken over by his successor Iltutmish who constructed three more stories.

Q5. Where did Babar die?

बाबर की मृत्यु कहाँ हुई थी ?

(a) Agra / आगरा

(b) Kabul /काबुल

(c) Lahore / लाहौर

(d) Delhi / दिल्ली

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Babur died in 1530 and was succeeded by Humayun. According to Babur’s wishes, he was buried in Bagh-e-Babur in Kabul, Afghanistan.

Q6. Acharya Vinoba Bhave started the Individual Satyagraha in 1940 from?

आचार्य विनोबा भावे ने 1940 में व्यक्तिगत सत्याग्रह कहाँ शुरू किया था?

(a) Nadiad in Gujarat  / गुजरात में नडियाड

(b) Pavnar in Maharashtra / महाराष्ट्र में पवनार

(c) Adyar in Tamil Nadu / तमिलनाडु में आद्यार

(d) Guntur in Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश में गुंटूर

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp.The historical village Pavnar, situated 70 km south-west of Nagpur and 10kms north-east of Wardha, on the banks of Dham River was named after the legendary Rajput ruler Pavan. Major attractions of Pavnar are Gandhi Kuti and the Paramdham Ashram of Acharya Vinoba Bhave (Vinoba Ashram), the great social reformer and campaigner.

Q7. In which year the first Telegraph line between Calcutta and Agra was opened?

कलकत्ता और आगरा के बीच किस वर्ष पहली टेलीग्राफ लाइन खोली गई थी?

(a) 1852

(b) 1853

(c) 1854

(d) 1855

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. India’s first experiment with an electric telegram took place in 1839 after which the service developed in leaps and bounds. Lord Dalhousie paved the way for the Imperial Telegraph Department in 1850.

Q8. The Swadeshi Movement was launched

स्वदेशी आंदोलन शुरू किया गया था:

(a) as a protest against division of Bengal /  बंगाल के विभाजन के खिलाफ एक विरोध के रूप में

(b) with a view to improve the economic condition of the people by encouraging consumption of Indian goods / भारतीय वस्तुओं की खपत को प्रोत्साहित करके लोगों की आर्थिक स्थिति में सुधार के लिए

(c) as a protest against the massacre of Indian people at Jallianwala Bagh / जलियांवाला बाग हत्याकांड में भारतीय लोगों के नरसंहार के खिलाफ एक विरोध के रूप में

(d) due to the failure of the British Government to introduce responsible Government in India / ब्रिटिश सरकार की भारत में जिम्मेदार सरकार शुरू करने की विफलता के कारण

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.The Swadesh Movement had its genesis in the anti-partition movement which was stated to oppose the British decision to partition Bengal.

Q9. Name of the first Indian to be elected to the British Parliament?

ब्रिटिश संसद में चुने जाने वाले पहले भारतीय का नाम बताईये?

(a) Dadabhai Naoroji / दादाभाई नौरोजी

(b) Gopala Krishna Gokhale / गोपाल कृष्ण गोखले

(c) Bipin Chandra Pal / बिपिन चन्द्र पाल

(d) Lala Lajpat Rai / लाला लाजपतराय

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Dadabhai Naoroji, known as the Grand Old Man of India, was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader.

Q10. When was the first passenger train run in India?

भारत में पहली यात्री ट्रेन कब चली थी?

(a) January 1848 / जनवरी 1848

(b) April 1853 / अप्रैल 1853

(c) May 1857 / मई 1857

(d) April 1852 / अप्रैल1852

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The country’s first passenger train, which ran between Bombay’s Bori Bunder station and Thane on 16 April 1853, was dedicated by Lord Dalhousie.

For More History Quizzes Click Here

 

Leave a Reply