RRB NTPC Physics quiz for Stage I : 19/07/2019

RRB NTPC Physics quiz for Stage I

Railway/SSC JE Physics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1.Energy used in solar cookers, solar distillation plants, solar power plants is known as

सौर कुकर, सौर आसवन संयंत्रों, सौर ऊर्जा संयंत्रों में प्रयुक्त ऊर्जा को किस रूप में जाना जाता है?

(a) Chemical energy/ रासायनिक ऊर्जा

(b) Solar energy/ सौर ऊर्जा

(c) Thermal energy/ ऊष्मीय ऊर्जा

(d) Nuclear energy/ परमाणु ऊर्जा

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Solar energy is radiant light and heat from the Sun that is harnessed using a range of ever-evolving technologies such as solar heating, solar thermal energy, solar architecture, molten salt power plants and artificial photosynthesis.

Q2. One horse power is equal to

एक हॉर्स पॉवर किस के बराबर होती है?

(a)790 watts/ वाट

(b)700 watts/ वाट

(c)720 watts/ वाट

(d)746 watts/ वाट

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. A power level of 1 hp is approximately equivalent to 746 watt s (W).

Q3. When a body falls freely under gravity, then the work done by the gravity is

जब कोई वस्तु गुरुत्वाकर्षण के तहत स्वतंत्र रूप से गिरती है, तो गुरुत्वाकर्षण द्वारा किया गया कार्य _________ होता है

(a) Positive/ सकारात्मक

(b) Negative/ नकारात्मक

(c) Zero/शून्य

(d) Infinity/ अनंत

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. A power level of 1 hp is approximately equivalent to 746 watt s (W).

Q4. When a body slides against a rough horizontal surface, the work done by friction is

जब कोई वस्तु किसी खुरदरी क्षैतिज सतह से टकराती है, तो घर्षण द्वारा किया गया कार्य क्या होता है?

(a) Positive/ सकारात्मक

(b) Zero/शून्य

(c) Negative/ नकारात्मक

(d) Constant/ स्थिर

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.If a force acting on a body has a component in the opposite direction of displacement, the work done is negative, when a body slides against a rough horizontal surface, its displacement is opposite to that of the force of friction. He works done by the friction is negative.

Q5.Energy possessed by a body due to its stationary is called its

एक स्थैतिक अवस्था के कारण किसी वस्तु के पास मौजूद ऊर्जा को क्या कहा जाता है?

(a) heat energy/ उष्ण ऊर्जा

(b) kinetic energy/ गतिज ऊर्जा

(c) potential energy/ स्थितिज ऊर्जा

(d) chemical energy/रासायनिक उर्जा

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Potential energy is the energy possessed by a stationary body.

Q6. During inter conversion of energy from one form to other forms, total energy at any time

remains

एक रूप से दूसरे रूप में ऊर्जा के अंतर रूपांतरण के दौरान, किसी भी समय कुल ऊर्जा क्या होती है?

(a) constant/ स्थिर

(b) zero /शून्य

(c) increasing/बढती है

(d) decreasing/घटती है

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. During interconversion of energy from one form to other forms, total energy at any time remains constant.

Q7. A moving car possesses

एक चलती हुई गाडी में ________ उर्जा होती है

(a)sound energy/ ध्वनि ऊर्जा

(b)mechanical energy/ यांत्रिक ऊर्जा

(c)heat energy/ उष्ण ऊर्जा

(d)chemical energy/ रासायनिक उर्जा

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. A moving car possesses mechanical energy due to its motion.

Q8.What happens to its potential energy when an object is taken to high altitude?

जब किसी वस्तु को ऊँचाई पर ले जाया जाता है तो उसकी संभावित ऊर्जा का क्या होता है?

(a)Its potential energy increases/इसकी संभावित ऊर्जा बढती है

(b)Its potential energy decreases/इसकी संभावित ऊर्जा घटती है

(c)Its potential energy remain same/इसकी संभावित उर्जा समान रहती है

(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. When an object is taken to high altitude Its potential energy increases.

Q9.The energy possessed by an oscillating pendulum of a clock is

एक घड़ी के दोलन पेंडुलम के अधीन कौन सी ऊर्जा होती है?

(a) Kinetic energy / गतिज ऊर्जा

(b) Potential energy / स्थितिज ऊर्जा

(c) Restoring energy/ रीस्टोरिंग ऊर्जा

(d) Mechanical energy/ यांत्रिक ऊर्जा

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The energy possessed by an oscillating pendulum of a clock is called mechanical energy. It is a combination of kinetic energy and potential energy.

Q10. If the velocity of a body is doubled its kinetic energy

यदि किसी वस्तु का वेग दोगुना कर दिया जाता है, तो उसकी गतिज ऊर्जा _______

(a) Gets doubled /दो गुनी हो जाती है

(b) Becomes half /आधी हो जाती है

(c) Does not change / नहीं बदलती

(d) Becomes 4 times/चार गुणा हो जाती है

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. If the velocity is doubled then the kinetic energy increases by the four time.

For More Physics Quizzes Click Here

 

Leave a Reply