RRB NTPC Physics quiz for Stage I : 20/05/2019

RRB NTPC Physics quiz for Stage I

Railway/SSC JE Physics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. Heat energy of an object is

किसी वस्तु की ऊष्मा ऊर्जा क्या होती है?

(a) The average energy of the molecules of the object / वस्तु के अणुओं की औसत ऊर्जा

(b) The total energy of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं की कुल ऊर्जा

(c) The average velocity of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं का औसत वेग

(d) The average P.E. of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं की औसत स्थितिज ऊर्जा

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. The transfer or flow due to the difference in temperature between the two objects is called heat. Heat energy of an object is the total energy of the molecules of the object.

Q2. Earliest thermometer was developed by

शुरुआती थर्मामीटर द्वारा विकसित किया गया था?

(a) Celsius/ सेल्सीयस

(b) Fahrenheit/ फारेनहाइट

(c) Kelvin/केल्विन

(d) Galileo/गैलिलियो

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Galileo Galilei is often claimed to be the inventor of the thermometer.

Q3. The temperature at which both the Fahrenheit and Centigrade scales have the same value is

किस तापमान पर फारेनहाइट और सेंटीग्रेड दोनों का मूल्य समान है

(a) -60°

(b) -40°

(c) -20°

(d) 0°

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. The temperature when both the Celsius and Fahrenheit scales are the same is -40 degrees.

Q4. Gas thermometers are more sensitive than the liquid thermometers because of the gases

गैस थर्मामीटर तरल थर्मामीटर की तुलना में अधिक संवेदनशील होते हैं क्योंकि गैसें-

(a) have low specific heat/ कम विशिष्ट ऊष्मा होता है

(b) have high specific heat/ उच्च विशिष्ट ऊष्मा होता है

(c) have large coefficient of expansion/ विस्तार का बड़ा गुणांक है

(d) are lighter/ हल्की होती है

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Gas thermometers are more sensitive because gas has low specific heat than liquids.

Q5. Transfer of heat energy from a heater coil to the cooking vessel takes place through the process of

एक हीटर कॉइल से खाना पकाने के बर्तन तक उष्ण ऊर्जा का स्थानांतरण किस प्रक्रिया से किया जाता है?

(a) Convection only/ केवल संवहन

(b) Conduction and convection only/ केवल संचालन और संवहन

(c) Radiation and convection only/ केवल विकिरण और संवहन

(d) Convection, conduction and radiation / संवहन, चालन और संचालन

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Conduction is the transfer of heat energy by direct contact, convection is the movement of heat by actual motion of matter; radiation is the transfer of energy with the help of electromagnetic waves. So radiation and convection are the example of Transfer of heat energy from a heater coil to the cooking vessel.

Q6. The absolute zero is a temperature at which….

पूर्ण शून्य वह तापमान है जिस पर-

(a) Molecular motion in a gas would cease/ गैस में आणविक गति बंद हो जाएगी

(b) Water freezes/ पानी जम जाता है

(c) All gases become liquid/ सभी गैसें तरल हो जाती हैं

(d) All gases become solid/ सभी गैसें ठोस हो जाती हैं

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Absolute zero is the lowest possible temperature where nothing could be colder and no heat energy remains in a substance.That temperature Molecular motion in a gas would cease.

Q7. The temperature of a body is an indicator of

शरीर का तापमान किस का एक संकेतक है?

(a) The total energy of the molecules of the body / शरीर के अणुओं की कुल ऊर्जा

(b) The average energy of the molecules of the body/ शरीर के अणुओं की औसत ऊर्जा

(c) The total velocity of the molecules of they body / शरीर के अणुओं का कुल वेग

(d) The average kinetic energy of the molecules of the body / शरीर के अणुओं की औसत गतिशील ऊर्जा

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. The temperature of a body is an indicator of the average kinetic energy of the molecules of the body .

Q8. Which of the following in the correct device that converts thermal energy into electrical energy?

निम्न में से कौन सा उपकरण थर्मल ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में परिवर्तित करता है?

(a) constant volume gas thermometer/ स्थिर आयतन गैस थर्मामीटर

(b) liquid-in-glass thermometer/ लिक्विड-इन-ग्लास थर्मामीटर

(c) thermopile/ थर्मापाइल

(d) none of these/इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. A thermopile is an electronic device that converts thermal energy into electrical energy.

Q9. The normal temperature of the human body is

मानव शरीर का साधारण तापमान क्या है?

(a) 37°

(b) 37°F

(c) 104°F

(d) 36.8°C

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The normal human body temperature is often stated as 36.5–37.5 °C.

Q10. When an object is heated, the molecules of that object

जब किसी वस्तु को गर्म किया जाता है, तो उस वस्तु के अणु

(a) began to move faster/ तेजी से आगे बढ़ने लगते हैं

(b) lose energy/ ऊर्जा कम होती है

(c) become heavier/ भारी हो जाते है

(d) become lighter/हलके हो जाते है

Answer & Explanation
Ans.10(a)

Exp. When heat is added to a substance, the molecules and atoms vibrate faster. Then the molecules of that object began to move faster.

For More Physics Quizzes Click Here

 

 

Leave a Reply