SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz – 13

SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz. Question given in this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information given below and answer the given questions.
Nine people U, V, W, X, Y, Z, L, M and N stay in a building, but not necessarily in the same order. The building has nine floors and only one person stays on one floor. All of them own one car each, and each car is of a different colour, ie blue, grey, white, black, yellow, green, red, orange and pink, but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered 1, the floor above it is numbered 2, and so on, and the topmost floor is numbered 9.
M owns a black-coloured car and stayed on an even-numbered floor. U stays on any even-numbered floor below the floor on which M stays. The one who owns an orange-coloured car stays on the fourth floor. Y stays on the second floor and owns a white-coloured car.The one who owns a pink-coloured car stays on the third floor.U does not own a green coloured car.There are two floors between the floors on which the people owning the red and the black-coloured car stay. W owns a grey-coloured car. There are three floors between the floors on which W and L stay. X stays on a floor immediately above N’s floor. There is one floor between the floors on which Z and L stay. Z does not own the pink coloured car. The one who owns the blue car stays on the topmost floor. Z does not stay on the ground floor.

1. Who amongst the following owns the green-coloured car?
(a) X
(b) N
(c) L
(d) Z
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who amongst the following stays on the topmost floor?
(a) Z
(b) L
(c) X
(d) W
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

3. U owns a car of which of the following colours?
(a) Orange
(b) Pink
(c) Yellow
(d) Blue
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

4. Who stays on the floor which is exactly between the floor on which M stays and the floor on which U stays?
(a) V
(b) L
(c) W
(d) Z
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

5. How many floors are there between the floor on which N stays and the floor on which W stays?
(a) One
(b) Two
(c) None
(d) Three
(e) More than three

Answer & Explanation
Ans. a

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight friends – Roy , Zeeshan, Mark, Abdul, Johnson, Joe, Rocky and Samar – are sitting around a circular table, not necessarily in the same order. Four of them are facing inside others are facing outside. They are belong to eight different countries – Australia, Poland, Africa, England, India, Uganda, China and Syria, but not necessarily in the same order.
Joe faces the Centre and sits third to the right of Mark. Abdul belongs to Africa and faces the person who belongs to Uganda. Rocky sits third to the right of Zeeshan, who stays in Australia. The persons who belong to England and India are facing to the same direction (inside or outside). Johnson is sitting between the person who belongs to Africa and the one from Syria respectively. Roy belongs to India and Mark belongs to Poland. The person who belongs to China is facing outward and immediate neighbor of Syria. Samar is immediate neighbor of the persons who belong to India and China. Johnson is immediate left of Abdul. Samar faces inside.
6. Who belongs to Uganda?
(a) Roy
(b) Abdul
(c) Samar
(d) Rocky
(e) Johnson

Answer & Explanation
Ans. c

7. Immediate neighbors of Roy?
(a) Zeeshan and Mark
(b) Johnson and Abdul
(c) Samar and Zeeshan
(d) Rocky and Johnson
(e) Abdul and Joe

Answer & Explanation
Ans. c

8. Which of the following pair is true?
(a) Roy – Australia
(b) Samar – Uganda
(c) Abdul – England
(d) Joe – England
(e) Rocky – Poland

Answer & Explanation
Ans. b

9. Position of Zeeshan with respect to Johnson?
(a) Third to the right
(b) Fourth to the left
(c) Fourth to the right
(d) Second to the right
(e) Third to the left

Answer & Explanation
Ans. e

10. If Abdul and Samar interchange their positions and similarly Joe and Mark interchange their positions then what is the position of Roy with respect to Mark?
(a) Third to the left
(b) Third to the right
(c) Second to the left
(d) Immediate left
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply