SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz – 8

SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information and answer the questions given below:
There are 7 friends namely A, B, C, D, E, F, G and all study in different colleges i.e. Galgotias, G.L. bajaj, IIMT, ITS, IEC, Sharda university, NIET but not necessarily in the same order. Also, they study in different streams i.e. civil, mechanical, electronics, electrical, IT, computer science, chemical but not necessarily in the same order.
The one from Galgotias study in mechanical. C is from IEC. A study in chemical. Neither E nor B study in mechanical. F is from G.L. bajaj and study in civil. The one who study in IT is from sharda university. E does not study in electrical and IT. The one who study in computer science is not from NIET and ITS. C does not study in computer science. E is from ITS. Neither G nor D is from Sharda university. G is not from Galgotias.

1.Who among the following is from Sharda university?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) E
(e)none of these

Answer & Explanation
Ans. c

2.Who among the following study in mechanical stream?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) E
(e)none of these

Answer & Explanation
Ans. b

3.Who among the following is from IIMT?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) E
(e)none of these

Answer & Explanation
Ans. e

4.Which of the following combination is true?
(a) E-civil-ITS
(b) D-chemical-IIMT
(c) B-galgotias-electronics
(d) C-electrical-IEC
(e)none of these

Answer & Explanation
Ans. d

5. Which of the following is not correct regarding G?
(a) he is from IIMT
(b) he has computer science
(c) he does not study in electronics stream
(d) all (a), (b) and (c) are correct
(e) none is correct

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: DONA POTEL NON PUB PEP BAR
Step I : NON DONA POTEL PUB PEP BAR
Step II : NON PEP DONA POTEL PUB BAR
Step III: NON PEP PUB DONA POTEL BAR
Step IV: NON PEP PUB POTEL DONA BAR
Step V : 6 6 6 10 8 6
Step VI: 6 6 6 6 8 10
Step VI is the last step of the above arrangement.

As per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: LOVE MONEY TOT KID BEB DOV

6. Which step number would be the following output?
6 6 10 8 6 6
(a) Step IV
(b) Step V
(c) Step III
(d) Step VI
(e) There will be no such step

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.
The machine uses following rules to rearrange the given input.
Firstly, the words which have the same alphabet (letter) at the starting and at the end of the word are arranged in alphabetical order from left to right in each step.
For example: Input: DONA POTEL NON PUB PEP BAR
Step I : NON DONA POTEL PUB PEP BAR
Step II : NON PEP DONA POTEL PUB BAR
Then remaining words are rearrange in descending order according to alphabetical series then after arranging all the word in the next step, total number of letters in the word are multiplied by 2 are written.
In the last step all the number are arranged in ascending order.

Input: LOVE MONEY TOT KID BEB DOV
Step I: BEB LOVE MONEY TOT KID DOV
Step II: BEB TOT LOVE MONEY KID DOV
Step III: BEB TOT MONEY LOVE KID DOV
Step IV: 6 6 10 8 6 6
Step V: 6 6 6 6 8 10
Step V is the last step of the above arrangement.

7. How many numbers will be there between 6 and 10 in the last step?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) Can’t be determined
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.
The machine uses following rules to rearrange the given input.
Firstly, the words which have the same alphabet (letter) at the starting and at the end of the word are arranged in alphabetical order from left to right in each step.
For example: Input: DONA POTEL NON PUB PEP BAR
Step I : NON DONA POTEL PUB PEP BAR
Step II : NON PEP DONA POTEL PUB BAR
Then remaining words are rearrange in descending order according to alphabetical series then after arranging all the word in the next step, total number of letters in the word are multiplied by 2 are written.
In the last step all the number are arranged in ascending order.

Input: LOVE MONEY TOT KID BEB DOV
Step I: BEB LOVE MONEY TOT KID DOV
Step II: BEB TOT LOVE MONEY KID DOV
Step III: BEB TOT MONEY LOVE KID DOV
Step IV: 6 6 10 8 6 6
Step V: 6 6 6 6 8 10
Step V is the last step of the above arrangement.

8. Which of the following will be third element from the left end in the second step of the above input?
(a) LOVE
(b) TOT
(c) MONEY
(d) KID
(e) 3

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.
The machine uses following rules to rearrange the given input.
Firstly, the words which have the same alphabet (letter) at the starting and at the end of the word are arranged in alphabetical order from left to right in each step.
For example: Input: DONA POTEL NON PUB PEP BAR
Step I : NON DONA POTEL PUB PEP BAR
Step II : NON PEP DONA POTEL PUB BAR
Then remaining words are rearrange in descending order according to alphabetical series then after arranging all the word in the next step, total number of letters in the word are multiplied by 2 are written.
In the last step all the number are arranged in ascending order.

Input: LOVE MONEY TOT KID BEB DOV
Step I: BEB LOVE MONEY TOT KID DOV
Step II: BEB TOT LOVE MONEY KID DOV
Step III: BEB TOT MONEY LOVE KID DOV
Step IV: 6 6 10 8 6 6
Step V: 6 6 6 6 8 10
Step V is the last step of the above arrangement.

9. If LOL was there instead of TOT in the given input, then which of the following will be the fourth step of the rearrangement?
(a) 6 6 8 10 6 6
(b) 6 8 10 6 6 6
(c) 6 6 6 10 8 6
(d) 6 6 10 8 6 6
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.
The machine uses following rules to rearrange the given input.
Firstly, the words which have the same alphabet (letter) at the starting and at the end of the word are arranged in alphabetical order from left to right in each step.
For example: Input: DONA POTEL NON PUB PEP BAR
Step I : NON DONA POTEL PUB PEP BAR
Step II : NON PEP DONA POTEL PUB BAR
Then remaining words are rearrange in descending order according to alphabetical series then after arranging all the word in the next step, total number of letters in the word are multiplied by 2 are written.
In the last step all the number are arranged in ascending order.

Input: LOVE MONEY TOT KID BEB DOV
Step I: BEB LOVE MONEY TOT KID DOV
Step II: BEB TOT LOVE MONEY KID DOV
Step III: BEB TOT MONEY LOVE KID DOV
Step IV: 6 6 10 8 6 6
Step V: 6 6 6 6 8 10
Step V is the last step of the above arrangement.

10. Which of the following will be the third element from the left end in the third step of the given input?
(a) 6
(b) 8
(c) MONEY
(d) 4
(e) 3

Answer & Explanation
Ans. c
Exp.
The machine uses following rules to rearrange the given input.
Firstly, the words which have the same alphabet (letter) at the starting and at the end of the word are arranged in alphabetical order from left to right in each step.
For example: Input: DONA POTEL NON PUB PEP BAR
Step I : NON DONA POTEL PUB PEP BAR
Step II : NON PEP DONA POTEL PUB BAR
Then remaining words are rearrange in descending order according to alphabetical series then after arranging all the word in the next step, total number of letters in the word are multiplied by 2 are written.
In the last step all the number are arranged in ascending order.

Input: LOVE MONEY TOT KID BEB DOV
Step I: BEB LOVE MONEY TOT KID DOV
Step II: BEB TOT LOVE MONEY KID DOV
Step III: BEB TOT MONEY LOVE KID DOV
Step IV: 6 6 10 8 6 6
Step V: 6 6 6 6 8 10
Step V is the last step of the above arrangement.

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply