SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz – 9

SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz. Question given in this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Ten persons are sitting in two parallel rows. A, B, C, D, E are sitting in row-1 and all of them are facing north. K, L, M, N, O are sitting in row-2 and all of them are facing south. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. Also each of them like different colours viz. Orange, Yellow, Black, Red, White, Green, Blue, Purple, Violet, Pink. E sits second to the right of A and none of them sit at an extreme end. The one who faces A likes White color. O is not an immediate neighbour of the one who likes White color. The one who faces O likes Purple color but does not sit at an extreme end. Only two persons sit between D ,who likes Violet and the one who likes Purple. C faces L, who likes Yellow but does not sit at an extreme end. N likes Orange and is not an immediate neighbour of O. K does not face the one who is an immediate neighbour of the one who likes Purple. The one who likes Pink sit second to the left of the one who likes Black. The one who like Red and the one who like Green are immediate neighbour. The one who like red does not face the one who like Black.

1. Who among the following like Pink?
(a) D
(b) L
(c) A
(d) C
(e) N

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who among the following sit to the immediate left of N?
(a) O
(b) L
(c) K
(d) N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. Who among the following faces M?
(a) D
(b) B
(c) A
(d) C
(e) E

Answer & Explanation
Ans. b

4. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong to that group?
(a) N
(b) D
(c) L
(d) M
(e) B

Answer & Explanation
Ans. b

5. The one who sits second to the left of E like which color?
(a) Purple
(b) Violet
(c) Green
(d) Blue
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
There are 7 friends namely Ron, Sam, Edward, Daniel, John, Freddy, Alex living on different floors of a seven-storey building from bottom to top such as bottommost floor is numbered as 1 and topmost floor is numbered as 7 but not necessarily in the same order. Also, they belong to different cities i.e. Sultanpur, Etawah, Gorakhpur, Lucknow, Kanpur, Azamgarh, Banaras but not necessarily in the same order.
Daniel is not from Etawah and Gorakhpur. Edward lives on an even numbered floor. There are two floors between Ron, who belongs to Lucknow and Edward. Ron lives above Edward. John lives on an odd numbered floor below floor 4. The one who is from Sultanpur lives just above the one who belongs to Etawah. Neither Edward nor John is from Etawah and Sultanpur. More than 4 persons live between the one from Lucknow and Kanpur. There are as many persons living between Ron and Freddy as there are in between Freddy and Alex. Sam lives above Daniel. More than 1 person lives between Sam and Daniel. One person lives between the one who belongs to Gorakhpur and the one who belongs to Banaras.

6. Who among the following lives on 3rd floor?
(a) Edward
(b) Daniel
(c) John
(d) Alex
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

7. Who among the following belongs to Sultanpur?
(a) Edward
(b) Daniel
(c) John
(d) Alex
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

8. Which of the following combinations is correct?
(a) John-4th-sulatnapur
(b) Freddy-7th-gorakhpur
(c) Alex-3rd-etawah
(d) Daniel-2nd-banaras
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong to that group?
(a) the one who lives on 7th floor
(b) Sam
(c) the one from Etawah
(d) John
(e) the one from Azamgarh

Answer & Explanation
Ans. b

10. How many persons live between Sam and Alex?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) more than three
(e) none

Answer & Explanation
Ans. b

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply