SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz – 01

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz. Question given in this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below-
Eight persons are sitting around a circular table. Some of them are facing inside the center while some are facing outside the center. D sits second to the left of A. E sits third to the right of D. F sits opposite to B and B is not an immediate neighbor of D. D is facing opposite direction of A. G sits third to the left of H. C neither sits opposite to E nor A. G is not an immediate neighbour of F. Both G and H are facing same direction. H is facing inside the center of the circle. Both E and B are facing same direction as G. While both C and F are facing same direction to each other but opposite to D.

1. Who among the following sits immediate right of D?
(a) C
(b) G
(c) F
(d) A
(e) B

Answer & Explanation
Ans. c

2. How many persons sits between B and F when counted in clockwise direction with respect to F?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four
(e) No one

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who among the following faces G?
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) H

Answer & Explanation
Ans. d

4. If A is related to C and B is related to G, then F is related to whom among the following?
(a) H
(b) E
(c) D
(d) A
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. Who among the following sit opposite to the one who sits 2nd right of C?
(a) G
(b) A
(c) B
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below-
Eight persons J, K, L, M, N, O, R, S are sitting in a linear arrangement. Some of them face north while some of them face south direction. Both L and N are immediate neighbour of each other but both of them face opposite direction to each other. Only two persons sit between L and M who sits at an extreme end of the row. S sits third to the right of O and K sits second to the left of S. O faces in north direction. K faces same direction as O but S faces its opposite direction. R is not an immediate neighbour of K. Both M and R face same direction as S and Both N and J faces same direction as K.

6. Who among the following sits 2nd left of L?
(a) S
(b) M
(c) R
(d) N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

7. How many people sit between S and M?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) No one

Answer & Explanation
Ans. a

8. Who among the following sits at extreme end?
(a) J
(b) N
(c) S
(d) K
(e) R

Answer & Explanation
Ans. d

9. How many persons sit between N and R?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

Answer & Explanation
Ans. b

10. Who among the following sits at 2nd right of N?
(a) J
(b) K
(c) S
(d) M
(e) T

Answer & Explanation
Ans. a

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply