SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 12

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions.
In a certain code language,
‘pigeons sing the melody’ is written as ‘yo no co po’,
‘song sing soothing tone’ is written as ‘co so ro jo’,
‘soothing melody is pitch’ is written as ‘bo to ro po’,
‘the song low calming’ is written as ‘qo jo do yo’,
and ‘calming is pitch‘ is written as ‘bo do to’.
1. What is the code for ‘tone’?
(a) so
(b) ro
(c) jo
(d) Can’t be determined
(e) none of these

Answer & Explanation
Ans. a

2. Which of the following is the code for ‘low sing tone’?
(a) do qo co
(b) so qo co
(c) do ro co
(d) Can’t be determined
(e) None of these .

Answer & Explanation
Ans. b

3. What is the code for ‘song’?
(a) so
(b) ro
(c) jo
(d) yo
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

4. What is the code for ‘pitch’?
(a) bo
(b) to
(c) ro
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

5. What may be the code for ‘pitch is talent’?
(a) mo bo to
(b) mo lo to
(c) bo to no
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions:
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1, P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing south. In row-2, A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement members of each row faces each other.
A sits third to right of D. Neither A nor D sits at extreme ends. T faces D. V does not face A and V does not sit at any of the extreme ends. V is not an immediate neighbour of T. B sits at one of the extreme ends. Only two people sit between B and E. E does not face V. Two persons sit between R and Q. R is not an immediate neighbour of T. C does not face V. P is not an immediate neighbour of R.

6. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows?
(a) B, E
(b) S, T
(c) P, R
(d) B, F
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

7. Who amongst the following faces A?
(a) R
(b) T
(c) P
(d) Q
(e) S

Answer & Explanation
Ans. e

8. How many persons are seated between T and S?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None

Answer & Explanation
Ans. b

9. P is related to V in the same way as C is related to F. To which of the following is E related to, following the same pattern?
(a) B
(b) D
(c) C
(d) A
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

10. Which of the following is true regarding F?
(a) F sits second to right of C
(b) F is not an immediate neighbour of A
(c) F sits third to left of D
(d) F sits at one of the extreme
(e) F faces V

Answer & Explanation
Ans. e

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply