SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 14

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions.
In a certain code language,
‘wonder mark army jungle child’ is written as ‘ti cu ko mo je’,
‘child Dehradun wonder’ is written as ‘de cu ko’,
‘Dehradun city child’ is written as ‘cu pa de’
and ‘wonder army in child’ is written as ‘cu ti ko su’.

1. Which of the following is the code for ‘jungle’?
(a) je
(b) ti
(c) mo
(d) either (a) or (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. What does ‘ti’ stand for?
(a) wonder
(b) army
(c) jungle
(d) in
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. b

3. Which of the following will be the code for ‘child in wonder’?
(a) su cu ti
(b) su ko cu
(c) ti ko cu
(d) ko mo su
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

4. Which of the following may be the possible code for ‘wonder should army in child’?
(a) cu ti ko su ye
(b) ye ti su ko mo
(c) cu ti mo su ye
(d) ti ko cu ye je
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

5. Which of the following is the code for ‘Dehradun’?
(a) mo
(b) je
(c) ko
(d) de
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-8): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
C ? 1 K X 6 U 3 ★ 9 5 $ R + Z 4 @ G A T # E 7 S © 3
6. How many such prime numbers are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a symbol and preceded by a consonant?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Answer & Explanation
Ans. a
There is no such combination.

7. If the places of the those symbols which are immediately followed by numbers are interchanged with those of the numbers in the given arrangement then which of the following will be the eleventh from the right end?
(a) G
(b) @
(c) 4
(d) Z
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
According to condition answer will be @.

8. Which of the following is the seventh letter to the left of ©?
(a) U
(b) Z
(c) R
(d) X
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
The seventh letter to the left of © is R.

9. How many such pairs of letters are there in the word ‘AVENGERS’ each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) One
(b) Three
(c) Four
(d) Two
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

10. In a class there are total 21 students, Moni’s rank is 11th from top and Pari’s rank is 5th from the bottom. If Sunita sits exactly between Moni and Pari, then find the position of Sunita from the top?
(a) 12
(b) 14
(c) 13
(d) 10
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

3

Leave a Reply