SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 25

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
‘Economic survey optimism fiscal’ is coded as ‘bx fe fm xp’
‘Survey Credibility maintain optimism’ is coded as ‘fm xp xe kx’
‘Economic optimism goods Credibility’ is coded as ‘xi xe fm fe’
‘Service fiscal optimism factors’ is coded as ‘dx bx lx fm’

1.Which of the following is the code for ‘optimism’?
(a) bx
(b) xe
(c) fe
(d) fm
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Which of the following word is coded as ‘xp’?
(a) great
(b) Economic
(c) survey
(d) optimism
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. What may be the code of ‘word Economic’?
(a) fe fm
(b) fe kx
(c) fe xi
(d) fe zx
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Which of the following code is coded for ‘Credibility’?
(a) fe
(b) xe
(c) xp
(d) xi
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. What will be the code of ‘service’?
(a)dx
(b) xi
(c) lx
(d) Either (a) or (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
Ten persons are sitting in two parallel rows containing 5 persons each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In the 1st row E, F, G, H and I are sitting and all of them are facing south. In the 2nd row T, U, V, W and Z are sitting facing north, but not necessarily in the same order. In the given seating arrangement, each member sitting in a row faces another member of the other row.
The one who is an immediate neighbour of H is facing W. F does not sit at the extreme ends of the row. V and Z are immediate neighbours. Only one person sits between I and G. Z sits second to the left of the person who faces I. E faces the person who is on the immediate left of Z. T sits at the extreme left end of the row. E and H are not immediate neighbours.

6. Who among the following sits between G and I?
(a) H
(b) F
(c) E
(d) T
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7. Who among the following faces G?
(a) U
(b) V
(c) H
(d) Z
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

8. Who among the following sits second to the right of the person who faces U?
(a) F
(b) I
(c) W
(d) V
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

9. How many persons sit between E and H?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) GZ
(b) FV
(c) WI
(d) UH
(e) EV

Answer & Explanation
Ans. e

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply