SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 27

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.
There are seven persons namely A, B, C, D, E, F and G sits in a straight line. Some person faces in north direction and some persons faces in south directions. Not more than four person faces in south direction.
A sits second to the right of F, who sits at one of the extreme end. Two person sits between A and D, who sits immediate left of G. E faces the same direction as G. B sits second to the left of G but does not sit at any of the extreme ends. E sits second to left of C, who faces south direction. Immediate neighbour of B faces in opposite directions to each other. A and B faces in same direction. C is not immediate left of A.

1. How many persons sits between C and D?
(a) Four
(b) Five
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who sits immediate right of E?
(a) A
(b) B
(c) G
(d) F
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who sits third to the right of B?
(a) C
(b) G
(c) B
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

4. How many person/s faces in north direction?
(a) Two
(b) One
(c) Five
(d) Four
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

5. Four of the following are alike in a certain way, then which of the following does not follow the same pattern?
(a) B
(b) A
(c) G
(d) D
(e) C

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6–10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Given answer
6. Statement:;X≤ V≤ Z<F>A;Z>Q
Conclusion :I. Q>V
II.V ≥Q
(a) if only conclusion I is true.
(b) if only conclusion II is true.
(c) if either conclusion I or II is true.
(d) if neither conclusion I nor II is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. I. Q>V(false) II.V≥Q(false)

7. Statement:I<B>C≥E≥D;C=O>T
Conclusion :I. B>T
II. C≥D
(a) if only conclusion I is true.
(b) if only conclusion II is true.
(c) if either conclusion I or II is true.
(d) if neither conclusion I nor II is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. I.B>T(true) II.C≥D(true)

8. Statement:T>R<O>F>L<E
Conclusion :I.O>L
II. R>E
(a) if only conclusion I is true.
(b) if only conclusion II is true.
(c) if either conclusion I or II is true.
(d) if neither conclusion I nor II is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. I.O>L(true) II.R>E(false)

9. Statement:A≥B<C<D;E<D;C=F
Conclusion :I. A>C
II. D>B
(a) if only conclusion I is true.
(b) if only conclusion II is true.
(c) if either conclusion I or II is true.
(d) if neither conclusion I nor II is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. I.A>C (false) II.D>B(true)

10. Statement:D<E<F=Q≥H;H>P<Y
Conclusion :I. Q≥P
II. E≥H
(a) if only conclusion I is true.
(b) if only conclusion II is true.
(c) if either conclusion I or II is true.
(d) if neither conclusion I nor II is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. I.Q≥P(false) II.E≥H(false)

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply