SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 28

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
‘Economic survey optimism fiscal’ is coded as ‘bx fe fm xp’
‘Survey Credibility maintain optimism’ is coded as ‘fm xp xe kx’
‘Economic optimism goods Credibility’ is coded as ‘xi xe fm fe’
‘Service fiscal optimism factors’ is coded as ‘dx bx lx fm’

1.Which of the following is the code for ‘optimism’?
(a) bx
(b) xe
(c) fe
(d) fm
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Which of the following word is coded as ‘xp’?
(a) great
(b) Economic
(c) survey
(d) optimism
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. What may be the code of ‘word Economic’?
(a) fe fm
(b) fe kx
(c) fe xi
(d) fe zx
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Which of the following code is coded for ‘Credibility’?
(a) fe
(b) xe
(c) xp
(d) xi
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. What will be the code of ‘service’?
(a)dx
(b) xi
(c) lx
(d) Either (a) or (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer these questions carefully.
Eight-person P, Q, R, S, W, X, Y and Z are sitting in a straight line. Some persons are facing south and some persons are facing north.
Persons sit at the extreme ends faces opposite direction to each other. S sits second to the left of W, who sits second to the right of Z. S sits third to the right of Y, who sits at one of the extreme ends. Y faces north direction. Q sits immediate right of X. W is not immediate neighbor of Y. Q sits fourth to the right of R. Immediate neighbor of S faces opposite directions. X sits second to the right of S, who sits immediate right of Q.
6. Who sits immediate right of Z?
(a) P
(b) Q
(c) S
(d)R
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

7. How many persons face north direction?
(a) Five
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

8. Who sits fourth to the left of W?
(a) P
(b) Z
(c) R
(d) X
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. Four of the following are alike in a certain way, then which of the following does not follow the same pattern?
(a) Q
(b) X
(c) W
(d)Y
(e) R

Answer & Explanation
Ans. e

10. Who among the following persons are immediate neighbor of W?
(a) P, R
(b) R, Z
(c) Z, Q
(d) S, P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply