SBI PO Prelims 2022: English Language Quiz –1

SBI PO Prelims 2022: English Language Quiz 

English Language plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI PO Prelims 2022 English Language Quiz to boost your preparation. This SBI PO Prelims 2022 English Language Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI PO Prelims 2022 English Language Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims 2022 English Language Quiz. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI PO Prelims 2022 English Language Quiz.

Directions (1-5): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in a proper sequence to form a meaningful paragraph. Then answer the questions given below:-

A. While the candidature of Bihar Governor Ram Nath Kovind on behalf of the ruling party was a surprise, the response from the opposition in naming former Lok Sabha Speaker Meira Kumar was anything but that.

B. It may have the trappings of an ideological battle, but the 2017 presidential election has become a platform for political messaging.

C. With the Bharatiya Janata Party fielding an old party hand from the Dalit community, the opposition parties led by the Congress felt constrained to follow suit.

D. However, Prime Minister Narendra Modi and BJP president Amit Shah chose someone less known but from a disadvantaged community, with the clear intent of garnering the support of those outside the fold of the National Democratic Alliance, who cannot afford to be seen to be opposing a Dalit.

E. They may have hoped that the BJP would field someone from its old guard, in order to set the stage for a contest between a candidate ‘swathed in saffron’ and one with a secular report card.

F. This lent the unfortunate impression that the Congress and other parties had no clear choice of their own, and were only waiting to react.

1. Which of the following should be the FIRST statement after rearrangement?
(a) A
(b) E
(c) B
(d) D
(e) F

Answer & Explanation
Ans. c)
Exp. the correct sequence is BCAFED.

2. Which of the following should be the FOURTH statement after rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) E
(d) F
(e) C

Answer & Explanation
Ans. d)
Exp. the correct sequence is BCAFED.

3. Which of the following should be the SIXTH statement after rearrangement?
(a) E
(b) C
(c) A
(d) F
(e) D

Answer & Explanation
Ans. e)
Exp. the correct sequence is BCAFED.

4. Which of the following should be the THIRD statement after rearrangement?
(a) E
(b) C
(c) D
(d) A
(e) B

Answer & Explanation
Ans. d)
Exp. the correct sequence is BCAFED.

5. Which of the following should be the SECOND statement after rearrangement?
(a) A
(b) F
(c) C
(d) E
(e) B
Answer & Explanation
Ans. c)
Exp. the correct sequence is BCAFED.

Direction (6-10): Read each of the following sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one underlined part of the sentence. The alphabet of that part is answer. If there is no error, the answer is ‘e’. (Ignore, the error of punctuation, if any).

6. Having worked (a)/ for the whole day (b)/ you could have taken some rest (c)/ and start work tomorrow. (d)/ No error. (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans. d)
Exp. Replace ‘start’ by ‘started’ as part (c) of the sentence uses ‘could have’. “Have/has/had” is followed by V3 form of the verbs. Hence “could have taken …… and started…” is the correct usage.

7. Scarcely had he (a)/ gone a few steps (b)/ that he was told by someone (c)/ that his mother was no more. (d)/ No error. (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans. c)
Exp. Use ‘when’ in place of ‘that’ as “Scarcely/Hardly” is followed by ‘when’ or ‘before’ in a correct grammatical usage.

8. Seldom or (a)/ ever have I tried my (b)/ best to defend my friends, who are after (c)/ all guilty to some extent. (d)/ No error. (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans. a)
Exp. Replace ‘or’ by ‘if’ as “seldom if ever” and ‘seldom’ or ‘never’ are the correct usage.

9. Dogs soon know (a)/ the person whom (b)/ they are (c)/ kindly treated. (d)/ No error. (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans. b)
Exp. Use ‘by’ before ‘whom’ to make the sentence grammatically correct. Look at these sentences;
I know the man by whom he was helped. [Passive] I know the man who helped him. [Active]

10. If she had told me that (a)/ her husband never lived (b)/ within his means, I would not (c)/ have lent him the money. (d)/No error. (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans. e)
Exp. The given sentence is grammatically correct.

 

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Get Free study material for Bank & Insurance- Download PDF

Recommended PDF’s for 2022:

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply