IBPS PO Reasoning Ability Quiz – 21

IBPS PO Reasoning Ability Quiz – 21

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.
Eight persons I, J, K, L, M, N, O and P sits on a circular table facing the outside of the table. I sits third to the right of N. M is immediate neighbour of I. J does not sit opposite to K. Two person sits between K and M. K does not sit immediate left of N. P sits either second to the right of L or immediate left of L. O sits immediate left of K.
1. Who sits third to the left of N?
(a) J
(b) P
(c) O
(d) L
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

2. Who sits opposite to M?
(a) L
(b) O
(c) N
(d) J
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. Who among the following person sits immediate right of the person, who sits immediate left of I?
(a) O
(b) I
(c) P
(d) K
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

4. Who sits opposite to the one, who sits immediate left of K?
(a) L
(b) N
(c) O
(d) M
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. How many persons sits between P and O, when counted anti clock-wise direction from P?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) Five
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

Direction (6-10): Study the given information carefully to answer the given question below.
Seven different boxes i.e. J, K, L, M, N, O and G of different colours i.e. Blue, Yellow, Black, Pink, Violet, White and Brown, but not necessarily in the same order are kept in a rack from top to bottom.
Box which is of Pink colour is immediately above box G. Box which is of Blue colour is immediately above box J. Box M is above the Blue colour box. Box, which is of Black colour is above box M but not immediately above box M. There are only two boxes between box M and the box, which is of Blue colour. Only three boxes are between box L and the box, which is of Black colour. Box, which is of Brown colour is immediately above box L. Only one box is there between box K and box N. Box K is above box N. Neither box K nor box J is of Violet colour. Box J is not of Yellow colour.
6. How many boxes is/are there between box M and box G?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None

Answer & Explanation
Ans. b

7. What is the colour of box ‘O’?
(a) Brown
(b) Blue
(c) Black
(d) Pink
(e) Can’t be determined.

Answer & Explanation
Ans. c

8. Find the pair of Box and colour which is not correct?
(a) K-Pink
(b) O-Black
(c) J-White
(d) G-Blue
(e) N- Brown

Answer & Explanation
Ans. a

 

9. Which of the following condition is correct regarding Violet colour box with respect to box N?
(a) There are one box between box N and Violet colour box.
(b) Box N is immediately above of Violet colour box.
(c) Violet colour box is immediately above box N.
(d) All the above is true
(e) None of the above is true.

Answer & Explanation
Ans. c

 

10. Which of the following colour belongs to box ‘J’?
(a) Blue
(b) Pink
(c) Violet
(d) Yellow
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. e

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply