Banking Awareness Based on Type of Share | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Based on Type of Share  | Daily Banking Awareness Quiz 

Banking Awareness is the most important subject in the mains examinations of bank and insurance exams.  Type of Share Quiz is a very vital topic of the Banking awareness section. Type of Share Quiz is a very scoring topic. We are providing  Type of Share quiz based on the banking awareness syllabus. This  Type of Share Quiz provided on our website can be helpful for different exams such as IBPS PO, SBI PO, RRB PO, IBPS clerk, SBI clerk. Type of Share on our website comes with analysis and explanation highlighting important areas of Banking awareness.

Q1. Ordinary shares are also called?
(a)Preference shares
(b)Deferred shares
(c)Founders shares
(d)Equity shares
(e)None of These

Answer & Explanation
Ans.1.(d)
Exp. Ordinary shares are also called Equity shares.

Q2. How many legal basic documents of a public company are?
(a)Two
(b)Three
(c)Four
(d)Five
(e)Six

Answer & Explanation
Ans.2.(b)
Exp. Legal basic documents of a public company are Three.

Q3. The shares of a public limited company generally?
(a)Not transferable
(b)Restricted
(c)Freely transferable
(d)All of these
(e)None

Answer & Explanation
Ans.3.(c)
Exp. The shares of a public limited company generally are Freely transferable.

Q4. The sum of the par value of the shares of a company is called?
(a)Shares
(b)Capital Value
(c)Reserve capital
(d)Working capital
(e)Share capital

Answer & Explanation
Ans.4.(e)
Exp. The sum of the par value of the shares of a company is called Share capital.

Q5. What Type of Capital will take Place after the authorized capital?
(a)Issued Capital
(b)Subscribe Capital
(c)Called up Capital
(d)Paid up capital
(e)None of the above

Answer & Explanation
Ans.5.(a)
Exp. The type of Capital will take Place after the authorized capital are given below-
(a)Issued Capital
(b)Subscribe Capital
(c)Called up Capital
(d)Paid up capital

Q6. When a Company make an offer or invites the Public in general to subscribe its shares, it is known as ___________?
(a)Issues of share at per
(b)Initial Public Offer (IPO)
(c)Private placement of shares
(d)Issues of shares of premium
(e)None of The Above

Answer & Explanation
Ans.6.(b)
Exp. When a Company make an offer or invites the Public in general to subscribe its shares, it is known as Initial Public Offer (IPO).

Q7. Authorized shares Capital is also Known As ________.
(a)Paid up capital
(b)Issued Capital
(c)Nominal Capital
(d) Called up Capital
(e)Reserve Capital

Answer & Explanation
Ans.7.(c)
Exp.  Authorized shares Capital is also Known as Nominal Capital.

Q8. Which of the following represent the excess of issued price over the nominal value of shares?
(a)Premium of issues of share
(b)Discount on issues of share
(c)Shared Capital
(d)Profit of Company
(e) Secondary of issues of share

Answer & Explanation
Ans.8.(a)
Exp. When a company issued its share at a price which is more than the actual face value, it is known as shares issued at premium.

Q9. Discount on issue of shares is a?
(a)Revenue loss
(b)Capital loss
(c)Capital profit
(d)Revenue profit
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(b)
Exp. Discount on issue of shares is a Capital loss.

Q10. Which of the following statement is false?
(a)Company is not affected by death of its member
(b)A company can buy its own share
(c)Company is managed by all the member
(d)A Company is legal entity distinct from its owner
(e)only A and B

Answer & Explanation
Ans.10.(c)
Exp. ‘Company is managed by all the member’ is not correct because it is not mandatory for all the members to run the company.

Attempt More Banking Awareness Quiz Topic wise

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

Leave a Reply