Circular arrangement for RRB PO & RRB CLERK : Quiz 9

Circular arrangement for RRB PO & RRB CLERK: Quiz 9

Circular arrangement plays a significant role in Reasoning Ability Section of banking exams such as IBPS, SBI and RBI PO and Clerk. You will get at least 5 questions from Circular arrangement in one of IBPS, SBI and RBI PO & clerk prelims and Mains exam. So, aspirants should focus on Circular arrangement questions in detail. Here, we are providing you with the Circular arrangement questions quiz with the detailed solution so that you can easily prepare for Circular arrangement questions. We are providing here all-important latest pattern-based questions and Previous Year Questions of Circular arrangement of various Government Exam like IBPS, SBI, and RBI PO and Clerk exam. This Circular arrangement quiz we are providing is free. Attempt this Circular arrangement quiz to practice important questions with answers and solutions. And score better in IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exam.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the question given below-
Eight friends i.e., Z, F, J, T, X, R, P and A are sitting around a circular table and facing to the center. They are doing the preparation of different exams i.e. CGL, Assistant, PO, Clerk, IES, CHSL, IIT, and IAS but not in same order. They have exams on different dates of same month in same year.
IAS exam is going to be held on 26th. P does not do the preparation of IAS and sits 2nd right of the one who is doing the preparation of IES. The one, who is immediate neighbor of P whose exam is on 2nd, is doing the preparation of Clerk. The one who is doing the preparation of CGL which is going to be held on 9th, sits 2nd right of the one who is doing the preparation of Clerk. F sits immediate left of J and J sits 2nd right of R who is doing the preparation of IIT which is going to be held on 18th. The one whose exam is on 18th sits opposite to P. The one who is doing the preparation of Assistant sits 2nd right of F. A and Z does not do the preparation of Assistant. X’s exam is on 9th. Z does not do the preparation of PO, IAS and Clerk. Z’s exam is on 12th. T ‘s exam is on 17th. A’s exam is on 20th and J’s exam is going to be held on the date just after the date on which A’s exam is going to be held.
1. Who among the following is doing the preparation of PO?
(a) A
(b) T
(c) R
(d) J
(e) P

Answer & Explanation
Ans. e

2. Which exam is going to be held on 12th?
(a) Clerk
(b) PO
(c) IAS
(d) CHSL
(e) CGL

Answer & Explanation

Ans. d

3. Who sits 2nd right of the one whose exam is going to be held on 17th?
(a) A
(b) T
(c) R
(d) X
(e) J

Answer & Explanation
Ans. a

4. Who sits opposite of J?
(a) Z
(b) T
(c) X
(d) P
(e) A

Answer & Explanation
Ans. a

5. How many friends sit between P and F, when counted left of P?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-10): Read the following information carefully to answer the questions that follow:
In a family, eight persons M, N, O, P, Q, R, S, and T are sitting around a circular table facing the center but not in the same order. There is only one married couple in the family.
P’s father is sitting second to the left of his nephew. N is the son of R, who sits second to the right of her son. P is the father of S and two persons sits between S and Q. P’s wife is sitting opposite to Q. Q’s brother N is the immediate neighbour of O’s son. N is the father of T. No male is adjacent to O.R is the sister of O and O is not sitting second to the left of N.
6. How is P related to R?
(a) sister
(b) niece
(c) son
(d) nephew
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. D

 

7. What is the position of P with respect to his father?
(a) third to right
(b) second to left
(c) third to right
(d) fourth to right
(e) exactly opposite

Answer & Explanation

Ans. e

 

8. What is the position of R with respect to her brother?
(a) second to right
(b) immediate left
(c) third to left
(d) second to left
(e) immediate right

Answer & Explanation
Ans. c

 

9. How is Q related to N?
(a) sister
(b) niece
(c) daughter
(d) sister-in-law
(e) Brother

Answer & Explanation
Ans. e

 

10. Who is the husband of M?
(a) brother of Q
(b) father of P
(c) grandfather of S
(d) son of O
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. d

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply