Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 11th September 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 11th September 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which of the following terms is associated with Internet?

(a) Plotter

(b) Slide presentation 

(c) Bookmark

(d) Pie Chart 

(e) Microsoft Excel 

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.A bookmark is a saved shortcut that directs your browser to a specific webpage. It stores the title, URL, and favicon of the corresponding page.

Q2. Which of the following is contained at the end of the file name and helps to determine the type of file? 

(a) File property

(b) The nomenclature

(c) The name  

(d) File subname

(e) File extension

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp.A filename extension is an identifier specified as a suffix to the name of a computer file.

Q3. What is Linux?

(a) Input Device

(b) Operating system

(c) Storage Device

(d) Output Device

(e) Processor

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.Linux is a Unix-like and mostly POSIX-compliant computer operating system (OS) assembled under the model of free and open-source software development and distribution.

Q4. Which of the following is a small microprocessor-based computer designed to be used by one person at a time?

(a) Netbook

(b) Notebook 

(c) Supercomputer

(d) Personal computer

(e) All-in-one

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.Personal Computer (PC) A microprocessor-based computer which is primarily intended to be used by one person at a time. It is usually characterized by relatively low cost and small physical size.

Q5. Which of the following is not an operating system?

(a) Android

(b) Windows XP

(c) iOS

(d) Compiler

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.Compiler is a type of Translator

Q6. Which of the following is a base of hexadecimal number?

(a) 8

(b) 2

(c) 10

(d) 16

(e) 24

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.Hexadecimal is base 16.

Q7. Which of the following is the name of an application similar to MS Office?

(a) LibreOffice

(c) OpenOffice

(c) NeoOffice

(d) FreeOffice

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp.All of the above are types of Office suite. Productivity software (sometimes called personal productivity software or office productivity software) is application software dedicated to producing information, such as documents, presentations, worksheets, databases, charts, graphs, digital paintings, electronic music and digital video.

Q8. What is the full form of UNIVAC?

(a) Universal Automatic Computer

(b) Universal Array Computer

(c) Unique Automatic Computer

(d) Unvalued Automatic Computer

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.UNIVAC is the name of a line of electronic digital stored-program computers starting with the products of the Eckert-Mauchly Computer Corporation.

Q9. Which of the following is not a computer programming language?

(a) Windows

(b) PASCAL

(c) BASIC

(d) COBOL

(e) JAVA

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.Windows is a type of operating system.

Q10. When you want to move some text from one page to a different page, the best method is:

(a) Drag and drop

(b) Cut and paste

(c) Delete and retype

(d) Find and replace

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.Cut and paste means move (text) by cutting it from one part of the text and inserting it in another.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply