Current Affairs 11th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 11th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. The United Nations observes International Day of the Girl Child on-?

(a) 12th October

(b) 10th October

(c) 13th October

(d) 11th October

(e) 09th October

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. The United Nations observes International Day of the Girl Child on 11th of October every year. The day aims to highlight and address the needs and challenges girls face, while promoting girls’ empowerment and the fulfillment of their human rights.

Q2. The Nobel Prize in Literature for 2018 is awarded to Olga Tokarczuk. She is a writer, activist, and public intellectual who has been described as one of the most critically acclaimed and commercially successful authors of her generation from-?

(a) Norway

(b) Sweden

(c) Iceland

(d) Poland

(e) Denmark

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The Nobel Prizes in Literature 2018 and 2019 were announced at The Swedish Academy in Stockholm. Both winners will receive a full cash prize, valued this year at 9-million kronor ($918,000), a gold medal and a diploma. The Nobel Prize in Literature for 2018 is awarded to the Polish author Olga Tokarczuk. She has been awarded “for a narrative imagination that with encyclopedic passion represents the crossing of boundaries as a form of life.”

Q3. Who has appointed as Chief Marketing Officer of Yes Bank Limited?

(a) Ravneet Gill

(b) Jasneet Bachal

(c) Sandeep Bakshi

(d) Anita Pai

(e) Rakesh Makhija

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Yes Bank Ltd has appointed Anita Pai as the Chief Operating Officer and Jasneet Bachal as the Chief Marketing Officer of the bank. The appointments has been made to further strengthen the top management at the bank.

Q4. What is the theme of International Day of the Girl Child 2019?

(a) GirlPower: Unscripted and Unstoppable

(b) GirlForce: Unforgettable and Unsafe

(c) GirlForce: Believe Yourself

(d) GirlForce: Unscripted and Unstoppable

(e) GirlPower: Believe Yourself

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The United Nations observes International Day of the Girl Child on 11th of October every year. The day aims to highlight and address the needs and challenges girls face, while promoting girls’ empowerment and the fulfillment of their human rights. The theme for 2019: GirlForce: Unscripted and Unstoppable.

Q5. The Nobel Prize in Literature for 2019 is awarded to the Austrian author-?

(a) Peter Handke

(b) Olga Tokarczuk

(c) Wim Wenders

(d) Thomas Bernhard

(e) Elfriede Jelinek

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. The Nobel Prize in Literature for 2019 is awarded to the Austrian author Peter Handke. He has been awarded “for an influential work that with linguistic ingenuity has explored the periphery and the specificity of human experience.”

Q6. The 9th RCEP Intersessional Ministerial Meeting will be held in-?

(a) Tokyo, Japan

(b) Moscow, Russia

(c) New Delhi, India

(d) Beijing, China

(e) Bangkok, Thailand

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. The 9th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional Ministerial Meeting will be held in Bangkok, Thailand. This will be the final Ministerial meeting before the 3rd Leaders’ Summit which will be held on November 4, 2019 in Bangkok.

Q7. Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan has launched the SUMAN initiative in New Delhi recently. What is the full form of SUMAN?

(a) Surakshit Matritva Anubhav

(b) Surakshit Matritva Aashirvad

(c) Surakshit Matritva Aashwasan

(d) Surakshit Maa Aashwasan

(e) Surakshit Maharishi Aashwasan

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan has launched the Surakshit Matritva Aashwasan (SUMAN) initiative in New Delhi. The initiative was launched during the 13th Conference of Central Council of Health and Family Welfare.

Q8. Moody, the rating agency has lowered its 2019-20 GDP growth forecast for India to ____________ from 6.20% recently.

(a) 5.70%

(b) 6.10%

(c) 6.00%

(d) 5.90%

(e) 5.80%

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Moody, the rating agency has lowered its 2019-20 GDP growth forecast for India to 5.8% from 6.2%. It stated that the Indian economy is experiencing a pronounced slowdown partly due to long-lasting factors.

Q9. Union Minister Nityanand Rai has launched a Government Railway Police’s website ____________________ and a mobile application “Sahyatri”.

(a) railways.pmo.gov.in

(b) railways.socienty.gov.in

(c) railways.security.gov.in

(d) railways.delhipolice.gov.in

(e) railways.central.gov.in

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Union Minister Nityanand Rai has launched a Government Railway Police’s website “railways.delhipolice.gov.in” and a mobile application “Sahyatri”. The database of criminals, including their photographs, active in railways’ jurisdiction all over India would be uploaded on the Railway police’s website. It will also have the facility to scan and read QR codes and make an emergency call.

Q10. The 9th RCEP Intersessional Ministerial Meeting will be held on 04th November 2019. What is the full form of RCEP?

(a) Rural Comprehensive Economic Partnership

(b) Regional Comprehensive Economic Publicity

(c) Regional Comprehensive Economic Partnership

(d) Regional Comprehensive Essential Partnership

(e) Regional Commercial Economic Partnership

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The 9th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional Ministerial Meeting will be held in Bangkok, Thailand. This will be the final Ministerial meeting before the 3rd Leaders’ Summit which will be held on November 4, 2019 in Bangkok. Commerce Minister Piyush Goyal will represent India in the meeting.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply