Current Affairs 15th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 14th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which department/ministry launched the website and mobile application L2Pro India [Learn to Protect, Secure and Maximize Your Innovation] on Intellectual Property Rights (IPRs)?

(a) SEBI

(b) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

(c) DPIIT

(d) Ministry of Commerce and Industry

(e) NITI Aayog

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Secretary Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) Guruprasad Mohapatra launched the website and mobile application L2Pro India [Learn to Protect, Secure and Maximize Your Innovation] on Intellectual Property Rights (IPRs). The website and app have been developed by Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM)-DPIIT in collaboration with Qualcomm and National Law University (NLU), Delhi. The website and app will be very useful to the startup community which holds great promise for India and its economy.

Q2. Name the noted director and producer, who was conferred the Madhya Pradesh government’s National Kishore Kumar Samman for 2018-19 at a function in Khandwa, Madhya Pradesh?

(a) Sanjay Leela Bhansali

(b) Priyadarshan

(c) SS Rajamouli

(d) Rajkumar Hirani

(e) Vidhu Vinod Chopra

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Noted director and producer Priyadarshan, who has made several blockbuster Malayalam and Hindi films, was conferred the Madhya Pradesh government’s National Kishore Kumar Samman for 2018-19 at a function in Khandwa, MP. The award, instituted by MP Department of Culture, carries a cash prize of Rs 2 lakh and a citation.

Q3. Who is present Secretary in Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT)?

(a) Amrit Lugun

(b) Amur Lakshminarayanan

(c) Muktesh Kumar Pardeshi

(d) Vinod Kumar Sharma

(e) Guruprasad Mohapatra

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Secretary Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) Guruprasad Mohapatra launched the website and mobile application L2Pro India [Learn to Protect, Secure and Maximize Your Innovation] on Intellectual Property Rights (IPRs).

Q4. The International Cricket Council (ICC) has changed the super-over rule for all its major events following the uproar over the outcome of the men’s World Cup final this year when England was declared winners against New Zealand on boundary count. Who is present ICC Chairman?

(a) N Srinivasan

(b) Jagmohan Dalmiya

(c) Dave Richardson

(d) Shashank Manohar

(e) Anurag Thakur

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The International Cricket Council (ICC) has changed the super-over rule for all its major events following the uproar over the outcome of the men’s World Cup final this year when England was declared winners against New Zealand on boundary count. As per new rule, in case of a super over tie, there will be a repeated super over until one team has more runs than the other. ICC Chairman: Shashank Manohar; Headquarters: Dubai, United Arab Emirates.

Q5. The International Day of Rural Women is observed on-

(a) 16th October

(b) 12th October

(c) 15th October

(d) 11th October

(e) 14th October

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.The International Day of Rural Women is observed on 15th October. The day recognizes the crucial role of women and girls in ensuring the sustainability of rural households and communities, improving rural livelihoods and overall wellbeing. This year’s theme is “Rural Women and Girls Building Climate Resilience”.

Q6. Who have jointly won the 2019 Booker Prize after judges flout the rules by declaring a tie?

(a) George Orwell and Graeme Gibson

(b) Margaret Atwood and Bernardine Evaristo

(c) Salman Rushdie and Chetan Bhagat

(d) Alice Munro and Elisabeth Moss

(e) Doris Lessing and Neil Gaiman

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Margaret Atwood and Bernardine Evaristo have jointly won the 2019 Booker Prize after judges flout the rules by declaring a tie. The Booker rules say the prize must not be divided, but the judges insisted they could not separate Atwood’s – ‘The Testament’ and ‘Girl, Woman, Other’ by Evaristo, who is the first black woman to win the prestigious award since its creation in 1969.

Q7. Name the Indian shuttler, who wins the men’s singles title at the Bahrain International Series Badminton at Isa Town, Bahrain?

(a) Priyanshu Rajawat

(b) Juhi Dewangan

(c) Venkat Gaurav Prasad

(d) Rohan Kapoor

(e) Ira Sharma

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.Indian shuttler Priyanshu Rajawat wins the men’s singles title at the Bahrain International Series Badminton at Isa Town, Bahrain. 17-year-old Rajawat beat top-seed Jason Anthony Ho-Shue from Canada in the finals 16-21, 21-7, 21-12 in the summit clash.

Q8. Union Road Transport & Highways Minister Nitin Gadkari inaugurated a conference on ‘One Nation One Tag – FASTag’ in __________________ to roll out the process for having a unified electronic system across the country.

(a) New Delhi

(b) Chennai

(c) Bengaluru

(d) Kolkata

(e) Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Union Road Transport & Highways Minister Nitin Gadkari inaugurated a conference on ‘One Nation One Tag – FASTag’ in New Delhi to roll out the process for having a unified electronic system across the country. Under this system the same FASTag affixed on the windscreen of a vehicle can be used to pay toll across all toll plazas in the country.

Q9. What is the theme of International Day of Rural Women 2019?

(a) Rural women Play in Building Resilience to Face the Climate Crisis

(b) Rural Women and Girls Building Climate Resilience

(c) Highlights the Important Role that Rural Women and Girls

(d) All of the above

(e) None of the given options is true

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The International Day of Rural Women is observed on 15th October. The day recognizes the crucial role of women and girls in ensuring the sustainability of rural households and communities, improving rural livelihoods and overall wellbeing. This year’s theme is “Rural Women and Girls Building Climate Resilience”. This year’s theme highlights the important role that rural women and girls play in building resilience to face the climate crisis

Q10. The nation pays homage to former President Dr APJ Abdul Kalam on his _____________ birth anniversary and remembered his contributions to the country on 15th October 2019.

(a) 85th

(b) 82nd

(c) 88th

(d) 81st

(e) 83rd

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The nation pays homage to former President Dr A P J Abdul Kalam on his 88th birth anniversary and remembered his contributions to the country on 15th October 2019. The birthday of Dr APJ Abdul Kalam the most popular President of India is celebrated as World Students Day.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply