Current Affairs 16th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 16th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. The Culture Department of which state government will organise the country’s first training and performance programme of “KHON  Ramlila”, a masked form of Ramlila art of Thailand in collaboration with the Thai government?

(a) Madhya Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Arunachal Pradesh

(e) Assam

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. The Culture Department of Uttar Pradesh government will organise the country’s first training and performance programme of “KHON  Ramlila”, a masked form of Ramlila art of Thailand in collaboration with the Thai government.

Q2. As per the announcement by Indian Railways (IR), Indian Railways will become a net-zero carbon emitter by which year?

(a) 2030

(b) 2029

(c) 2028

(d) 2027

(e) 2025

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Indian Railways (IR) has announced that it will become a net-zero carbon emitter by 2030.

Q3. Name the Mercedes’ racer who won the 2019 Japanese Grand Prix held at the Suzuka International Racing Course in Suzuka in Mie Prefecture, Japan.

(a) Sebastian Vettel

(b) Carlos Sainz Jr.

(c) Alexander Albon

(d) Valtteri Bottas

(e) Lewis Hamilton

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Mercedes’ Valtteri Bottas (Finland) won the 2019 Japanese Grand Prix held at the Suzuka International Racing Course in Suzuka in Mie Prefecture, Japan.

Q4. World Food Day is celebrated every year around the world. The theme for World Food Day 2019 is?

(a) Food comes first

(b) Women in agriculture

(c) Our Actions Are Our Future

(d) Food Security

(e) Small farmers

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. World Food Day is celebrated every year around the world. The theme for WFD 2019 is “Our Actions Are Our Future”.

Q5. Who among the following has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to Georgia?

(a) Satbir Singh

(b) Srikumar Menon

(c) Yogeshwar Sangwan

(d) Vinay Kumar

(e) Kishan Dan Dewal

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. Kishan Dan Dewal (IFS officer of 2003 batch), has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to Georgia.

Q6. _________________________ has released its 2019 World Economic Outlook report.

(a) The United Nations

(b) World Economic Forum

(c) New Development Bank

(d) World Trade organisation

(e) International Monetary Fund

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. International Monetary Fund has released its 2019 World Economic Outlook report.

Q7. What is India’s rank out among the 117 qualifying countries in the recently released Global Hunger Index 2019?

(a) 100

(b) 101

(c) 102

(d) 103

(e) 104

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. India ranks 102 nd out of 117 qualifying countries in the recently released Global Hunger Index 2019.

Q8. Name the scheme recently launched by Union Minister for Health and Family Welfare to engage motivated individuals with the food safety ecosystem at ground level.

(a) Food Safety Mitra Scheme

(b) Food Safety Nishtha Scheme

(c) Food Safety Kanya Scheme

(d) Food Safety Saathi Scheme

(e) Food Safety Buddy Scheme

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Union Minister for Health and Family Welfare Harsh Vardhan launched Food Safety Mitra Scheme to engage motivated individuals with the food safety ecosystem at ground level.

Q9. According to the 2019 World Economic Outlook report, India’s GDP growth rate for the fiscal year 2019-20 has been lowered to?

(a) 5.9%

(b) 6.0%

(c) 6.1%

(d) 6.2%

(e) 6.3%

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. According to the 2019 World Economic Outlook report, India’s GDP growth rate has been lowered to 6.1% for the fiscal year 2019-20.

Q10. World Food Day is celebrated every year on ______________ in honor of the founding date of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945.

(a) 15 October

(b) 19 October

(c) 18 October

(d) 17 October

(e) 16 October

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. World Food Day is celebrated every year on 16 October in honor of the founding date of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply