Current Affairs 19th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 19th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Who among the following Internationally acclaimed painter of Bangladesh recently passed away?

(a) Zainul Abedin

(b) Kalidas Karmakar

(c) Rashid Choudhury

(d) Nitun Kundu

(e) Dilara Begum Jolly

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Internationally acclaimed painter of Bangladesh Kalidas Karmakar passed away in Dhaka.

Q2. Which edition of Defence of Andaman & Nicobar Islands 2019 (DANX-19) was conducted by Andaman and Nicobar Command (ANC)?

(a) 1st edition

(b) 2nd edition

(c) 3rd edition

(d) 4th edition

(e) 5th edition

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Andaman and Nicobar Command (ANC) has conducted the 2nd edition of Defence of Andaman & Nicobar Islands 2019 (DANX-19).

Q3. What is the theme of 11th Edition of Nuclear Energy Conclave 2019?

(a) Nuclear Energy: Inspiration for Growth and Energy Security

(b) Nuclear Power: Towards a Clean & Base Load Energy

(c) Nuclear Power: Growth Prospects

(d) Economics of Nuclear Power: Innovation towards Safer & Cost-Effective Technologies

(e) Creating conditions for rapid capacity addition on nuclear power in India

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The theme of the 11th Edition of Nuclear Energy Conclave 2019 is “Economics of Nuclear Power: Innovation towards Safer & Cost-Effective Technologies”. It was organized by India Energy Forum (IEF).

Q4. According to 20th Livestock Census 2019, which of the following state has the highest number of livestock in india?

(a) Uttar Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Madhya Pradesh

(d) West Bengal

(e) Maharashtra

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. According to 20th Livestock Census 2019, Uttar Pradesh has the highest number of livestock of 67.8 million in India.

Q5. Which of the following is not the new member of the UN Human Rights Council(UNHRC)?

(a) Brazil

(b) Germany

(c) China

(d) Indonesia

(e) Japan

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. The United Nation General Assembly has elected 14 States to the 47 member body of UN Human Rights Council(UNHRC). The Assembly elected Armenia, Brazil, Germany, Indonesia, Japan, Libya, Marshall Islands, Mauritania, Namibia, Netherlands, Poland, Republic of Korea, Sudan and Venezuela.

Q6. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of _______________  as Whole-Time Member, Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).

(a) Shashank Saksena

(b) Gyaneshwar Kumar Singh

(c) Rajiv Mani

(d) Unnikrishnan

(e) Sudhaker Shukla

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of Sudhaker Shukla as Whole-Time Member, Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).

Q7. Legendary ballet dancer Alicia Alonso recently passed away. She belongs to which of the following country?

(a) The Bahamas

(b) Mexico

(c) Cuba               

(d) Haiti

(e) Jamaica

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Cuban ballet dancer Alicia Alonso passed away at 98. she is considered one of the greatest 20th Century ballerinas.

Q8. A book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life” is penned by whom?

(a) Abhijit Kunte

(b) Krishnan Sasikiran

(c) Pentala Harikrishna

(d) Viswanathan Anand

(e) Baskaran Adhiban

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Indian Chess player, Viswanathan Anand has penned a book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life”.

Q9. Which of the following space agency completing the first-ever all-female spacewalk?

(a) SUPARCO

(b) ROSCOSMOS

(c) JAXA

(d) NASA

(e) ISRO

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.Nasa astronauts Christina Koch and Jessica Meir have made history by completing the first-ever all-female spacewalk.

Q10. How many new states has been elected by the United Nation General Assembly for UN Human Rights Council(UNHRC)?

(a) 18 States

(b) 17 States

(c) 16 States

(d) 15 States

(e) 14 States

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp.The United Nation General Assembly has elected 14 States to the 47 member body of UN Human Rights Council(UNHRC).

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply