Current Affairs 21st June 2019: Quiz

Current Affairs 21st June 2019: Daily gk update quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Women cricket team of which country has scored lowest score ever?

(a) Cambodia

(b) Nepal

(c) Mali

(d) Bhutan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Entire team of Mali bowled out for a record total of just six runs against Rwanda women who chased down the target in just four balls in Match two of the Kwibuka Women’s T20 tournament at the Gahanga International Cricket Stadium, Rwanda.

Q2. What is the subject of International Yoga Day 2019?

(a) Yoga with Gurus

(b) Yoga by Gurus

(c) Yoga and Gurus

(d) Learn Yoga by Guru

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.The International Day of Yoga 2019 theme is “Climate Change” and it will be celebrated at United Nation on 20 June, 2019 with “Yoga with Gurus” followed by a panel discussion on 21 June.

Q3. Name of accused who has been sentenced life imprisonment in 1990 custodial death case?

(a) Asif Ali

(b) Anurag Beg

(c) Wahab Malik

(d) Sanjiv Bhatt

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.Dismissed Gujarat IPS officer Sanjiv Bhatt was convicted and awarded life imprisonment in a 1990 custodial death case under Section 302 of the IPC by a Jamnagar court. Besides Bhatt, Constable Pravinsinh Jhala was also convicted and sentenced to life imprisonment in the case.

Q4. Name of Indian-Origin man who was recently honoured with ‘Star Of Jerusalem’ medal by Palestine.

(a) Munir Ansari

(b) Ashfaq-ul Hasan

(c) Rajdeep Singh

(d) Pawan Joshi

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.Palestinian President Mahmoud Abbas has conferred Indian-origin Sheikh Mohammad Munir Ansari with the Star of Jerusalem medal – one of the highest honours given to foreign nationals by the Palestinian Authority – for strengthening Indo-Palestine ties.

Q5. Which state government has fixes Rs 5000 as minimum aid to calamity-hit farmers?

(a) Bihar

(b) Maharashtra

(c) Madhya Pradesh

(d) Punjab

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.Madhya Pradesh govt announced to provide Rs 5000 in minimum compensation to the small and marginal farmers in the event of crop loss due to natural calamities. Government has taken several administrative steps including filling up vacant posts of Patwaris (revenue officials) for speedy work.

Q6. What is the theme of World Refugee Day 2019?

(a) Step With Refugees— Take A Step on World Refugee Day

(b) Step With Refugees— Homes due to war, persecution and conflict

(c) Step With Refugees— Thousands of families to Flee for their lives

(d) Step With Refugees— Awareness of the situation of refugees

(e) Step With Refugees— Refugees throughout the world

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. World Refugee Day is celebrated around the world on 20th June to raise awareness about the precarious condition of refugees around the world who have been forced to leave their homes due to war, persecution and conflict. Theme for 2019: Step With Refugees — Take A Step on World Refugee Day.

Q7. Which among the following international organisation offers a new tool “AWaRe” to contain rising antimicrobial resistance and make antibiotic use safer and more effective?

(a) United Nations

(b) World Health Organization

(c) International Labour Organization

(d) World Trade Organization

(e) Food and Agriculture Organization

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. World Health Organization or WHO offers a new tool “AWaRe” to contain rising antimicrobial resistance and make antibiotic use safer and more effective.

Q8. India has signed agreements with ______________ and ______________ for DD India to be telecasted on the state platforms of the respective countries.

(a) Sri Lanka and New Zealand

(b) Pakistan and Australia

(c) Bangladesh and South Korea

(d) Afghanistan and West Indies

(e) China and England

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. India has signed agreements with Bangladesh and South Korea for DD India to be telecasted on the state platforms of the respective countries. As per the agreement, BTV World, a channel owned by Bangladesh TV and KBS World, an English language of South Korea, will now be available on the state-owned DD Free Dish.

Q9. Union Minister of Finance and Corporate Affairs chaired the 20th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) held in-?

(a) Mumbai

(b) Bengaluru

(c) Kolkata

(d) New Delhi

(e) Chennai

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Union Minister of Finance and Corporate Affairs chaired the 20th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) held in New Delhi. The FSDC Meeting was also attended by senior officers of the Government of India and the Financial Sector Regulators.

Q10. National Council of Educational Research and Training (NCERT) has organised _________ edition of National Yoga Olympiad of school children in New Delhi.

(a) 2nd

(b) 1st

(c) 5th

(d) 3rd

(e) 4th

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. National Council of Educational Research and Training organised 4th edition of National Yoga Olympiad of school children in New Delhi. The Olympiad was inaugurated by the Director and UNESCO Representative for India, Mr. Eric Falt. This year 567 students from 33 States/UTs participated in the Olympiad.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Leave a Reply