Current Affairs 21st October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 21st October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

  1. Who among the following is the Former Co-Chief executive Officer(CEO) of Oracle passed away recently?

(a) Jeffrey S. Berg

(b) Lawrence J. Ellison

(c) Mark Hurd

(d) Safra A. Catz

(e) Jeffrey O. Henley

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Former Co-Chief executive Officer(CEO) of Oracle Mark Hurd, passed away. He was previously served as chairman, CEO, and president of Hewlett-Packard (HP).

Q2. Which of the following team win the 9th edition of the Sultan of Johor Cup 2019?

(a) Australia

(b) Great Britain

(c) India

(d) Malaysia

(e) New Zealand              

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Great Britain defeated India in the finals by 2-1 in the 9th edition of the Sultan of Johor Cup 2019, an international men’s under-21 field hockey tournament, was held at Johor Bahru, Malaysia.

Q3. IIT Kharagpur graduate Debayan Saha has invented a device called ______________ which he claimed when fitted near the silencer pipe in vehicles will curb air pollution.

(a) PM 2.5

(b) PM 3.5

(c) PM 4.5

(d) PM 5.5

(e) PM 6.5

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.IIT Kharagpur graduate Debayan Saha has invented a device called “PM 2.5” which he claimed when fitted near the silencer pipe in vehicles will curb air pollution.

Q4. The India-Myanmar Naval Exercise called IMNEX-2019 is being organised in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The opening ceremony of the second edition of Indo-Myanmar joint naval exercise was conducted onboard _______________. 

(a) INS Ranvijay

(b) INS Arihant

(c) INS Arighat

(d) INS Kalvari

(e) INS Vikramaditya

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The opening ceremony of the second edition of Indo-Myanmar joint naval exercise was conducted onboard INS Ranvijay.

Q5.  Which of the following badminton pair win the mixed doubles title at the Egypt International 2019 in Cairo, Egypt?

(a) Satwik Rankireddy and Ashwini Ponnappa

(b) Navaneeth Bokka and Sahithi Bandi

(c) Dhruv Rawat and Kuhoo Garg 

(d) Utkarsh Arora and Karishma Wadkar

(e) Venkat Gaurav and Juhi Dewangan

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Kuhoo Garg and Dhruv Rawat win the badminton mixed doubles title at the Egypt International 2019 in Cairo, Egypt.

Q6. Prime Minister Narendra Modi unveiled a book titled ____________ in New Delhi. The book has been authored by N Chandrasekaran, Chairman, Tata Sons and Roopa Purushothaman Eminent industrialist.

(a) Sakshi Bhaav

(b) Convenient Action: Continuity for Change

(c) Exam Warriors

(d) Bridgital Nation

(e) Prematirtha

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Prime Minister Narendra Modi unveiled a book titled ‘Bridgital Nation’ in New Delhi. The book has been authored by N Chandrasekaran, Chairman, Tata Sons and Roopa Purushothaman Eminent industrialist.

Q7. Who among the following has been recently appointed as the new chairman of Indian Banks’ Association?

(a) K Eswar

(b) B Raj Kumar

(c) K Ramachandran

(d) Rakesh Sharma

(e) Rajnish Kumar

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp.SBI chairman Rajnish Kumar has been appointed as the new chairman of Indian Banks’ Association. He will succeed Sunil Mehta, who was the MD & CEO of Punjab National Bank.

Q8. Two-day long manoeuvres by Sudarshan Chakra Vahini of Indian Army Started at _________________ field firing range in Rajasthan.

(a) Ajmer

(b) Jodhpur

(c) Udaipur

(d) Jaipur

(e) Jaisalmer

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Two-day long manoeuvres by Sudarshan Chakra Vahini of Indian Army Started at Jaisalmer, field firing range in Rajasthan. In this war exercise, the army is going to exhibit its strength regarding Agni Missile and artillery.

Q9. Who among the following has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Nicaragua?

(a) Upender Singh Rawat

(b) B Shyam

(c) Ausaf Sayeed

(d) Anil Kumar Rai

(e) Sanjay Panda

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.The Ministry of External Affairs appoints Upender Singh Rawat (IFS: 1998), Ambassador of India designate to the Republic of Panama will be concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Nicaragua.

Q10. Indian cyclist _______________ bagged a gold medal in the men’s junior Keirin event at the Asian Track Cycling Championships being held at Incheon in South Korea?

(a) Naman Kapil

(b) Krishna Nayakodi

(c) Ronaldo Singh

(d) James Singh

(e) Deborah Herold

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Indian cyclist Ronaldo Singh bagged a gold medal in the men’s junior Keirin event at the Asian Track Cycling Championships being held at Incheon in South Korea.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply