Current Affairs 24th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 24th July 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the International Atomic Energy Agency chief who oversaw Iran deal and led the International Atomic Energy Agency for a decade, passed away.

(a) José Graziano da Silva

(b) Fang Liu

(c) Gilbert Houngbo

(d) Guy Ryder

(e) Yukiya Amano

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. IAEA chief Yukiya Amano who oversaw Iran deal dies. He led the International Atomic Energy Agency for a decade and was extensively involved in negotiations over Iran’s nuclear program.

Q2. Which of the following organizations has agreed to offer Rs 1.25 trillion Line of Credit by 2024, to fund highway projects.

(a) Coal India Limited

(b) State Bank of India

(c) Life Insurance Corporation of India

(d) National Thermal Power Corporation

(e) Oil and Natural Gas Corporation

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Life Insurance Corporation of India has agreed to offer Rs 1.25 trillion Line of Credit by 2024, to fund highway projects. The borrowings will be in the form of bonds to be issued by the National Highways Authority of India.

Q3. Government of India will provide 10,000 scholarships for heirs of the liberation war fighters of Bangladesh over the next five years. “Liberation war fighters of Bangladesh” are also known as …………

(a) Azaadjodhas

(b) Swatantrajodhas

(c) Bhaktijodhas

(d) Swadeshijodhas

(e) Muktijodhas

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Government of India will provide 10,000 scholarships for heirs of the liberation war fighters of Bangladesh called ‘Muktijodhas’ over the next five years.

Q4. Which of the following companies has been selected as a strategic partner by United Technologies Corporation for Collins Aerospace?

(a) L&T Technology Services

(b) AirMods LLC

(c) Woolf Aircraft Products Inc.

(d) Pentad Design

(e) Senior Aerospace

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. L&T Technology Services has been selected as a strategic partner by United Technologies Corporation for Collins Aerospace, a subsidiary of UTC.

Q5. Who among the following has been appointed as the next Vice-Chief of the Army Staff who will replace Lt. Gen. D. Anbu.

(a) Lieutenant General I.S. Ghuman

(b) Lieutenant General  S S Hasabnis

(c) Lieutenant-General M.M. Naravane

(d) Lieutenant General  Ashwani Kumar

(e) Lieutenant General  Anil Kumar Bhatt

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Lieutenant-General M.M. Naravane, has been appointed as the next Vice-Chief of the Army Staff. He will replace Lt. Gen. D. Anbu.

Q6. Name the new governor of Madhya Pradesh.

(a) Anandiben Patel

(b) Satyapal Malik

(c) Phagu Chuhan

(d) Ramesh Bais

(e) Lalji Tandon

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Lalji Tandon will replace Anandiben Patel as the governor of Madhya Pradesh.

Q7. Which of the folowing states has become the first state in country to reserve 75% private jobs for locals across all categories in industrial units, factories, joint ventures as well as projects that are in public-private partnership (PPP) mode.

(a) Andhra Pradesh

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) West Bengal

(e) Rajasthan

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Andhra Pradesh has become the first state in country to reserve 75% private jobs for locals across all categories in industrial units, factories, joint ventures as well as projects that are in public-private partnership (PPP) mode.

Q8. Name the Indian football player who has been selected for the “Lifetime Achievement award” by Mohan Bagan club.

(a) Prasun Banerjee

(b) Sunil Chhetri

(c) Bhaichung Bhutia

(d) Ashok Chatterjee

(e) Sandesh Jhingan

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Mohan Bagan club will confer the Lifetime Achievement award to Ashok Chatterjee (Football).

Q9. Name the ambitious programme of U.S. space agency NASA under which it is preparing to send “first woman and next man” on Moon in 2024.

(a) Prometheus

(b) Viking

(c) Mariner Mark

(d) Moon Rangers

(e) Artemis

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. U.S. space agency NASA prepares to send “first woman and next man” on Moon as part of its ambitious Artemis programme in 2024.

Q10. Vadodara is situated on the bank of which river?

(a) Saryu River  

(b) Ulhas River

(c) Tapti River

(d) Vishwamitri River

(e) Tunga River

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Vadodara is the third-largest city in the Western Indian state of Gujarat, after Ahmedabad and Surat. It is located on the banks of the Vishwamitri river.

Check SBI Clerk Prelims 2019 Result

SBI Clerk Pre Cutoff 2019

SBI Clerk 2019 Mains Admit Card: Link for the SBI Clerk Mains Admit Card Download Available on Score Card.

Related Links:

 

3

Leave a Reply