Current Affairs 25th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 25th July 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The government has set a target for the installation of Rooftop Solar projects of 40,000 MegaWatt by 2022 in the country. Who is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of New and Renewable Energy?

(a) Rao Inderjit Singh

(b) Raj Kumar Singh

(c) Mansukh L. Mandaviya

(d) Santosh Kumar Gangwar

(e) Hardeep Singh Puri

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. The government has set a target for the installation of Rooftop Solar projects of 40,000 MegaWatt by 2022 in the country. Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of New and Renewable Energy: Raj Kumar Singh.

Q2. Name the former Chinese premier and chairman of the National People’s Congress Standing Committee, who passed away recently. He was also known as the “Butcher of Beijing” for his role in the Tiananmen Square crackdown.

(a) Li Keqiang

(b) Li Peng

(c) Wen Jiabao

(d) Zhu Rongji

(e) Zhao Ziyang

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Former Chinese premier and chairman of the National People’s Congress Standing Committee, Li Peng passed away. He was also known as the “Butcher of Beijing” for his role in the Tiananmen Square crackdown.

Q3. Where was the “Non Aligned movement ministerial meeting” held in 2019?

(a) Caracas, Venezuela

(b) New Delhi, India

(c) Sana’a, Yemen

(d) Belgrade, Yugoslavia

(e) Moroni, Comoros

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. The Non Aligned movement ministerial meeting was held in Caracas, Venezuela. The ministerial meeting brought together 120 member nations.

Q4. Who among the following has been appointed as the chief of Pentagon by the US Senate?

(a) Ann E. Dunwoody

(b) Martin E. Dempsey

(c) Mark Esper

(d) Keith B. Alexander

(e) James D. Thurman

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The U.S. Senate has confirmed former soldier Mark Esper as the chief of Pentagon.

Q5. Name the “Virtual Museum software” developed by Human Centres Design and Computing Group, C-DAC, Pune, Maharashtra for the Digitization of Archaeological Museum.

(a) Digital Moorti

(b) E-Archaeology

(c) Jatan

(d) Digi Dharohar

(e) Moorti Online

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. JATAN: Virtual Museum software has been developed by Human Centres Design and Computing Group, C-DAC, Pune, Maharashtra for the Digitization of Archaeological Museum.

Q6. Who among the following has been appointed as the head of the ICC’s Finance and Commercial Affairs committee which assists the organisation in discharging its responsibilities in relation to all financial and commercial matters?

(a) Shashank Manohar

(b) Ehsan Mani

(c) Indra Nooyi

(d) Manu Sawhney

(e) Aziz Ullah Fazly

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Pakistan Cricket Board’s chairman Ehsan Mani has been appointed as the head of the ICC’s Finance and Commercial Affairs committee which assists the organisation in discharging its responsibilities in relation to all financial and commercial matters.

Q7. Abhay Singh of Tamil Nadu won the men’s sixth Bengal Open squash tournament. Who is the President of Squash Rackets Federation of India?

(a) Cyrus Poncha

(b) K. Harish Kumar

(c) Binod Kankaria

(d) Debendranath Sarangi

(e) K. Rajendiran

Ans.7.(d)

Exp. Abhay Singh of Tamil Nadu won the men’s sixth Bengal Open squash tournament. Debendranath Sarangi is the President of Squash Rackets Federation of India.[/su_spoiler]

Q8. After the exit of Viral Acharya, Reserve Bank of India has assigned  the responsibility of monetary policy portfolio and forecasting department to which of the following deputy governors.

(a) N S Vishwanathan

(b) M K Jain

(c) Prasanna Kumar Mohanty

(d) Dilip S. Shanghvi

(e) B.P. Kanungo

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. After the exit of Viral Acharya, Reserve Bank of India has assigned deputy governor B.P. Kanungo to run the monetary policy portfolio and forecasting department.

Q9. The Indian armed forces are all set to conduct the country’s first-ever simulated space warfare exercise. What is the name of the exercise?

(a) IndSpaceEx

(b) BharatSpaceMission

(c) Antriksh Yudhabhyaas

(d) IndiaSpaceCry

(e) Hindustan Mitrabal

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The Indian armed forces are all set to conduct the country’s first-ever simulated space warfare exercise “IndSpaceEx”.

Q10. National Payments Corporation of India (NPCI) and JCB International have launched RuPay JCB Global Cards. Who is the CEO of NPCI?

(a) A.S. Ramasastri

(b) Ajay Tyagi

(c) Dilip Asbe

(d) Harsh Kumar Bhanwala

(e) Hemant Bhargava

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. National Payments Corporation of India (NPCI) and JCB International have launched RuPay JCB Global Cards. CEO of NPCI is Dilip Asbe.

Check SBI Clerk Prelims 2019 Result

SBI Clerk Pre Cutoff 2019

SBI Clerk 2019 Mains Admit Card: Link for the SBI Clerk Mains Admit Card Download Available on Score Card.

Related Links:

 

3

Leave a Reply