Current Affairs 26th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 26th July 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The Digital Communications Commission (DCC) approved the cumulative penalty of Rs 3,050 crore on Bharti Airtel and ……………, for not providing points of interconnection to Reliance Jio when it entered the market.

(a) Vodafone Idea

(b) Aircel

(c) BSNL

(d) Tata DoCoMo

(e) Reliance Telecom

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The Digital Communications Commission (DCC) approved the cumulative penalty of Rs 3,050 crore on Bharti Airtel and Vodafone Idea. The penalty was imposed by Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) for not providing points of interconnection to Reliance Jio when it entered the market.

Q2. Who among the following has been appointed as Britain’s Home Secretary in the newly-unveiled Boris Johnson Cabinet and also become the Britain’s first Indian-origin Home Secretary.

(a) Shapurji Saklatvala

(b) Parmjit Singh Gill

(c) Keith Vaz

(d) Virendra Sharma

(e) Priti Patel

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Priti Patel has been appointed as Britain’s Home Secretary in the newly-unveiled Boris Johnson Cabinet. She has become the Britain’s first Indian-origin Home Secretary.

Q3. Dracaena cambodiana, a Dragon tree species have been reported for the first time in India. In which of the following Indian states it was discovered?

(a) Manipur

(b) Nagaland

(c) Assam

(d) Tripura

(e) Arunachal Pradesh

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Researchers discover Dracaena cambodiana, a dragon tree species in the Dongka Sarpo area of West Karbi Anglong dist in Assam. This is for the first time that a dragon tree species has been reported from India.

Q4. Nishagandhi Sangeetha Awards were presented to the musicians Parassala B. Ponnammal and T V. Gopalakrishnan in the Nishagandhi Monsoon Ragas Music Festival. The award is instituted by tourism ministry of which of the following states?

(a) Rajasthan

(b) Kerala

(c) Tamil Nadu

(d) Odisha

(e) West Bengal

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Kerala Minister of Tourism presented the inaugural Nishagandhi Sangeetha Puraskaram to musicians Parassala B. Ponnammal and T V. Gopalakrishnan in the Nishagandhi Monsoon Ragas Music Festival. Nishagandhi Sangeetha Puraskaram is Instituted by Kerala Tourism.

Q5. The 3rd Edition of the CSR Journal Excellence Awards honoured 6 firms for the best practices in Corporate Social Responsibility. What was the theme of the event?

(a) India First

(b) Save Environment

(c) Life on Earth

(d) Grow More Trees

(e) Stop Deforestation

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. 3rd Edition of the CSR Journal Excellence Awards honoured 6 firms for the best practices in Corporate Social Responsibility. The theme of the event was ‘India First’.

Q6. Asian Development Bank has sanctioned Rs 1925 Cr to which Indian state for project of up-gradation of power generation and distribution.

(a) Nagaland

(b) Himachal Pradesh

(c) Uttarakhand

(d) Tripura

(e) Jharkhand

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Asian Development Bank has sanctioned Rs 1925 Cr project for up-gradation of power generation and distribution in Tripura.

Q7. Who among the following has been appointed as Officer on Special Duty (OSD) to the Ministry of Home Affairs?

(a) Rajive Gauba

(b) Ajay Kumar Bhalla

(c) Nripendra Misra

(d) Pradeep Kumar Sinha

(e) Pramod Kumar Misra

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Ajay Kumar Bhalla has been appointed Officer on Special Duty (OSD) to the Ministry of Home Affairs.

Q8. Who has topped the Test Batting Rankings as per the latest rankings of teams and players released by the International Cricket Council.

(a) Kane Williamson

(b) Eoin Morgan

(c) Virat Kohli

(d) Joe Root

(e) Steven Smith

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Virat Kohli (India) has topped the Test Batting Rankings as per the latest rankings of teams and players released by the International Cricket Council.

Q9. Which of the following companies has replaced Indian Oil Corporation to become the highest ranking Indian firm on the Fortune Global 500 list?

(a) Reliance Industries ltd

(b) Oil and Natural Gas Corporation

(c) Tata Motors

(d) State Bank of India

(e) Bharat Petroleum Corporation Limited

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Reliance Industries ltd has replaced Indian Oil Corporation to become the highest ranking Indian firm on the Fortune Global 500 list.

Q10. The coffee table book titled ‘Fire and Fury Corps – Saga of Valour, Fortitude and Sacrifice’, was released by Northern Army Commander. Who is the Northern Army Commander of India?

(a) Lieutenant General Satinder Kumar Saini

(b) Lieutenant General Manoj Mukund Naravane

(c) Lieutenant General Surinder Singh

(d) Lieutenant General Abhay Krishna

(e) Lieutenant General Ranbir Singh

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. The coffee table book titled ‘Fire and Fury Corps – Saga of Valour, Fortitude and Sacrifice’, was released by Northern Army Commander Lieutenant General Ranbir Singh. Chief of the Army Staff is General Bipin Rawat.

SBI Clerk 2019 Mains Admit Card: Link for the SBI Clerk Mains Admit Card Download Available on Score Card.

Related Links:

 

3

Leave a Reply