Current Affairs 29th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 29th July 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?

(a) Nagma

(b) Katrina Kaif

(c) Zaira Wasim

(d) Alia Bhatt

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Zaira Wasim, Dangal fame actress, announced her decision of quitting Bollywood and acting career. Zaira Wasim released a statement on Twitter and Facebook that reads she no longer wants to be a part of the bollywood as it drove her away from her ‘imaan’ and her relation from religion.

Q2. Which nation’s cricket team ended India’s unbeaten streak in World Cup 2019 by beating them by 31 runs?

(a) New Zealand

(b) England

(c) South Africa

(d) Afghanistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.England ended India’s unbeaten streak by defeating the men-in-blue by 31 runs. England after batting first had set a formidable tall chase for India, 338 runs in 50 overs.

Q3. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.A large scale campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease was launched in Uttar Pradesh on July 1, 2019.

Q4. Who among the following have won Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia.

(a) P.V. Sindhu

(b) Yuki Fukushima

(c) Akane Yamaguchi

(d) Sayaka Hirota

(e) Chen Yufei

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Japan’s Akane Yamaguchi wins Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia. She defeated India’s P.V. Sindhu in the title clash by 21-15, 21-16.

Q5. Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center located at ………..

(a) Sriharikota

(b) Mahendragiri

(c) Port Blair

(d) Nagpur

(e) Lucknow

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center at Sriharikota. It was launched by GSLV MkIII-M1 Vehicle at 14:43 hours IST. The lander-Vikram will land near South Pole of the moon on Sep 7, 2019.

Q6. Name the IAS officer who has been appointed as the Joint Secretary to President Ram Nath Kovind by the Cabinet’s Appointment Committee.

(a) Ajay Bhadoo

(b) Armstrong Pame

(c) Krishna Gopal Tiwari

(d) D K Ravi

(e) Anshul Mishra

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The Appointments Committee of the Cabinet approved the appointment of Ajay Bhadoo as Joint Secretary to President Ram Nath Kovind. Bhadoo, a Gujarat batch IAS officer is currently serving as the Vadodara Municipal Commissioner.

Q7. Which of the folowing states has become the first state in country to reserve 75% private jobs for locals across all categories in industrial units, factories, joint ventures as well as projects that are in public-private partnership (PPP) mode.

(a) Andhra Pradesh

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) West Bengal

(e) Rajasthan

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Andhra Pradesh has become the first state in country to reserve 75% private jobs for locals across all categories in industrial units, factories, joint ventures as well as projects that are in public-private partnership (PPP) mode.

Q8. Name the Indian football player who has been selected for the “Lifetime Achievement award” by Mohan Bagan club.

(a) Prasun Banerjee

(b) Sunil Chhetri

(c) Bhaichung Bhutia

(d) Ashok Chatterjee

(e) Sandesh Jhingan

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Mohan Bagan club will confer the Lifetime Achievement award to Ashok Chatterjee (Football).

Q9. Name the ambitious programme of U.S. space agency NASA under which it is preparing to send “first woman and next man” on Moon in 2024.

(a) Prometheus

(b) Viking

(c) Mariner Mark

(d) Moon Rangers

(e) Artemis

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. U.S. space agency NASA prepares to send “first woman and next man” on Moon as part of its ambitious Artemis programme in 2024.

Q10. National Payments Corporation of India (NPCI) and JCB International have launched RuPay JCB Global Cards. Who is the CEO of NPCI?

(a) A.S. Ramasastri

(b) Ajay Tyagi

(c) Dilip Asbe

(d) Harsh Kumar Bhanwala

(e) Hemant Bhargava

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. National Payments Corporation of India (NPCI) and JCB International have launched RuPay JCB Global Cards. CEO of NPCI is Dilip Asbe.

 

SBI Clerk 2019 Mains Admit Card: Link for the SBI Clerk Mains Admit Card Download Available on Score Card.

Related Links:

3

Leave a Reply