Current Affairs| 31st December 2019 |Daily GK updates quiz

Current Affairs 31st December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. A Group of Ministers (GoM) has been constituted to to expedite revival plan of BSNL and?

(a) MTNL

(b) Airtel

(c) Vodafone

(d) Idea

(e) Aircel

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. A Group of Ministers (GoM) has been constituted to to expedite revival plan of BSNL & MTNL.

Q2. The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change released the biennial “India State of Forest Report (ISFR)”, in New Delhi. This was _______ edition of India State of Forest Report.

(a) 15th

(b) 16th

(c) 17th

(d) 18th

(e) 19th

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change released the biennial “India State of Forest Report (ISFR)”, in New Delhi. This was 16th edition of India State of Forest Report.

Q3. The 11-day long ‘Dhanu Jatra’ begins at Bargarh in?

(a) Assam

(b) Sikkim

(c) Bihar

(d) Jharkhand

(e) Odisha

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. The 11-day long ‘Dhanu Jatra’ begins at Bargarh in Odisha.

Q4. Who among the follwing took charge as the 28th Chief of Army Staff?

(a) Birender Singh Dhanoa

(b) Karambir Singh

(c) Manoj Mukund Naravane

(d) Bipin Rawat

(e) Rakesh Kumar Singh Bhadauria

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. General Manoj Mukund Naravane took charge as the 28th Chief of Army Staff.

Q5. CBIC has announced that it has paid Rs 1,12,000 crore as Integrated Goods and Services Tax (IGST) refunds to exporters. Who is the Chairman of CBIC?

(a) Pranab Kumar Das

(b) Pramod Chandra Mody

(c) P K Mishra

(d) Ajay Kumar Bhalla

(e) Nripendra Mishra

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. CBIC has announced that it has paid Rs 1,12,000 crore as Integrated Goods and Services Tax (IGST) refunds to exporters. Chairman of CBIC is Pranab Kumar Das.

Q6. The Indian Olympic Association (IOA) has withdrawn its boycott call for the 2022 Commonwealth Games to be held in?

(a) Tokyo

(b) Beijing

(c) Moscow

(d) Birmingham

(e) Colombo

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. The Indian Olympic Association (IOA) has withdrawn its boycott call for the 2022 Commonwealth Games to be held in Birmingham.

Q7. _________ has retired from the post of Director General of CRPF, India's largest paramilitary force.

(a) Vivek Johri

(b) R R Bhatnagar

(c) Vivek Johr

(d) Tushar Mehta

(e) Hrushikesh Senapaty

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. R R Bhatnagar has retired from the post of Director General of CRPF, India’s largest paramilitary force.

Q8. The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change released the biennial “India State of Forest Report (ISFR)”, in New Delhi. The report is published by?

(a) Geological Survey of India

(b) Forest Research Institute

(c) Forest Survey of India

(d) Indian Council of Forestry Research and Education

(e) Wildlife Institute of India

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change released the biennial “India State of Forest Report (ISFR)”, in New Delhi. The report is published by the Forest Survey of India.

Q9. The Union Finance Minister has announced that the digital transactions made using RuPay credit cards, or UPI QR codes will not face any additional charges for merchants or customers from January 1, 2020.

(a) April 1, 2020

(b) March 1, 2020

(c) February 1, 2020

(d) January 1, 2020

(e) May 1, 2020

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The Union Finance Minister has announced that the digital transactions made using RuPay credit cards, or UPI QR codes will not face any additional charges for merchants or customers from January 1, 2020.

Q10. Who among the following has been given the “additional” charge to head Central Reserve Police Force (CRPF)?

(a) Vivek Johri

(b) Sunil Arora

(c) S S Deswal

(d) Rajesh Chandra

(e) Rajiv Rai Bhatnagar

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. S S Deswal has been given the “additional” charge to head Central Reserve Police Force (CRPF).

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Quant Topic Wise

 

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here
3

Leave a Reply