Current Affairs 31st July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 31st July 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the former Andhra Pradesh congress state minister who passed away recently.

(a) Y.S. Rajasekhara Reddy

(b) N. Kiran Kumar Reddy

(c) M. Mukesh Goud

(d) K. Rosaiah

(e) N.T. Rama Rao

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Former Andhra Pradesh congress state Minister M. Mukesh Goud passed away.

Q2. Which of the following states has received the geographical indication tag from the Registrar of Geographical Indication for its popular dessert “Rasagola”?

(a) Assam

(b) Odisha

(c) Jharkhand

(d) Maharashtra

(e) Bihar

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Odisha has received the geographical indication tag from the Registrar of Geographical Indication for its popular dessert “Rasagola”.

Q3. On which day United Nation celebrates “World Day Against Trafficking” every year to raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights.

(a) 26 July

(b) 28 July

(c) 29 July

(d) 31 July

(e) 30 July

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. United Nations celebrates “World Day Against Trafficking” on 30 July every year to raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights.

Q4. Odisha Chief Minister has announced the renaming of the Sachivalaya or Secretariat building to ‘Lok Seva Bhavan’. Who is the Chief Minister of Odisha?

(a) Naveen Patnaik###

(b) Prafulla Mahanta

(c) Biju Patnaik

(d) Nitish Kumar

(e) Harish Rawat

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Odisha Chief Minister has announced the renaming of the Sachivalaya or Secretariat building to ‘Lok Seva Bhavan’. Chief Minister of Odisha: Naveen Patnaik.

Q5. Jerlin Anika has won the gold medal in the World Deaf Youth Badminton Championships held in Taipei. She belongs to which state?

(a) Kerala

(b) Nagaland

(c) Manipur

(d) Tamil Nadu

(e) Karnataka

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.

Q6. Name the american golfer who has won the US PGA title at the Barracuda Championship.

(a) Billy Casper

(b) Troy Merritt

(c) Tony Finau

(d) Keegan Bradley

(e) Collin Morikawa

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp.

Q7. Name the former France and Manchester United defender who has announced his retirement recently. He had played 81 times for France and also captained the side at the 2010 World Cup in South Africa.

(a) Rod Fanni

(b) Eric Abidal

(c) Adil Rami

(d) Patrice Evra

(e) Sebastien Squillaci

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp.

Q8. India and Benin signed 4 MoUs on education, health and e-visa facilities. Who is the President of Benin?

(a) Khalifa bin Zayed Al Nahyan

(b) Patrice Talon

(c) Michel Aoun

(d) Qaboos bin Said al Said

(e) Emmanuel Macron

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. India and Benin signed four MoUs on education, health and e-visa facilities. President of Benin: Patrice Talon.

Q9. The Reserve Bank of India has imposed a penalty on two online payment solutions providers ……………… and Hip Bar for non compliance of regulatory guidelines.

(a) Amazon Pay

(b) Freecharge

(c) Paytm

(d) Mobikwik

(e) PhonePe

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.

Q10. Minister of State for Defence and Senior General Min Aung Hlaing, Commander-in-Chief of Defence Services of Myanmar signed MoU to enhancing defence co-operation, review joint exercises and training provided to Myanmar Defence Services. What is the capital of Myanmar?

(a) Naypyitaw

(b) Kuala Lumpur

(c) Toronto

(d) Ottawa

(e) Jakarta

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Minister of State for Defence and Senior General Min Aung Hlaing, Commander-in-Chief of Defence Services of Myanmar signed MoU to enhancing defence co-operation, review joint exercises and training provided to Myanmar Defence Services. Naypyitaw is the capital of Myanmar.

SBI Clerk 2019 Mains Admit Card: Link for the SBI Clerk Mains Admit Card Download Available on Score Card.

Related Links:

 

3

Leave a Reply