Current Affairs 3rd October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 3rd October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. The nation remembering Former Prime Minister Lal Bahadur Shastri on his ________________ birth anniversary on 02nd October 2019.

(a) 120th

(b) 117th

(c) 111th

(d) 115th

(e) 114th

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. The nation is remembering Former Prime Minister Lal Bahadur Shastri on his 115th birth anniversary on 02nd October 2019. Under Shastri’s leadership, India won the 1965 war against Pakistan. He gave the nation the powerful slogan of Jai Jawan, Jai Kisan to enthuse soldiers and farmers.

Q2. Who has taken over as the new Air Officer Commanding-in-Chief of the South Western Air Command (SWAC) of the Indian Air Force (IAF), at Gandhinagar, Gujarat?

(a) Air Marshal Sunil Lamba

(b) Air Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria

(c) Air Marshal BS Reddy

(d) Air Marshal HS Arora

(e) Air Marshal SK Ghotia

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Air Marshal S K Ghotia has taken over as the new Air Officer Commanding-in-Chief of the South Western Air Command (SWAC) of the Indian Air Force (IAF), at Gandhinagar, Gujarat. He replaced Air Marshal H S Arora, who moved to Air Headquarters as the Vice-Chief of Air Staff. Prior to assuming the present appointment, Air Marshal Ghotia was the Air Officer Commanding-in-Chief of Training Command.

Q3. Which country has unveiled the Dongfeng-41 (DF-41) intercontinental-range ballistic missile, touted to be the most powerful missile on the planet at the National Day parade recently?

(a) Japan

(b) Germany

(c) Russia

(d) China

(e) France

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. China unveiled the Dongfeng-41 (DF-41) intercontinental-range ballistic missile, touted to be the most powerful missile on the planet at the National Day parade, as China observed its 70th anniversary of Communist rule. DF-41 has a range of up to 9,320 miles (15,000 kilometres), more than any missile on Earth.

Q4. A book penned by Indian Ambassador to the Netherlands ___________________ titled ‘India and the Netherlands- Past, Present and Future,’ was released in Amsterdam.

(a) Dr Vipra Pandey

(b) Gautam Bambawale

(c) Venu Rajamony

(d) Ajay Bisaria

(e) Harsh Vardhan Shringla

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. A book penned by Indian Ambassador to the Netherlands Venu Rajamony titled ‘India and the Netherlands – Past, Present and Future,’ was released in Amsterdam. The book gives an insight into the cross-cultural legacy between the two countries and was released at a function attended by the king and queen of the Netherlands.

Q5. Which state became the third state in India after Maharashtra and Bihar to ban certain categories of pan masala containing magnesium carbonate, nicotine, tobacco, mineral oil and flavoured ‘supari’?

(a) Madhya Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Kerala

(d) Gujarat

(e) West Bengal

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Rajasthan became the third state in India after Maharashtra and Bihar to ban certain categories of pan masala containing magnesium carbonate, nicotine, tobacco, mineral oil and flavoured ‘supari’. All such products will now be banned in the State under the Food Safety Act.

Q6. Which Bank has signed an MoU with the Indian Army under which the bank would offer customised services along with a host of facilities to account holders?

(a) Bank of Baroda

(b) Punjab National Bank

(c) State Bank of India

(d) Indian Overseas Bank

(e) Canara Bank

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Bank of Baroda (BoB) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Army under which the bank would offer customised services along with a host of facilities to account holders.

Q7. Who was appointed as the Managing Director (MD) and Chief Executive of the Punjab National Bank(PNB)?

(a) Madhukar Kamath

(b) KM Prasad

(c) SS Mallikarjuna Rao

(d) Godavarthi Venkata

(e) Nilesh Shah

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. SS Mallikarjuna Rao was appointed as the Managing Director(MD)and Chief Executive of the Punjab National Bank(PNB). He is currently serving as chief executive of the Allahabad Bank. He will replace Sunil Mehta of PNB

Q8. The former Indian captain __________________ decision to resign from the Cricket Advisory Committee (CAC) of BCCI.

(a) Ajay Jadeja

(b) Mohammad Azharuddin

(c) Sourav Ganguly

(d) Sunil Gavaskar

(e) Kapil Dev

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The former Indian captain Kapil Dev decision to resign from the Cricket Advisory Committee (CAC) of BCCI. This decision comes after the Board of Control for Cricket in India (BCCI) Ethics Officer D.K. Jain sent a notice to the panel comprising of Kapil, Anshuman Gaekwad and Shantha Rangaswamy with regards to allegations of conflict of interest as claimed by Madhya Pradesh Cricket Association MPCA life member Sanjeev Gupta.

Q9. A new book entitled “The Tech Whisperer”, written by digital transformation expert __________________________, features a chapter on AI (Artificial Intelligence) released.

(a) Jaspreet Bindra

(b) Pranab Mukherjee

(c) Uddhav Raj

(d) Manu Gandhi

(e) Binny Bansal

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. A new book entitled “The Tech Whisperer”, written by digital transformation expert Jaspreet Bindra, features a chapter on AI (Artificial Intelligence). The book has been published by Penguin India.

Q10. President Ram Nath Kovind presented the most effective Swachchta Ambassador award to Former Indian cricketer _________________ on the occasion of 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.

(a) Sourav Ganguly

(b) Yuvaraj Singh

(c) MS Dhoni

(d) Sachin Tendulkar

(e) Sunil Gavaskar

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. President Ram Nath Kovind presented the most effective Swachchta Ambassador award to Former Indian cricketer Sachin Tendulkar on the occasion of 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

3

Leave a Reply