Current Affairs 4th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 4th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Where was the ‘72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia’ inaugurated ?

(a) France, Paris

(b) New Delhi, India

(c) Washington D.C., U.S.

(d) Geneva, Switzerland

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.On September 2, 2019 Union Minister of Health and Family Welfare(MoHFW) inaugurated the ‘72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia’ in New Delhi and was also unanimously elected as the chair of the 72nd Session of the WHO(World Health Organisation) Regional Committee for South-East Asia.

Q2.India’s first-ever architectural LED illumination has taken place in which historical monument?

(a) Qutb Minar

(b) Tughlakabad

(c) FortKhajuraho

(d) Konark

(e) Taj Mahal

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.Minister of State for Culture and Tourism Prahalad Singh Patel has inaugurated the first-ever architectural LED illumination at the historic Qutb Minar in New Delhi. With the illumination, the architectural beauty of the 12th century monument will display its historic magesty after sunset. The new illumination comprises lighting that accentuates the silhouette of the monument with the interplay of light and shade.

Q3.India’s first garbage cafe is set to open in which city?

(a) Ranchi

(b) Lucknow

(c) New Delhi

(d) Ambikapur

(e) Patna

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.In a unique initiative, the Ambikapur municipal corporation of Chhattisgarh will soon open India’s first ‘Garbage Cafe’ in the city of Ambikapur. This initiative is a step towards making the city plastic-free. In this unique Cafe’ poor people and rag pickers will get free food in exchange for 1Kg of plastic, while breakfast will be provided if half a kilogram of plastic is brought to the cafe. The collected garbage will be sold at Solid Liquid Resources Management Centre (SLRMC).

Q4.Which state has recently celebrated Agrarian festival ‘Nuakhai’?

(a) Odisha

(b) West Bengal

(c) Karnataka

(d) Jharkhand

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.The agrarian festival ‘Nuakhai’ has recently celebrated with great pomp and gaiety by the people of western Odisha districts. This major agrarian festival of this region is being celebrated in every nook and corner collectively with much fanfare and religious fervour. The Nuakhai Juhar is a major ritual of the festival. It is an exchange of greetings with friend relative and well-wishers. The elders are wished Nuakhai Juhar and they give blessings for long life, happiness and prosperity.

Q5. Which of the following bank has signed an agreement with ECL Finance Ltd for priority sector lending to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME’s) customers?

(a) HDFC Bank

(b) Yes Bank

(c) Andhra Bank

(d) ICICI Bank

(e) Central Bank of India

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. ECL Finance Ltd and Central Bank of India have signed an agreement for priority sector lending to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME’s) customers.

Q6. Name the Indian women cricketer who has recently announced her retirement from International T-20 Cricket.

(a) Mithali Raj

(b) Jhulan Goswami

(c) Smriti Mandhana

(d) Harmanpreet Kaur

(e) Deepti Sharma

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. India batswoman Mithali Raj has announced retirement from International T-20 Cricket.

Q7. _________________________ in Jammu and Kashmir has been adjudged as the “Best Swachh Iconic place” in the country.

(a) Hazardwari Palace

(b) RaghavendraSwamy Temple

(c) Brahma Sarovar Temple

(d) Shri Mata Vaishno Devi Shrine

(e) VidurKuti

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Shri Mata Vaishno Devi Shrine in Jammu and Kashmir has been adjudged as the “Best Swachh Iconic place” in the country.

Q8. The Cabinet has approved a capital infusion of Rs 4,557 crore into which of the following bank, to help it to come out of Prompt Corrective Action framework of the Reserve Bank of India and in its efforts to return to profitability?

(a) United Bank of India

(b) IDBI Bank

(c) Central Bank of India

(d) UCO Bank

(e) Dena Bank

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. The Cabinet has approved a capital infusion of Rs 4,557 crore into IDBI Bank to help it to come out of Prompt Corrective Action framework of the Reserve Bank of India and in its efforts to return to profitability.

Q9. The first AUMX, a Maritime Exercise between the regional bloc and US will start from the Sattahip Naval Base in Thailand and end in Singapore. What does “A” stands for in AUMX?

(a) ASEAN

(b) AUSTRALIA

(c) AFRICA

(d) ASIA

(e) AMERICA

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The first ASEAN-US Maritime Exercise (AUMX), a maritime exercise between the regional bloc and US will start from the Sattahip Naval Base in Thailand and end in Singapore.

Q10. The Government of India has announced a contribution of _______________________ to the Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM) to accelerate the end of AIDS, tuberculosis and malaria.

(a) USD 10 Million

(b) USD 15 Million

(c) USD 29 Million

(d) USD 22 Million

(e) USD 25 Million

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The Government of India has announced a contribution of 22 million US Dollars to the Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM) to accelerate the end of AIDS, tuberculosis and malaria.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply