Current Affairs 6th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 6th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Vice-President M. Venkaiah Naidu released a monograph,____________________________, a rare fusion of art and science of an ancient South Indian instrument on the CSIR-Central Leather Research Institute (CLRI) campus in Chennai, Tamil Nadu.

(a) Applications of Diamond Films

(b) A History of Pianoforte Pedalling

(c) Radiation Damage of Structural Materials

(d) Musical Excellence of Mridangam

(e) Science of Ceramic Interfaces

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Vice-President M. Venkaiah Naidu released a monograph, ‘Musical Excellence of Mridangam’, a rare fusion of art and science of an ancient South Indian instrument on the CSIR-Central Leather Research Institute (CLRI) campus in Chennai, Tamil Nadu.

 

Q2. Agriculture Minister Narendra Singh Tomar released the _______________edition of Wastelands Atlas 2019.

(a) 1st edition

(b) 2nd edition

(c) 3rd edition

(d) 4th edition

(e) 5th edition

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp.Agriculture Minister Narendra Singh Tomar released the 5th edition of Wastelands Atlas 2019. The Atlas, published jointly by Department of Land Resources and National Remote Sensing Centre, provides robust geospatial information on wasteland.

 

Q3. Union Home Minister inaugurated the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) joint exercise on _________________________ at the Ambedkar International Center in New Delhi. 

(a) Exurban earthquake search and rescue 2019

(b) Town earthquake search and rescue 2019

(c) Urban earthquake search and rescue 2019

(d) Rural earthquake search and resue 2019

(e) Semiurban earthquarke search and resue 2019

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Union Home Minister inaugurated the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) joint exercise on urban earthquake search and rescue 2019 at the Ambedkar International Center in New Delhi.

 

Q4. MSTC Ltd has signed an agreement with ________________________Bank for the development of a dedicated e-Auction platform. ?

(a) Indian Bank

(b) Central Bank of India

(c) Bank of India

(d) Bank of Baroda

(e) Allahabad Bank

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. MSTC Ltd has signed an agreement with Allahabad Bank for the development of a dedicated e-Auction platform.

 

Q5. Who among the following is crowned as the ‘Miss Asia Global Title 2019′?

(a) Jeanyeer Ozbot

(b) Sara Damnjanovic

(c) Nguyen Thi Yen Trang

(d) Samiksha Singh

(e) Leeseul Kim

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The 5th Edition of ‘Miss Asia Global Title 2019’ was organized at Gokulam Convention centre in Kochi, Kerala. Sara Damnjanovic from Serbia has been crowned ‘Miss Asia Global 2019’.

Q6. Which of the following country’s first satellite has been launched by China?

(a) Egypt

(b) Kenya

(c) Libya

(d) Sudan

(e) Ethiopia

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Sudan’s first-ever satellite for conducting research in military, economic and space technology has been launched by China. Sudan’s remote-sensing satellite (SRSS-1), was developed by the Shenzhen Aerospace Oriental Red Sea Satellite Co.

 

Q7. Prime Minister Narendra Modi inaugurates 5th India International Science Festival (IISF) held in _________________.

(a) Bhopal

(b) Delhi

(c) Pune

(d) Bengaluru

(e) Kolkata

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Prime Minister Narendra Modi inaugurates 5th India International Science Festival (IISF) at Biswa Bangla Convention Centre, Kolkata, West Bengal.

 

Q8. The official emblem of FIFA U-17 Women’s World Cup for the year 2020 which is to be conducted in __________ was unveiled.

(a) Brazil

(b) India

(c) USA

(d) Spain

(e) Russia

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.The official emblem of FIFA U-17 Women’s World Cup for the year 2020 which is to be conducted in India was unveiled.

 

Q9. Name the second phase of the biggest US- Bangladesh Navy exercise.

(a) LAMITYE

(b) JIMEX

(c) SALVEX

(d) CARAT

(e) AL NAGAH

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The second phase of the biggest US- Bangladesh Navy exercise named ‘Cooperation Afloat Readiness and Training (CARAT)- 2019’ started in Chattogram, Bangladesh.

 

Q10. Who among the following provide a $451 million (about Rs 3,200 crore) loan to strengthen power connectivity between the southern and northern parts of the Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC) in Tamil Nadu?

(a) Asian Development Bank

(b) World Bank

(c) International Monetary Fund

(d) United Nations

(e) World Trade Organisation

 

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. The Asian Development Bank will provide a $451 million (about Rs 3,200 crore) loan to strengthen power connectivity between the southern and northern parts of the Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC) in Tamil Nadu.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply