Current Affairs 8th April 2019: Quiz

Current Affairs 5th April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams

Q1. Valery Bykovsky passed away at the age of 84 years. He was a_____________.

(a) Russian cosmonaut

(b) American cosmonaut

(c) CIA Agent

(d) Russian Spy

(e) Russian defence minister

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Russian cosmonaut Valery Bykovsky, who made the first of his three flights to space in 1963, passed away at the age of 84 years.

Q2. Who among the following will be awarded the prestigious Bodley Medal, the highest honor granted by the University of Oxford’s world-famous Bodleian Libraries?

(a) Arun Jaitley

(b) Raghuram Rajan

(c) Geoffrey Hinton

(d) Amartya Sen

(e) Shaktikanta Das

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Nobel Prize-winning economist Amartya Sen will be awarded the prestigious Bodley Medal, the highest honor granted by the University of Oxford’s world-famous Bodleian Libraries.

Q3. Which of the following country defeated India in the penalty shootout in the final of Sultan Azlan Shah Cup 2019?

(a) India

(b) South Korea

(c) Malaysia

(d) Indonesia

(e) Japan

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. South Korea defeated India in the penalty shootout in the final of Sultan Azlan Shah Cup 2019.

Q4. The Reserve Bank set the average base rate to be charged from borrowers by non-banking financial companies (NBFCs) and micro-finance institutions (MFIs) at________ for the first quarter of the next fiscal (April-June).

(a) 3.45%

(b) 4.67%

(c) 7.52%

(d) 8.33%

(e)  9.21%

Answer & Explanation
 Ans.4.(e)

Exp. The Reserve Bank set the average base rate to be charged from borrowers by non-banking financial companies (NBFCs) and micro-finance institutions (MFIs) at 9.21% for the first quarter of the next fiscal (April-June).

Q5. Name the Google India head who has resigned from his post.

(a) Pranab Agnihotri

(b) Yogesh Anand

(c) Rajan Anandan

(d) Ranjan Verma

(e) Koshik Mangalam

Answer & Explanation
 Ans.5.(c)

Exp. Rajan Anandan, vice president for Google India and South East Asia, and essentially heading Google in India, is leaving the company after an eight-year stint.

Q6. China has successfully launched the first of its new-generation data relay satellite. What is the name of that satellite?

(a) Chinasat 2-A

(b) Tianlian II-01

(c) Yaogan-2

(d) Tianhui II-A

(e) Dong Fang Hang-I

Answer & Explanation
 Ans.6.(b)

Exp. China has successfully launched the first of its new-generation data relay satellite, Tianlian II-01 into orbit that will provide data relay, measurement, and control services for its manned spacecraft.

Q7. ‘Kandhamal Haldi’, a variety of turmeric indigenous to_________, has earned the Geographical indication (GI) tag from Intellectual Property India.

(a) Southern Andhra

(b) Northern Odisha

(c) Southern Odisha

(d) Northern Telangana

(e) Karnataka

Answer & Explanation
 Ans.7.(c)

Exp. ‘Kandhamal Haldi’, a variety of turmeric indigenous to southern Odisha, has earned the Geographical indication (GI) tag from Intellectual Property India, an organization functioning under the auspices of the Union ministry of commerce & industry.

Q8. What is the name of Japan’s new imperial era which is set to begin on 1 May?

(a) Reinu

(b) Reiwa

(c) Heisei

(d) Malwa

(e) Raibar

Answer & Explanation
 Ans.8.(b)

Exp. Japan has announced that the name of its new imperial era, set to begin on 1 May, will be ‘Reiwa’, signifying order and harmony. The country’s current era, Heisei, will end in April.

Q9. When the International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action is observed every year?

(a) 3 April

(b) 4 April

(c) 5 April

(d) 6 April

(e) None of these

Answer & Explanation
 Ans.9.(b)

Exp.International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action is observed across the world on 4 April to foster the establishment and development of national mine-action capacities in countries where mines and explosive remnants of war constitute a serious threat to the safety, health and lives of the civilian population

Q10. India recently gained access to the supplies of Lithium Carbonate from which country?

(a) Bolivia

(b) S Korea

(c) Russia

(d) USA

(e) None of these

Answer & Explanation
 Ans.10.(a)

Exp.India and Bolivia agreed to forge mutually beneficial partnership to facilitate Bolivian supplies of lithium Carbonate to India and foster joint ventures for Lithium battery and cell production plants in India.

Click Here to Read Daily Current Affairs Quiz 2019

Click Here to Read Daily GK Updates 2019

Leave a Reply