English language Quiz based on Error Detection

English language Quiz , based on Error Detection

Error Detection is an important component of English section in banking and other government examinations . Error Detection  becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for reading comprehension . We provide Error Detection quiz for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO,SSC exam. Error Detection  quiz is designed from beginner to advance level. Error Detection quiz involves all the types of Error Detection  for prelims and mains level. Our Error Detection  quiz will help many students in having a good grip on Error Detection  . Error Detection  quiz will increase their overall score. Error Detection  quiz is a must have tool to the marks.

Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer, if there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

 

Q1. He identified the most important machines required / for modern life and worked in making a prototype / ‘do it yourself’ version of each because he believed that if people / could build these themselves, it would improve their way of life.

(a) He identified the most important machines required

(b) for modern life and worked in making a prototype

(c) ‘do it yourself’ version of each because he believed that if people

(d) could build these themselves, it would improve their way of life.

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.1. (b),

Exp.Replace ‘in making’ with ‘to make’.

Q2. Natural disasters will not turn into a catastrophe / if we invest in building infrastructure that / can withstand the devastating impacts of storms / which have became more severe.

(a) Natural disasters will not turn into a catastrophe

(b) if we invest in building infrastructure that

(c) can withstand the devastating impacts of storms

(d) which have became more severe

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.2. (d),  

Exp.Replace ‘became’ with ‘become’.

Q3. Many goods are being manufactured quickly without / any regard for quality and as consumers we must be / aware of our rights and the government / should penalise them who indulge in unscrupulous business practices.

(a) Many goods are being manufactured quickly without

(b) any regard for quality and as consumers we must be

(c) aware of our rights and the government

(d) should penalise them who indulge in unscrupulous business practices.

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.3. (d),  

Exp.Replace ‘them’ with ‘those’.

Q4. The European Central Bank has said that if all / Euro-zone nation continue to carry out / economic reforms as Portugal and Ireland have / then the Central Bank will guarantee future bailouts.

(a) The European Central Bank has said that if all

(b) Euro-zone nation continue to carry out

(c) economic reforms as Portugal and Ireland have

(d) then the Central Bank will guarantee future bailouts

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.4. (b),

Exp.Replace ‘nation’ with ‘nations’.

 

Q5. While farmers are struggling/ to cope with severe drought/ crop companies are researched/way to breed crops that thrive in drought.

(a) While famers are struggling

(b) to cope with severe drought

(c) crop companies are researched

(d) ways to breed crops that thrive in drought

(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.5. (c),

Exp.Replace ‘researched’ with ‘researching’.

Directions ( 6-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

 

Q6. Though the first portion (1)/ of the book was dull, but (2)/ the later part was (3)/ quite interesting. (4) /No error (5)

(a)1

(b)2

(c)3

(d)4

(e)5

Answer & Explanation
Ans.6. (b)

Exp.Substitute ‘but’ by ‘yet’ or delete ‘but’. ’ Though is always followed by ‘yet’ or simply comma.

 

Q7. Everyone agrees (1)/ that Rahul is wiser than (2)/all the members (3)/ of the family.(4) /No error (5)

(a)1

(b)2

(c)3

(d)4

(e)5

Answer & Explanation
Ans. 7.(c) ,

Exp.Put ‘other’ after ‘all the’.

Q8. Watch (1)/how careful (2)/the sparrow knits (3)/the straws into one another to form a nest. (4) /No error (5)

(a)1

(b)2

(c)3

(d)4

(e)5

Answer & Explanation
Ans. 8.(b) ,

Exp.Change ‘careful’ to ‘carefully’ to make it an adverb.

Q9. Like the commission has recommended (1)/ in its (2)/ report the rules need to be enforced (3)/more strictly. (4) /No error (5)

(a)1

(b)2

(c)3

(d)4

(e)5

Answer & Explanation
Ans.9. (a) ,

Exp.Replace ‘like’ by ‘as’.

Q10. Although he (1)/ only earns eight hundred rupees a month, (2)/ he manages to support  (3)/his family adequately. (4)/No error (5)

(a)1

(b)2

(c)3

(d)4

(e)5

Answer & Explanation
Ans. 10.(b) ,  

Exp.Change the position of ‘only’. Put it before ‘eight hundred rupees’. As a general rule ‘only’ or ‘even’ should be placed immediately before the word it is intended to qualify.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply