English Quiz for IBPS Clerk Pre | 10th December English Quiz

English Quiz for IBPS Clerk Pre :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-10): Which of the following phrases among (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase/expression printed in bold to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

Q1. Can Indian civil servants offered effectively in the country’s socio-economic development in the absence of specialisation within their ranks?
(I)deliver effectively
(II)furnish effectively
(III)deliberately offer
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (II)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.1.(c)
Exp. Read the expression given in bold carefully, the question begins with a modal verb “can” which should be followed by the first form of the verb (i.e., base form). Thus, the use of the verb “offered” makes the sentence grammatically incorrect. Moreover, the word “offer” is contextually incorrect as it doesn’t give a meaningful sense to the sentence.  In the context of the sentence, the most suitable word is “deliver” or “furnish”. Thus, both the expressions (I) and (II) can be used as replacements to the highlighted one. Hence option (c) is the correct choice.

Q2. India can learn from countries such as Austria, Belgium, Norway, Romania, UK, etc. which provide vocational training to improve employability of women migrants and access to support services.
(I)improving employable women migrants
(II)in a bid to improve the living standard of all
(III)to transfer the opportunities to women migrants
(a) Only (I)
(b) Both (II) and (III)
(c) Only (III)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.2.(e)
Exp. The highlighted expression used in the sentence is grammatically correct and at the same time gives a meaningful sense to the sentence. Hence option (e) is the correct choice.

Q3. I had to ask them to repeat their salary offer because it just seemed too good to have been true!
(I) to be true
(II) to become true
(III) have becoming true
(a) only (I)
(b) Both (II) and (III)
(c) only (III)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) no correction required

Answer & Explanation
Ans.3.(a)
Exp. The sentence can be made grammatically correct and contextually meaningful by replacing the phrase given in bold “to have been true” with “to be true”. It is to be noted that the correct grammatical syntax requires [too + positive degree + to + V1] which is not provided in the given sentence. Only option (a) perfectly fits in the absolute grammatical syntax of the sentence, hence, it becomes the most suitable answer choice.

Q4. If I have been you, I would not place too much trust in their findings.
(I) Had I been you
(II) If I were you
(III) If I was you
(a) only (I)
(b) Both (I) and (II)
(c) Both (I) and (III)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) no correction required

Answer & Explanation
Ans.4.(b)
Exp. Read the sentence carefully, it clearly expresses a wish which is cannot be fulfilled. In cases like these, “if I were you” is used to express subjunctive mood. Usually we use ‘was’ if the condition is possible but not true. Like if I was a pilot but in reality, I’m not. But I can never be you so then we should use “were”. Moreover, the sentence is expressing an impossible condition in the past and its probable result in the past. These sentences are truly hypothetical and unreal, because it is now too late for the condition or its result to exist. Thus, with both the rationale alternative (I) and (II) becomes correct. Hence, option (b) becomes the most suitable answer choice.

Q5. Unless you will study diligently, you’ll never understand trigonometry.
(I) you have to study
(II) you study
(III) you will be studying
(a) only (I)
(b) Only (II)
(c) Both (I) and (II)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) no correction required

Answer & Explanation
Ans.5.(b)
Exp. To make the sentence grammatically correct and contextually meaningful, replace the phrase given in bold with “you study”. It is to be noted that when two events of future have been mentioned, the clause starting with “if, when, as long as, before, after, unless” etc., take the syntax of simple present tense; while, the main clause will be moulded in future tense. For ex., “If he comes here, I will help you”. Hence, option (b) becomes the most viable answer choice.

Directions (6-10): In each of the questions given below some phrases are given, find the phrase which is not really contributing to the main theme of the sentence or find the odd phrase out and rearrange the remaining phrases to make a coherent sentence. If the given phrases are correct in order as it is, then choose option (e). If the correct sequence is the one which is not given then choose option (d) as your choice.
Q6. if research papers (A)/ publishing are way too slow (B)/ the traditional modes of (C)/ speed of research (D)/ to keep pace with the (E)
(a) CBED
(b) ABDC
(c) DCBE
(d) none of these
(e) no correction required

Answer & Explanation
Ans.6. (a)
Exp. The phrases can be arranged in a sequence of CBED. However, phrase (A) fail to coherently become the part of the sentence. Parts (E) and (D) can be contextually interlinked with each other. Moreover, parts (B) and (E) also form a coherent pair. Hence, by eliminating part (A), option (a) becomes the most suitable answer choice.

Q7. and the subsidiarity principle of (A)/ water is very much a local issue (B)/ managing it at the lowest appropriate level (C)/ needs to be adopted (D)/ water is free or highly subsidized (E)
(a) BCED
(b) ABCD
(c) DBEC
(d) none of these
(e) no correction required

Answer & Explanation
Ans.7.(d)
Exp. The correct sequence that makes the sentence grammatically and contextually correct is BACD. This can be verified as the parts (B) and (A) frames a logical pair providing a coherent meaning. None of the given options provides these parts in a consecutive manner. Moreover, part (E) fails to become the part of the sentence in a coherent manner. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q8. the legal framework should (A)/ make the Union government a co-equal partner (B)/ with the states in agenda setting, allocation, raising (C)/ and disbursing funds (D)/ and monitoring our water resources (E)
(a) AECD
(b) CDAB
(c) ABCD
(d) none of these
(e) no correction required

Answer & Explanation
Ans.8.(e)
Exp. The given sentence is properly assembled and doesn’t require any changes or restructuring. All the parts of the sentence help to make the sentence comprehensive, logical and grammatically error free. Hence, the correct answer key is option (e).

Q9. embedded in society (A)/ universities are (B)/ and cannot be expected to (C)/ India is experiencing in higher education (D)/ naturally rise above them (E)
(a) AECD
(b) CEAB
(c) BACE
(d) none of these
(e) no correction required

Answer & Explanation
Ans.9.(c)
Exp. The correct sequence to arrange the sentence properly and meaningfully is BACE. Expression (B) “universities are” can be joined with expression (A) “embedded in society” as they can be contextually related. However, part (D) doesn’t belong to the context of the sentence and thus shall be eliminated. Therefore, option (c) is the most suitable answer choice.

Q10. teaching input can be partly (A)/ avoid the quantitative metric (B)/ list of approved journals (C)/ measured by the number of courses taught, (D)/ but research assessment should (E)
(a) AECD
(b) CEAB
(c) BACD
(d) none of these
(e) no correction required

Answer & Explanation
Ans.10.(d)
Exp. The correct sequence that makes the sentence grammatically and contextually correct is ADEB. This can be verified as the parts (A) and (B) frame a logical pair providing a coherent meaning. None of the given options provides these parts in a consecutive manner. Moreover, part (C) fails to become the part of the sentence in a coherent manner. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply