English Quiz for IBPS Clerk Pre | 2nd December English Quiz

English Quiz for IBPS Clerk Pre :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): In the following questions, four words are given, choose the most suitable alternative reflecting the combination of the words which are either synonyms or antonyms of each other. If no such pair is formed, mark option (e) i.e., “none of these” as your answer choice.

Q1. (i) conclusion
(ii) paradox
(iii) discrepancy
(iv) pragmatic
(a) only (i) – (iv)
(b) only (i) – (iii)
(c) only (ii) – (iii)
(d) only (i) – (ii)
(e) none of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)
Exp. The most suitable words that are synonym of each other are ‘paradox’ and ‘discrepancy’. ‘paradox’ means a seemingly absurd or contradictory statement or proposition which when investigated may prove to be well founded or true while ‘discrepancy’ means an illogical or surprising lack of compatibility or similarity between two or more facts. All the other words are irrelevant to each other. Hence, option (c) is the most viable answer choice.
Pragmatic means dealing with things sensibly and realistically in a way that is based on practical rather than theoretical considerations.

Q2. (i) declaration
(ii) modicum
(iii) laxity
(iv) surveillance
(a) only (iii) – (iv)
(b) only (i) – (iii)
(c) only (ii) – (iii)
(d) only (i) – (ii)
(e) none of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)
Exp. The most suitable words that are opposite of each other are ‘surveillance’ and ‘combat’. ‘surveillance’ means close observation, especially of a suspected spy or criminal while ‘laxity’ means lack of strictness or care. All the other words are not related to each other. Hence, option (c) is the most viable answer choice.
Declaration means a formal or explicit statement or announcement.
Modicum means a small quantity of a particular thing, especially something desirable or valuable.

Q3. (i) historical
(ii) tussle
(iii) cumbrous
(iv) combat
(a) only (iii) – (iv)
(b) only (i) – (iii)
(c) only (ii) – (iv)
(d) only (i) – (ii)
(e) none of these
Answer & Explanation
Ans.3.(c)
Exp. The most suitable words that are synonym of each other are ‘tussle’ and ‘combat’. ‘tussle’ means a vigorous struggle or scuffle, typically in order to obtain or achieve something; while, ‘combat’ means fighting between armed forces. Since, they both are synonyms of each other, option (c) becomes the most viable answer choice.
Historical means of or concerning history or past events
Cumbrous means slow or complicated and therefore inefficient.

Q4. (i) prudent
(ii) crucial
(iii) fluid
(iv) reckless
(a) only (ii) – (iii)
(b) only (i) – (iii)
(c) only (ii) – (iv)
(d) only (i) – (iv)
(e) none of these
Answer & Explanation
Ans.4.(d)
Exp. The most suitable words that are opposite of each other are ‘prudent’ and ‘reckless’. ‘prudent’ means acting with or showing care and thought for the future, while; ‘reckless’ means heedless of danger or the consequences of one’s actions; rash or impetuous. Hence, option (d) is the most viable answer choice.
Crucial means decisive or critical, especially in the success or failure of something.
Fluid means smoothly elegant or graceful.

Q5. (i) itinerant
(ii) nomads
(iii) eradication
(iv) penchant
(a) only (i) – (ii)
(b) only (ii) – (iii)
(c) only (ii) – (iv)
(d) only (i) – (iv)
(e) none of these
Answer & Explanation
Ans.5.(a)
Exp. The most suitable words that are synonym of each other are ‘itinerant’ and ‘nomads’. ‘itinerant’ means travelling from place to place while; ‘nomads’ means a person who does not stay long in the same place; a wanderer. All the other words are irrelevant to each other. Hence, option (a) is the most viable answer choice.
Eradication means the complete destruction of something.
penchant means a strong or habitual liking for something or tendency to do something.
Directions (6-10): In each of the following questions, a sentence is given with a blank. There are five phrases given below each sentence, one out of which can be used in the blank to form a meaningful sentence. Choose the most appropriate phrase among the five options that makes the sentence contextually meaningful.

Q6. More children growing up in a world so increasingly diverse that stock racial identities no longer ________________________.
(a) call off
(b) hold up
(c) leave out
(d) blow up
(e) bring up
Answer & Explanation
Ans.6.(b)
Exp. The most suitable phrase to fill the blank is ‘hold up’ which means to remain strong or vigorous. All the other phrases fail to provide the appropriate context to the sentence. Hence, option (b) becomes the most viable answer choice.
Call off means to decide that a planned event will not happen
Leave out means to not include or mention (someone or something)
Blow up means explode
Bring up means (chiefly of a ship) come to a stop.

Q7. A pleasant spoken young constable arrived at Riverview with a warrant and asked if he might ________________________ the boat.
(a) turn up
(b) take down
(c) make out
(d) make up
(e) look over
Answer & Explanation
Ans.7.(e)
Exp. The most suitable phrase to fill the blank is ‘look over’ which means a quick inspection of something; a survey. All the other phrases fail to provide the appropriate context to the sentence. Hence, option (e) becomes the most viable answer choice.
Turn up means be found, especially by chance, after being lost.
Take down means a police raid or arrest.
Make out means make progress; fare.
Make up means invent a story, lie, or plan.

Q8. We came into the theatre at about two for a ________________________, Matt came in as well and he was struggling with his voice.
(a) put out
(b) put up
(c) run away
(d) run through
(e) run into
Answer & Explanation
Ans.8.(d)
Exp. The most suitable phrase to fill the blank is ‘run through’ which means to practise something so that it is correct for a performance or test. All the other phrases fail to provide the appropriate context to the sentence. Hence, option (e) becomes the most viable answer choice.
put out means cause someone trouble or inconvenience.
put up means stay temporarily in accommodation other than one’s own home.
Run-away means escape from a place, person, or situation.
run into means collide with.

Q9. Jet needs to urgently ________________________its cost strategy as it does not have enough funds to continue operations for more than two months.
(a) work out
(b) warm up
(c) wake up
(d) turn down
(e) take out
Answer & Explanation
Ans.9.(a)
Exp. The most suitable phrase to fill the blank is ‘work out’ which means to find the solution by thinking or talking about it. All the other phrases fail to provide the appropriate context to the sentence. Hence, option (a) becomes the most viable answer choice.
warm up means prepare for physical exertion or a performance by exercising or practising gently beforehand.
wake up means an instance of a person waking up or being woken up
turn down means a rejection or refusal.
take out means a bid (in a different suit) made in response to a bid or double by one’s partner.

Q10. Cameron Borthwick-Jackson hopes to make up for lost time and ________________________his best as the Manchester United left-back begins his season-long loan at Scunthorpe.
(a) get up
(b) get back at
(c) get back to
(d) get along with
(e) get around
Answer & Explanation
Ans.10.(c)
Exp. The most suitable phrase to fill the blank is ‘get back to’ which means to return to someone or something. This phrase is often used to say that you will return with an answer to a question or a request at a later time. All the other phrases fail to provide the appropriate context to the sentence. Hence, option (c) becomes the most viable answer choice.
get up means (of wind or the sea) become strong or agitated.
get back at means take revenge on (someone).
get along with means another way of saying get on.
get around means deal successfully with (a problem).

Read on APP in Real Time

Attempt CA QUIZ

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

RRB PO mock

Click here to Buy RRB PO Mains 2020-21 Test Series

Recommended for RBI Assistant & SBI Clerk Mains

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

Leave a Reply