English Quiz for IBPS Clerk Pre | 4th December English Quiz

English Quiz for IBPS Clerk Pre :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-7): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Early in its second term, on July 1, the Narendra Modi government constituted a High Powered Committee of Chief Ministers for Transformation of Indian Agriculture. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis was appointed the committee’s convenor. The Committee is supposed to submit its report within two months. Its terms of reference (ToR) pertain largely to matters related to agri-markets. This includes reforming the Agricultural Produce and Livestock Contract Farming and Services Act of 2018 and the Essential Commodities Act (ECA) as well as suggesting measures to reinvigorate the e-Nam scheme.

The ToR does talk of quality seeds and farm machinery but the emphasis seems to be on getting the markets right. We welcome this approach. In fact, we have, in the past, argued for the necessity of setting up an Agri-Markets Reforms Council on the lines of GST Council. However, transforming agriculture in the medium to long run requires fundamental reforms in land institutions as well. This is what is missing in the new committee’s ToR. It may be worth recalling that in its first term, the Narendra Modi government had set up an expert committee on land reforms, chaired by T Haque, which recommended a Model Land Lease Act (2016). The High Powered Committee of Chief Ministers should give urgency to the implementation of this recommendation.

Two fundamental reasons make it imperative that urgency is accorded to the liberalisation of land lease markets. One, the size of the average holding has been declining in India for long
This raises questions about the economic viability of such tracts, especially since they do not provide a respectable income to farmers. Two, restrictive tenancy laws have generated oral (informal) tenancy that is said to be much higher than formal tenancy in magnitude. This is adversely impacting land-use efficiency.

As per official records (NSSO, 2012-13), only about 10 per cent of agricultural land is under tenancy, down from 20 per cent in 1953-54. However, experts believe that official estimates hugely under-report actual tenancy. It is generally believed, based on several micro-level surveys that about a third of the agricultural land in India is under tenancy. It is oral tenants who are most insecure. They do not have legal sanction and are not recognised as farmers. This deprives them from availing institutional credit, crop insurance, government-sponsored social benefit schemes and relief support. The fear of eviction from the land also disincentivises them from making long-term investments in land improvement. This results in low capital formation and hurts farm productivity. Even the landowners fear losing their proprietory rights, if they lease out for longer periods. As a result, many of them prefer to keep their lands fallow. Rough estimates suggest that about 17 million hectares of cultivable land in the country is lying fallow.

In this context, it may be worth noting that China has lately revised its land lease laws, where farmers can lease out their land, even to corporate entities for cultivation for up to 30 years. Such a move can help attract long-term investments in high-value crops — those grown in orchards.

One reason landowners fear leasing out their lands for long is the absence of tamper-proof land records with the revenue departments. So, one of the lowest hanging fruits is to digitise and geo-tag land records and link them with Aadhaar and the bank accounts of farmers. This will create a centralised, transparent and easily assessable land records system. It can then help any class of farmers operating a piece of land to access bank credit and crop insurance. Some efforts are underway in this area, but the results are far from satisfactory. Only three states (not union terrritories) Odisha, Sikkim and Tripura — have completed 100 per cent computerisation of land records. Many others have computerised 80 to 95 per cent of their land records. Liberalising land lease markets, with computerisation of land records and geo-tagging of farms, though challenging, can give a high pay-off with enhanced capital formation. Crop insurance could also be linked to this platform.

Q1. According to the author, what are the major issues that need to be addressed by The High Powered Committee of Chief Ministers?
(i) Decrease in average holding of land
(ii) Improper irrigation facilities
(iii) Rise in informal tenancy over formal tenancy
(a) Only (i)
(b) Only (iii)
(c) Both (i) and (iii)
(d) Both (ii) and (iii)
(e) All of the above.

Answer & Explanation
Ans.1.(c)
Exp. The correct answer to the given question can be inferred from the third paragraph of the given passage. “One, the size of the average holding has been declining in India for long
This raises questions about the economic viability of such tracts, especially since they do not provide a respectable income to farmers. Two, restrictive tenancy laws have generated oral (informal) tenancy that is said to be much higher than formal tenancy in magnitude.” Hence, the correct answer choice would be option (c)

Q2. Oral tenants of the country are in troubled state as
(a) they lack eligibility card for authorised tenants.
(b) they lack assured access to agricultural credit
(c) they have no legal sanction and are not recognised as farmers
(d) Both (b) and (c)
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.2. (c)
Exp. The correct answer to the given question can be inferred from the fourth paragraph in which it is stated that, ‘It is oral tenants who are most insecure. They do not have legal sanction and are not recognised as farmers’. Hence, the correct answer choice would be option (c)

Q3. As per the passage which of the following is/are the reason(s) for not leasing owners’ land?
(a) Fear of losing their land
(b) High cost to benefit ratio
(c) absence of proper land records with concerned authorities
(d) Both (a) and (c)
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.3.(d)
Exp. The correct answer to the given question can be inferred from the fourth and sixth paragraph of the given passage in which it is stated that, ‘Even the landowners fear losing their proprietary rights, if they lease out for longer periods’ and ‘One reason landowners fear leasing out their lands for long is the absence of tamper-proof land records with the revenue departments.’ Hence, the correct answer choice would be option (d)

Q4. What could be the possible steps government take to help the landless farmer of the country?
(i) Providing them access to formal credit
(ii) Providing insurance to the crop
(iii) Providing them with technological support
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (iii)
(d) Both (ii) and (iii)
(e)Both (i) and (ii)

Answer & Explanation
Ans.4. (e)
Exp. The correct answer to the given question can be inferred from the sixth paragraph of the given passage in which it is stated that, ‘This will create a centralised, transparent and easily assessable land records system. It can then help any class of farmers operating a piece of land to access bank credit and crop insurance’. However, there is no mention of the technological support to the farmers, in the given passage. Hence, the correct answer choice would be option (e)

Q5. Which of the following point(s) has/have been left out in the Terms of Reference of the High Powered Committee?
(a) Fundamental reforms in land institutions.
(b) Source of the credit for supporting the marginal farmers
(c) Women’s participation in the transformation
(d) Both (b) and (c)
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.5. (a)
Exp. The correct answer to the given question can be inferred from the second paragraph of the given passage in which it is stated that, ‘transforming agriculture in the medium to long run requires fundamental reforms in land institutions as well. This is what is missing in the new committee’s ToR’. Also, there is no mention of the remaining two options in the given passage. Hence, the correct answer choice would be option (a)

Q6. Which of the following statement(s) is/are true in context of the passage?
(a) There has been increase in the Land under tenancy in the last couple of decades
(b) Three states have completed the digitalisation of Land Records
(c) The delay in implementation of the Land reform bill is due to lack of political will.
(d) Both (a) and (c)
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.6.(b)
Exp. From the given statement, only statement (b) is correct. The evidence in support of the given argument can be found from the sixth paragraph of the given passage in which it is stated that, ‘Only three states (not union territories) Odisha, Sikkim and Tripura — have completed 100 per cent computerisation of land records’. Remaining statements are either incorrect or have no mention in the passage. Hence, the correct answer choice would be option (b)

Q7. Which of the following represent the closest meaning to the phrase ‘lowest hanging fruits’ as used in the passage?
(a) Well established rule in a field
(b) First outcome of any action
(c) First step in a sequence
(d) Most easily achieved task
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.7.(d)
Exp. ‘Lowest hanging fruits’ refers to the tasks, actions or goals that may be most easily achieved. Hence, the correct answer choice would be option (d)
Directions (8-10): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that may replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.

Q8. An available (A) $100 million would be additional (B) to Bhutan under a standby (C) swap arrangement to meet the foreign (D) exchange requirement.
(a) B-D
(b) A-C
(c) C-D
(d) A-B
(e) No replacement required.

Answer & Explanation
Ans.8(d)
Exp. In the given sentence, the words ‘available’ and ‘additional’ at their current position are unable to add a meaningful sense to the sentence. So, they need to be changed to make the given sentence contextually meaningful. Hence, the correct answer choice would be option (d)

Q9. Jammu and Kashmir Director (A) General of Police Dilbagh Singh said on Saturday that Kashmir (B) were relaxed in one-third of the restrictions (C) Valley, and people were cooperating (D) with the authorities.
(a) B-D
(b) B-C
(c) C-D
(d) A-B
(e) No replacement required.

Answer & Explanation
Ans.9.(b)
Exp. Taking hint from the use of the verb ‘were’ after ‘Kashmir’ it can be clearly seen that use of the word ‘Kashmir’ in its current position is incorrect and need to be changed with a plural word which is ‘restrictions’. Hence, the correct answer choice would be option (b)

Q10. The wheels (A) of a running train make a rhythmic (B) sound that may be off-tune if any wheel (C) has a flat tyre (D).
(a) B-D
(b) A-C
(c) C-D
(d) A-B
(e) No replacement required.

Answer & Explanation
Ans.10.(e)
Exp. Highlighted words in the given sentence are correct in their current position. Hence, the correct answer choice would be option (e)

Read on APP in Real Time

Attempt CA QUIZ

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

RRB PO mock

Click here to Buy RRB PO Mains 2020-21 Test Series

Recommended for RBI Assistant & SBI Clerk Mains

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply