English Quiz for LIC AAO/SBI PO|2 May 2019

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word that fits the blank.           

In these days of economic liberalization, globalization, etc. materialistic values have assumed (1) importance. Money, physical comforts and luxuries are the most sought after aspects. There has been (2) competition. Such competition (3) stress. The stress leads to (4) of health of the people. Indian culture has (5) its striking uniqueness, as against the Western culture, in the fact that there is a (6) place for spiritualism in the value system in all walks of life. The spirituality is a very (7) force which helps us in maintaining our physical and mental health. It gives us (8) to cope with the stress. Westerners have now (9) the importance of spirituality and, therefore, they have started (10) us in the matter of spirituality.

Q1. (a) usual

(b) little

(c) tangible

(d) least

(e) greater

Answer & Explanation
Ans.1. (e)

Exp. greater

Q2. (a) critical

(b) unhealthy

(c) unequalled

(d) no

(e) absolute

Answer & Explanation
Ans.2. (b)

Exp. unhealthy

Q3. (a) releases

(b) deserves

(c) generates

(d) demonstrates

(e) suppresses

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp. generates

Q4. (a) neglect

(b) illness

(c) generation

(d) deterioration

(e) encroachment

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. deterioration

Q5. (a) maintained

(b) illustrated

(c) marginalised

(d) bestowed

(e) forsaken

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. illustrated

Q6. (a) vast

(b) brief

(c) formal

(d) clean

(e) distinct

Answer & Explanation
Ans. 6.(e)

Exp. distinct

Q7. (a) dormant

(b) dedicated

(c) vital

(d) common

(e) dynamic

Answer & Explanation
Ans. 7.(c)

Exp. vital

Q8. (a) strength

(b) tips

(c) clearance

(d) sermons

(e) ideals

Answer & Explanation
Ans.8.(a) 

Exp. strength 

Q9. (a) informed

(b) narrated

(c) intensified

(d) realised

(e) invented

Answer & Explanation
Ans.9. (d)

Exp. realised

Q10. (a) encouraging

(b) imitating

(c) blaming

(d) preaching

(e) assuming

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. imitating

For More English quizzes click here

 

Leave a Reply