English Quiz for LIC AAO/SBI PO|9th april 2019

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-10): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct. Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Error” as your answer.

Q1. Several instances of toxic alcohol poisoning in India, including the Malvani hooch tragedy in Mumbai in 2015 that killed 106 people, have been attributed for the lack of affordable liquor for the poor.

(a) have been attributed to the lack of

(b) have been attribute to the lack of

(c) have been attributed to the lacking of

(d) has been attributed to the lack of

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.”have been attributed to the lack of ” is grammatically and contextually correct. The subject is plural here and so ‘have’ will be used.

Q2. Toxicity often comes from drinking methanol, which resulting in blindness, tissue damage or death.

(a) which results in blind

(b) which results in blindness

(c) who results in blindness

(d) whose results in blindness

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.”which results in blindness ” is grammatically and contextually correct.

Q3. The death of more than 100 people to toxic alcohol in Uttar Pradesh and Uttarakhand has expose the thriving sale of illicit liquor in the region.

(a) has exposing the thriving sale of

(b) has exposed the thrive sale of

(c) has exposed the thriving sale of

(d) has been exposed the thriving sale of

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.”has exposed the thriving sale of ” is grammatically and contextually correct. Adjective ‘thriving’ should be used here.

Q4. Despite it’s ambitious targets, NDA’s ‘Make in India’ has failed to improve investment, employment, and exports in India’s manufacturing sector.

(a) Despite its ambition targets

(b) Despite its ambitious targeted

(c) Inspite its ambitious targets

(d) Despite its ambitious targets

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.”Despite its ambitious targets ” is grammatically and contextually correct. ‘Its’ is correct and ‘it’s’ is incorrect. ‘It’s’ means ‘It is’.

Q5. When the Bharatiya Janata Party (BJP) swept into power in 2014, one of its first acts was to launch the ‘Make in India’ initiative with the ambitious vow of converting India into a global manufacturing hub.

(a) vow of convert India into a global manufacturing hub.

(b) vow of converting India into a global manufacture hub.

(c) vow of converting India into a global manufactured hub.

(d) vow of converted India into a global manufacturing hub.

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp.No Error

Q6. At a time when the government is subsidizing flights to help the common man fly, a parallel system that makes cancellation and rescheduling a revenue-earning tool should be nixing.

(a) a revenue-earning tool should be nixed.

(b) a revenue-earning tools should be nixed.

(c) a revenue-earning tool will be nixed.

(d) a revenue-earning tool was be nixed.

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.”a revenue-earning tool should be nixed. ” is grammatically and contextually correct.

Q7. Airlines in India charge as much as 50% to 90% of the total ticket cost in cancel and rescheduling charges.

(a) in cancellation and reschedule charges.

(b) in cancellation and rescheduling charges.

(c) in cancellation and rescheduling charged.

(d) in cancel and reschedule charges.

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp.”in cancellation and rescheduling charges” is grammatically and contextually correct.

Q8. Some of you may be surprised to knowing that despite all the noise surrounding the Rafale aircraft, there is not a shred of evidence yet that its purchase is a financial scam.

(a) to knows that despite all the noise

(b) to known that despite all the noise

(c) to know that despite all the noise

(d) to know that despite of all the noise

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.”to know that despite all the noise ” is grammatically and contextually correct.

Q9. Cities are declared ‘non-attainment’ if they consistent fail to meet the National Ambient Air Quality Standards (NAAQS) for PM10 (particulate matter that is 10 microns or less in diameter) or Nitrogen Dioxide over a period of five years.

(a) if they consistently failing to meet

(b) if they consistently fail to meeting

(c) if they consistently fail to have meet

(d) if they consistently fail to meet

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.”if they consistently fail to meet” is grammatically and contextually correct. Adverb ‘consistently’ should be used here.

Q10. In India, the media can be influential when it comes to public health issues, especially those that affect the middle classes and above, and air quality is an obvious campaign issue.

(a) can be influential when it comes to public healthy

(b) can been influential when it comes to public health

(c) can be influence when it comes to public health

(d) can be influential when it come to public health

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp.No Error

For More English Quizzes Click Here

 

Leave a Reply