English Quiz for IBPS PO MAINS |18 December November English Quiz

English Quiz for IBPS PO MAINS :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-5): Below in each question a sentence is divided into parts, find the part which is not really contributing to the main theme and the sentence or find the odd part and rearrange the remaining parts to make a coherent sentence. If the given sentence is correct as it is then choose option(e). If the sequence is the one which is not given then choose option (d) as your choice.

Q1. for the first time on a drop in the rupee value (A)/ was on Friday increased by 1.49 per cylinder(B)/ JAB Holding Company, owner of Krispy Kreme doughnuts(C)/ the price of domestic cooking gas (D)/ while diesel price crossed the 70 a litre mark (E).

(a) ACDE

(b) BECD

(c) DBEA

(d) None of these

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp.Here part (C) doesn’t add any sense to the theme of the context as the theme of the sentence is the rise in the diesel and the LPG gas prices whereas the part (C) is talking about some  company and its owner which is the odd part here. So the correct answer choice is the option(c).

Q2. popularly known as Venkat (A)/ as the CEO Chief Executive Officer of the company (B)/  would be a member of the board of directors(C)/ has appointed SrinivasanVenkatakrishnan (D)/ Anil Agarwal-led Vedanta Resources Plc. (Vedanta) (E)

(a) EDAB

(b) ECDB

(c) EADB

(d) None of these

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.2. (a)

Exp.Part (C) fails to find relevance with the other parts of the sentence. The other parts of the sentence can be logically arranged in the sequence of E-D-A-B to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “Anil Agarwal-led Vedanta Resources Plc. (Vedanta) has appointed SrinivasanVenkatakrishnan, popularly known as Venkat as the CEO Chief Executive Officer (CEO) of the company”. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q3. get an yield of 38 tonnes from 2,000 plants on half an acre of land (A)/ for most of its members (B)/ the agricultural society has secured group organic certification (C)/ and also runs a retail outlet in Erode (D)/ Formed two years ago (E).

(a) EDAB

(b) EDCB

(c) EBDA

(d) None of these

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.3. (d)

Exp. Here the part (A) of the sentence is odd one as it is talking about some agricultural yield where the other parts of the sentence are talking about formation and development of some agricultural society. The contextually and grammatically correct sequence becomes E-C-B-D, so the wright answer choice should be option (d).

Q4. and here she was running the anchor leg (A)/ they congratulated me for the way I fought back (B)/ just a few days back, (C)/ trials here to confirm her place in the women’s relay team (D)/ she was made to run the confirmatory(E).

(a) EDAB

(b) CEDA

(c) EBDA

(d) None of these

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. 4.(b)

Exp. The odd part of the sentence here is part (B), as this part is said by someone whereas the rest of the sentence is telling about some athlete as said in part (A) of the sentence “And here she was running the anchor leg”, thus the grammatically and contextually correct sequence of the parts is C-E-D-A, thus so the right answer choice should be option (b).

Q5. its negative impacts are reaching new heights with heavy metal contamination (A)/ The makeshift repairs seem to have stabilized the situation (B)/ Decades after (C)/ now reported in banana fields of South India(D)/ the pronounced use of chemical fertilizers and pesticides (E).

(a) CDAB

(b) BDEA

(c) CEAD

(d) None of these

(e) No correction required

Answer & Explanation
 Ans.5. (c)

Exp. Here part (B) doesn’t add any sense to the theme of the sentence as the theme of the sentence is related to some news reporting heavy use of chemical fertilizers and pesticides and its negative effects on bananas. Whereas the part (B) of the sentence is talking about some kind of repairs, temporary and usually of poor quality(makeshift) so as to hold the situation for time being. Thus the grammatically and contextually correct sequence of the parts is C-E-A-D, thus so the right answer choice should be option(c).

Directions (6-10): Given below is a paragraph with few words being omitted against each number. Each number is given below along with five alternatives. Choose the most suitable alternative among the given five that DOES NOT fill the blank to form a grammatically correct and contextually meaningful paragraph.

The decriminalisation of homosexuality in the NavtejJohar judgment holds special relevance for transgender rights. Not only was Section 377 used (6) _______________________ against transgender persons, the (7) _______________________ battle also took a new and positive turn from 2014 after the Supreme Court recognised the right to gender identity in NALSA v. Union of India. Therefore, it is only (8) _______________________ that we (9) _______________________ some attention to the contributions of the trans community to this outcome and (10) _______________________ how the judgment takes transgender rights forward.

Q6. (a) disproportionately

(b) nearly

(c) excessively

(d) unduly

(e) superfluously

Answer & Explanation
Ans.6. (b)

Exp.The context of the sentence suggests that the provisions of Section 377 were used unnecessarily against transgender person.

Disproportionate [adjective] means ‘too large or too small in comparison to something else, or not deserving its importance or influence’; excessive; unduly;

Superfluously [adverb] means ‘unnecessarily’;

So, options (a), (c), (d) and (e) are synonyms.

So, the options (a), (c), (d) and (e) fulfill the contextual and grammatical requirement imposed on the blank.

The correct part would be ‘Section 377 used disproportionately against transgender persons.’

But the option (b) is completely irrelevant to the context of the sentence.

Hence, option (b) is the correct answer.

 

Q7. (a) incessant

(b) legal

(c) juridical

(d) lawful

(e) constitutional

Answer & Explanation
Ans. 7.(a)

Exp.The blank would be filled by an adjective which would qualify the noun ‘battle’. The context of the passage suggests that the rights which they are talking about are the legal, constitutional rights of the transgender community.

Options (b), (c), (d) and (e) are sort of synonyms and all satisfy the contextual and grammatical requirements imposed on the blank.

Incessant [adjective] means ‘(of something regarded as unpleasant) continuing without pause or interruption’;

The correct part would be ‘, the legal battle also took a new’.

But the option (a) is completely different and irrelevant.

Hence, the correct answer is option (a).

Q8. (a) fitting

(b) inadequate

(c) apt

(d) felicitous
(e) proper

Answer & Explanation
Ans.8. (b)

Exp.‘Fitting’ [adjective] means ‘suitable or right for a particular situation or occasion’;

The context of the sentence suggests that the word which would fill the blank would be ‘suitable or apt’ etc.

Options (a), (c), (d) and (e) are synonyms and all could fill up the blank, satisfying the contextual and grammatical requirement of the blank.

The correct phrase would be ‘it is only fitting’.

But, only, the option (b) is completely irrelevant to the context of the requirements imposed on the blank.

Hence, the correct answer is option (b).

 

Q9. (a) bestow

(b) grant

(c) provide

(d) impart

(e) flays

Answer & Explanation
Ans.9. (e)

Exp. The tone of the sentence suggests that the word which should fill the blank is ‘provide’- ‘we provide some attention to the contributions…’

Bestow [verb] means ‘to give something as an honour or present’;

Grant [verb] means ‘an amount of money given especially by the government to a person or organization for a special purpose’;

Flays [verb] means ‘strip the skin off (a corpse or carcass)’;

Options (a), (b), (c) and (d) are synonyms, and also satisfy the grammatical and contextual requirement of the sentence.

But only option (e) is completely irrelevant to the context of the sentence and is the correct answer.

The correct phrase would be ‘that we bestow some attention’.

 

Q10. (a) inspect

(b) study

(c) analyze

(d) zap

(e) examine

Answer & Explanation
Ans.10. (d)

Exp. The tone of the sentence suggests that the word which would fill the blank is ‘study or examine or etc.’

Zap [verb] means ‘go quickly’;

Options (a), (b), (c) and (e) satisfy the contextual and grammatical requirement of the blank. Also, they, upon filling the blank, make meaningful sentence.

The correct phrase would be ‘examine how the judgment takes transgender rights forward.’

Among the options, only option (d) is completely irrelevant to the context of the blank and is the correct answer.

Hence, option (d) is the correct answer.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

3

Leave a Reply