English Quiz for SBI Clerk Mains|4th July English Quiz

English Quiz for SBI Clerk Mains 2020:

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-8): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.

Q1. Hyundai believes that ______________________________. But for some people, even this most basic concept is compromised because their physical movement is hampered through injury, accident or disability. Hyundai wants to give these people the freedom to move and accomplish their aspirations and dreams. Driven by a desire to make mobility accessible to everyone, Hyundai is developing wearable H-MEX exoskeletons.

(a) it caused a legal and political crisis.

(b) the global supply chain for goods is in a state of flux, and this is the time for India to take advantage of it.

(c) everyone should have “freedom of mobility”.

(d) decision would lead to a quantum jump in investments and employment generation.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. The correct answer choice is option (c).

The sentence is talking about the Car Maker “Hyundai” trying to make mobility accessible for everyone. This makes our answer choice option(c).

Q2. Climate change is, though, a dire threat to countless people _______________________________. It will displace tens of millions, at the very least; it will disrupt farms on which billions rely; it will dry up wells and water mains; it will flood low-lying places—and, as time goes by, higher-standing ones, too. True, it will also provide some opportunities, at least in the near term. But the longer humanity takes to curb emissions, the greater the dangers and sparser the benefits—and the larger the risk of some truly catastrophic surprises.

(a) one that is planetary in scope if not in its absolute stakes

(b) when the media persons questioned the status of the political alliance with the Shiv Sena

(c) Asia’s rising economic power is remaking the world.

(d) climate models have done a pretty good job of predicting what has happened so far.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. 2.(a)

Exp. The correct answer choice is option (a).

The Passage is talking about the recent climate change will destroy relating or belonging of earth.

 

Q3. Donald Trump named Robert O’Brien as his fourth national security adviser, _______________________________________, working to free American captives in countries such as North Korea and Yemen. He is the author of “While America Slept: Restoring American Leadership to a World in Crisis”. Mr Trump said that his administration would abrogate California’s laws on car emissions, which set higher standards than federal rules.

(a) a Spanish court released from prison Hugo Carvajal, a former chief of Venezuela’s military intelligence service

(b) The United Automobile Workers union held its first strike at General Motors since 2007.

(c) WeWork postponed its IPO amid tepid interest from investors and a drop in its expected stockmarket value.

(d) replacing John Bolton. Mr O’Brien is the State Department’s hostage negotiator,

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. 3.(d)

Exp. The correct answer choice is option (d). The sentence is talking about the recently appointed Robert O’Brien as the fourth National Security Adviser.

Q4. The merger move demonstrates once again the lackadaisical approach of policy planners in implementing sensible banking reforms in Public Sector Banks (PSBs), first mooted by the Narasimham Committee more than a quarter-century ago. While the committee had cautioned against merging weak banks, the government has ended doing precisely that. __________________________________________ and calibrated exercise resulting in a smaller number of well-capitalised and professionally managed PSBs with a sound governance structure.

(a) a staggering creation of wealth

(b) The consolidation should have been a gradual

(c) The cumulative change jumps out.

(d) But the longer humanity takes to curb emissions

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. 4.(b)

Exp. The correct answer choice is option (b). The sentence is talking about the careless approach of the merger.

Q5. In fact, democracy is the only form of government where rules of scholarly and political debate are supposed to coincide, both among citizens and between governments and citizens. __________________________________________________. There is no anger or sense of humiliation if and when one is shown to be in error. Public arguments are meant to compel citizens to openly acknowledge when proven wrong and force governments to admit their mistakes and change policies. But is any of this possible without proper listening? It is said that it is the privilege of powerful people to speak and the lot of the powerless to listen. The beauty of democracy is that it obliges the powerful to listen.

(a) When scholars talk a matter over with each other, there is a winding-up, an unravelling.

(b) Internet access and digital literacy have implications beyond access to government services.

(c) Inequality is a concept that underpins most interventions focussed on social justice and development.

(d) Debates are meant to be conducted fearlessly and in the ensuing discussion, mistakes are acknowledged and opinions changed.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.5. (d)

Exp. The correct answer choice is option (b). The sentence is talking about the core of democracy.

Q6. In recent times, several government and private sector services have become digital. Some of them are only available online. __________________________________________ where social and economic backwardness is exacerbated due to information poverty, lack of infrastructure, and lack of digital literacy. According to the Deloitte report, ‘Digital India: Unlocking the Trillion Dollar Opportunity’, in mid-2016, digital literacy in India was less than 10%. We are moving to a global economy where knowledge of digital processes will transform the way in which people work, collaborate, consume information, and entertain themselves. This has been acknowledged in the Sustainable Development Goals as well as by the Indian government and has led to the Digital India mission.

(a) The construction has no permission and there were no dwellers on the property.

(b) This leads to a new kind of inequality, digital inequality

(c) Such a decision would lead to a quantum jump in investments and employment generation.

(d) There are alerts ahead of festivals where the probability of terror attacks is higher.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.6. (b)

Exp. The correct answer choice is option (b). The sentence is talking about the Digital Inequality.

Q7. In the early 19th century Joseph Fourier, a French pioneer in the study of heat, showed that ____________________________________________ if exposed directly to outer space. By 1860 John Tyndall, an Irish physicist, had found that a key to this warming lay in an interesting property of some atmospheric gases, including carbon dioxide. They were transparent to visible light but absorbed infrared radiation, which meant they let sunlight in but impeded heat from getting out. By the turn of the 20th century Svante Arrhenius, a Swedish chemist, was speculating that low carbon- dioxide levels might have caused the ice ages and that the industrial use of coal might warm the planet.

 

(a) America has stood out, to date, for being the largest contributor to climate change and for its leaders’ reluctance to do much about it.

(b) a lack of “climate leadership” from many of the biggest emitters,

(c) World’s poorest communities have done the least to cause climate change

(d) The atmosphere kept the Earth warmer than it would be

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.7. (d)

Exp. The correct answer choice is option (d). The paragraph tells that the atmosphere of earth makes it hot. While going through the paragraph only option (d) fits the passage.

 

Q8. In North Jakarta, not far from a quayside where workers unload frozen mackerel, ___________________________________________. The warehouse was flooded in 2007, after torrential rains and a tidal surge submerged half the city under nearly four meters of water, displacing half a million people and causing $550m in damage. The building has remained inundated and abandoned ever since—barring the hardy soul who seems to be camping on the first floor, aided by a rowing boat. Floods have always plagued Jakarta, but in recent years they have become more severe.

(a) The suspect was allegedly planning to launch an attack against police in the greater Jakarta area soon.

(b) The oil spill was caused by a gas well kick – the release of gas caused by low pressure in a wellbore – on July 12 that worsened two days later.

(c) a derelict building stands a meter deep in murky water

(d) these efforts will not be enough to keep a lid on temperatures in the longer term

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. 8.(c)

Exp.The correct answer choice is option (c). The paragraph tells about the Flood happened in North Jakarta. While going through the paragraph only option (c) fits the passage.

 

Directions (9-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q9.

Virginia felt surely (A)/ there was a Santa Claus (B)/ but her friends said (C)/there was not. (D)/ No Error (E)

(a) B

(b) D

(c) A

(d) C

(e) No Error

Answer & Explanation
 Ans. 9.(c)

Exp.Part (A) has error in it. ‘Sure’ will replace ‘Surely’ because ‘Felt’ past form of ‘Feel’. ‘Feel’ is a Copula verb which is followed by an adjective and not an adverb. Hence, option (c) is the right answer choice.

 

Q10. Because friendships enhance (A)/our lives so it (B)/is important to (C)/cultivate them. (D)/ No Error

(a) B

(b) D

(c) A

(d) C

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans. 10.(a)

Exp. Part (B) has error in it. ‘So’ will not be used, because ‘Because, since, as, etc.’ are conjunctions of reason. ‘Therefore’ or ‘so’ is not used after them. Hence, option  (a) is the right answer choice.

Q11.  Taapsee advised by some people (A)/to shift her focus from women-centric (B)/films as they feel she was (C)/doing too many of them.(D)/ No Error

(a) B

(b) D

(c) A

(d) C

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans. 11.(c)

Exp. The error lies in part (A). ‘By some people’ shows that the sentence is in passive voice. Therefore, ‘Was’ will be used after ‘Advised’. Hence, option (c) is the right answer choice.

Q12. They all knew what (A)/was going on and wanted (B)/to know that I was well (C)/and feeling better. (D)/ No Error (E)

(a) B

(b) D

(c) A

(d) C

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans. 12.(d)

Exp. Error lies in part (C). ‘if’ or ‘whether’ will be used instead of ‘that’.  Hence, option (d) is the right answer choice.

Q13. While he’s currently blind with (A)/ the left eye, he’s hopeful (B)/that there will be a miracle (C)/ to turn it around. (D)/ No Error (E)

(a) B

(b) D

(c) A

(d) C

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.13. (c)

Exp. Error lies in Part (A). ‘In’ will be used instead of ‘With’. ‘Blind in’ is used with ‘the right of left eye’ and ‘Blind with’ is used with ‘Both the eyes’. Hence, option (c) is the right answer choice.

Q14. We had (A)/ helped him (B)/ if he had (C)/ requested us earlier. (D)/ No error. (E)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans.14. (a)

Exp. ‘we would have’ will be used in place of ‘we had’ as for unreal situation of past ‘Subject + would/ could/ might/ should + have + V3’ is used.

Ex. I would have helped you if you had come earlier.

Q15. We have observed that (A)/ many good programmes (B)/ suffer of shortage (C)/ of funds and other resources. (D)/ No error. (E)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) No Error

Answer & Explanation
Ans. 15.(c)

Exp. ‘from’ will be used in place of ‘of’ as preposition ‘from’ is used after ‘suffer’.

Ex. He is suffering from fever.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

SBI Clerk Mains

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Leave a Reply