English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS | 5th October English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-5): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that part, then choose (d), i.e., None of the (I), (II) and (III) as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., No correction required as your answer.

 

Q1. Farooq Abdullah on Thursday said if his party was voted to power (I)/ in the coming Assembly elections, “regional autonomy shall be (II)/ granted in J&K within 30 days of forming the government” (III).

(I) Farooq Abdullah in Thursday saying if his party were voted to power

(II) in the coming Assembly elections, “regional autonomy will be

(III) grant in J&K for 30 days of form the government

(a) Only (I) & (III)

(b) Only (II) & (III)

(c) Only (II)

(d) None of the (I), (II) and (III)

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. There is an error in the part (II). The helping verb ‘shall’ cannot be used with the subject ‘regional autonomy’. ‘Shall’ is only used with ‘I’ and/or ‘We’ under certain conditions. ‘shall’  should be replaced by ‘will’.

The statement (II) provides the correct corrections.

Hence, option (c) is the correct answer.

Q2. Young industrialist, Gunjan Khemka, was shot dead (I)/ on Thursday at the gate of (II)/ his factory atHajipur near Patna (III).

(I) A young industrialist, Gunjan Khema, was shot dead

(II) in Thursday across the gate of

(III) his factory in Hajipur near Patna

(a) Only (I) & (III)

(b) Only (II)

(c) Only (II) & (III)

(d) None of the (I), (II) and (III)

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.2. (a)

Exp.  There are errors in the parts (I) and (III).

In the part (I), ‘industrialist’ is an indefinite singular countable noun, which should be preceded by an indefinite article ‘a’. The part (I) provides the correct correction.

In the part (III), the usage of the preposition ‘at’ in front of ‘Hajipur’ is wrong as per the context of the sentence. The preposition ‘at’ has already been used in front of the noun phrase ‘the gate’. The correct preposition to be used is ‘in’. The part (III) provides the correct correction.

Hence, option (a) is the correct answer.

Q3. The allegation against Mr. Chattopadhyay is that (I)/ he “took money from various chit fund companies (II)/ and divested it through M/s Disha Productions” (III).

(I)Allegation for Mr. Chattopadhyay was this

(II) he “taken money from various chit fund companies

(III) and has been divested it through M/s Disha Productions”

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) None of the (I), (II) and (III)

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.3. (e)

Exp.  The given sentence is grammatically and contextually correct and doesn’t require any correction.

Hence, option (e) is the correct answer.

Q4. Antibiotic-resistant bacteria are hidedin (I)/ your food, not just for the meat, and fish, (II)/ but also in your tomatoes and apples (III).

(I) Antibiotic-resistant bacteria are hiding in

(II) your food, not just in the meat, and fish,

(III) but also for your tomatoes and apples

(a) Only (III)

(b) Only (I) & (II)

(c) Only (I)

(d) None of the (I), (II) and (III)

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.4. (b)

Exp.  There are errors in the parts (I) and (II).

In the part (I), the form of the verb ‘hided’ is incorrect. The context of the sentence demands that the tense of the sentence is ‘Present Continuous’ and the finite verb ‘hide’ for the subject ‘Antibiotic-resistant bacteria’ should have the form ‘hiding’.

In the part (II), the preposition ‘for’ is incorrect as per the context of the sentence. The correct preposition to be used is ‘in’.

Hence, the correct answer is the option (b).

Q5. The SSLV promise on-demand access to space, (I)/ with the rocket assembly taking a (II)/ mere 15 days and minimum personnel to do it, VSSC officials said (III).

(I)The SSLV promising on-demand access to space,

(II)for the rocket assembly taking a

(III) mere 15 day and minimum personnels for do it, VSSC officials said

(a) Only (I) & (II)

(b) All of (I), (II) & (III)

(c) Only (III)

(d) None of the (I), (II) and (III)

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.5. (d)

Exp. There is an error in the part (I) of the sentence.

In the part (I) of the sentence, the usage of the verb ‘promise’ is incorrect. The correct form of verb to be used is ‘promises’ because the subject of the sentence is a singular countable noun.

The correct phrase should be ‘The SSLV promises on-demand access to space,’

Since the alternative (I) doesn’t provide correct corrections, option (d) is the correct answer.

Direction (6-10): Given below is a paragraph consisting of blanks. Identify the correct option among the five alternative pairs that should fill the blank against the number to make the paragraph contextually meaningful and grammatically correct.  

President Donald Trump’s decision to pull U.S. troops out of Syria has predictably _____(6)_____ both the Washington establishment and America’s global allies. Within a day of the announcement, Secretary of Defense James Mattis quit, while allies say the move would affect the battle against the Islamic State in Syria. Mr. Trump, however, appears _____(7)_____. Bringing soldiers back to the U.S. was a campaign _____(8)_____. Earlier this year he had wanted to exit Syria but delayed the decision amid _____(9)_____ within his cabinet. Now he claims that the physical infrastructure of the IS caliphate is _____(10)_____

 

Q6. (a) reveal/disclose

(b) assert/maintain

(c) upset/perturb

(d) make/produce

(e) rise/ascend

Answer & Explanation
Ans.6. (c)

Exp. Perturb [verb] means ‘make (someone) anxious or unsettled; upset’;

The hint for the answer can be derived from understanding the context of the second sentence ‘Within a day of the announcement, Secretary of Defense James Mattis quit, while allies say the move would affect the battle against the Islamic State in Syria’. The presence of the words ‘quit’ and ‘affect’, both of which have a negative connotation suggests that the decision of Donald Trump to pull U.S. troops out of Syria would have negatively impacted the Washington establishment and America’s global allies.

Among the given alternatives, the words ‘upset/perturb’ provides the correct contextual sense to the blank and also satisfy the grammatical requirement imposed on the blank.

Hence, option (c) is the correct answer.

Q7. (a) restless/uneasy

(b) complicated/difficult

(c) apathetic/uninterested

(d) confusing/ambiguous

(e) unfazed/placid

Answer & Explanation
Ans.7. (e)

Exp. Unfazed [adjective] means ‘not worried or perturbed; placid’;

Apathetic [adjective] means ‘showing or feeling no interest, enthusiasm, or concern; uninterested’;

The hint for the words filling the blank can be derived from understanding preceding sentences and the presence of ‘however’ in the sentence where the blank appears.

The presence of ‘however’ suggests that Mr. Trump is not bothered with the Washington establishment and America’s global allies expressing their disapproval over his decision.

Among the given words, the words ‘unfazed/placid’ provides the correct contextual and grammatical sense to the blank.

Hence, option (e) is the correct answer.

Q8. (a) hate/detestation

(b) bribe/inducement

(c) preference/weakness

(d) liking/fondness

(e) promise/pledge

Answer & Explanation
Ans.8. (e)

Exp.  The preceding sentences suggest that Mr. Trump has called for bringing the U.S. soldiers back from Syria. The current sentence where the blank attempts to relate ‘bringing the U.S. soldiers back to the U.S.’ with a ‘campaign __________’. Among the given options, the words ‘promise/pledge’ provide the correct contextual and grammatical sense to the blank.

Hence, option (e) is the correct answer.

Q9. (a) resistance/aversion

(b) vigour/healthiness

(c) lethargy/inactivity

(d) rude/impertinent

(e) guilt/iniquity

Answer & Explanation
Ans.9. (a)

Exp. Vigour [noun] means ‘physical strength and good health; healthiness’;

Lethargy [noun] means ‘a lack of energy and enthusiasm; inactivity’;

Guilt [noun] means ‘the fact of having committed a specified or implied offence or crime; iniquity;

The sentence where the blank appears has two clauses connected by ‘but’. The first clause suggests that ‘Mr. Trump had wanted to exit Syria earlier’. The next clause, preceded by ‘but’ and where the blank appears, suggests that Mr. Trump had to delay his decision because of _______ within his cabinet.

Among the given alternatives, the words ‘resistance/aversion’ provide the correct contextual and grammatical sense to the blank.

Hence, option (a) is the correct answer.

Q10. (a) marked/stained

(b) concealed/hide

(c) accepted/received

(d) destroyed/ruined

(e) characterized/distinguished

Answer & Explanation
Ans.10. (d)

Exp. Mr. Trump, the U.S. President, is moving the U.S. soldiers, fighting against the IS caliphate, out of Syria. What plausible argument could Mr. Trump give? The hint for the answer is given in a later sentence ‘The caliphate is actually destroyed…’ Among the given alternatives, the words ‘destroyed/ruined’ provide the correct grammatical and contextual sense to the blank.

Hence, option (d) is the correct answer.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

Leave a Reply