English Quiz for SBI Clerk Mains |10th April 2020

English Quiz for SBI Clerk Mains 2020 

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-14): Each of the following questions has a paragraph from which last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.

 

Q1. Cancer of the nervous system, brain, breast, ovaries, lungs and mouth tops cancer cases in Haryana, Delhi and Uttar Pradesh, as per the Fortis Memorial Research Institute (FMRI) cancer registry. Among the few private institutes set up in 2013 to collect data on the prevalence and trends in cancer in India, the registry aims to help authorities make better decisions to combat cancer. It includes a pre-devised questionnaire, which records information based on socio-demographic factors, diagnosis, clinical extent of the disease, stage, treatment, prognosis, etc., as recorded by doctors.

(a) However, challenges exist in the availability of updated data for the public and stakeholders.

(b) Such a database is critical for yearly mapping of prevalence, future planning of resources, assessment of preventive measures and charting disease trends

(c) A database is critical for yearly mapping of prevalence, planning of resources, assessment of preventive measures and charting trends

(d) The data is then validated using quality control programmes followed by cancer registries of the International Agency for Research on Cancer (IARC).

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Option (d) is the correct and most apt choice for the given paragraph and fits the paragraph most suitably. Option (d) is correct as in the last few sentences of the passage were talking about recording information and thus our option which talks about validating it further is correct.

Q2. The destruction caused to a significant part of the Chennai coastline from the oil spill that followed a collision between two ships is both tragic and ironic. A large quantity of oil was released into the sea, affecting marine life and livelihoods of coastal communities. What makes the collision ironic is that it comes at a time when there is steadily declining pollution due to such incidents. Ship collisions are less common today because GPS-based navigation systems have made their operation much safer. It is apparent that the first response to the Chennai collision involving an LPG tanker and the fuel carrier off the Kamarajar Port was seriously deficient. The port initially denied any significant environmental damage from oil, but as the scale of the disaster began to unfold, and a large number of dead turtles and fish were washed ashore, it became obvious that the spill had not been quickly contained. Such failure calls into question the efficacy of the National Oil Spill Disaster Contingency Plan that is updated periodically for all stakeholders, notably ports, under the leadership of the Coast Guard.

(a) That the removal of the coastal sludge depended in large part on volunteers wielding buckets does not inspire much confidence in the protocol for mitigation.

(b)However, the efficacy of chemical dispersants to degrade oil at sea remains controversial.

(c) Even the party faithful of the alliance seem genuinely baffled by their unpopularity after the party’s development record.

(d) An independent inquiry is vital to determine whether the training and acquisition of equipment to handle such accidents for all agencies passed muster.

(e)None of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Option (c) and (d) are not relating the topic while option (b) is just information relating to the passage but not completing the passage. Hence option (a) is the correct choice.

Q3. Parsing the 2014 results by AC segment, a complicated picture emerges. The Akali-BJP combine won 45 AC segments, the Congress 37, and the AAP 33. From this perspective, the contest between the Congress and the AAP was much closer. Much like the BJP at the national level, the AAP did a good job in converting its votes into seats in Punjab. This is because its success was highly regionally concentrated. Punjab can be broken into three regions, Doaba, Majha, and Malwa. Malwa with 69 ACs is the largest region, while Doaba and Majha have 23 and 25 ACs, respectively. The AAP won 31 of its 33 AC segments in Malwa (and the other two in Doaba).

(a)However, the AAP simply does not have the legacy or the reach of the Congress Party in Punjab, and unless it significantly increases it reach from 2014 with all communities.

(b) The Punjabi voter seems to be truly concerned about politicians qua governance actors Bhanu Joshi Ashish Ranjan.

(c)While much of the country was riding the “Modi wave,” the Akali-BJP combine ceded a lot of electoral territory to the Congress and the AAP.

(d) The relative success or failure of the AAP will depend on whether it can extend beyond the base it built in 2014; anecdotally, the AAP seems to have done so.

(e) Strategically voting for the preferred party between the AAP and the Congress, this mass of voters will have decisive power in this election.

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Option (d) is the correct choice. Option (e) is incorrect as here the subject of discussion is the masses and not AAP. Only option (d) completes the paragraph as it is in the harmony to the theme of the passage.

Q4. The move was aimed at protecting domestic steel makers in the backdrop of the decline in prices of these items as well as surge in cheap imports of iron and steel. The Centre said with that duty increase, the ‘duty differential’ between iron or steel scrap and products obtained from such scrap went up to 10%. It said, therefore, reducing the BCD on ship-breaking further from 2.5% to zero will “disturb the rationalisation in rates between vessels and other floating structures for breaking up and melting scrap of iron or steel (other than stainless steel).” Eliminating the duty will also increase the ‘duty differential’ (to 12.5%) between ships for breaking up and products obtained from the scrap generated after their breaking up — that is plates of iron and steel, HR Coils and CR Coils.

(a)So far, the yard has helped recycle more than 7,000 vessels and generate 54 million LDT (Light Displacement Tonnage) steel, the Gujarat government said.

(b)Lowering BCD on ship-breaking to zero will “disturb the rationalisation in duty rates.

(c)Due to all these reasons, “there is no economic justification” for abolishing the BCD on ships for breaking up, the Centre said.

(d) The state government’s proposal was turned down by the Centre saying items obtained from the scrap generated from breaking up of ships will compete with the products manufactured by them.

(e) The State said the factors that hurt the ship recycling industry include rupee depreciation and high volatility against the U.S. dollar.

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Option (c) is the correct choice as throughout the passage the center was justifying it’s move of turning down state’s proposal and option (c) is stating the same fact and is in continuation of the paragraph, hence it is the correct choice for the given question.

Q5. Remonetisation is near complete. I am using the word ‘near’ because there is only one restriction which is there today: the withdrawal limit of 24,000 a week for savings bank accounts. But let us consider how many people withdraw 24,000 a week. Multiplied by four, this works out to almost 1 lakh a month. How many people really withdraw 1 lakh from a savings bank account in cash – very few. Therefore, practically, remonetisation is over. But because this restriction is there, I am saying it is near complete. RBI will decide the timeline for lifting the 24,000 a week restriction. The maximum cash is withdrawn from current accounts where the restrictions have been lifted.

(a)So (for) savings bank accounts, it is just a matter of time.

(b)The ministry will review the Act, taking into consideration the recommendations of the committee. (c)So, unless there is some stability and certainty on that front, it would be very difficult.

(d)Either under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, should those people decide to declare it, or due to subsequent follow-up actions by the Income Tax Department.

(e) The signs are clearly visible of a move towards digitisation.

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Option (a) is the correct choice as it is perfectly congruent with the theme of the passage, while option (d) is talking about the Yojnas which makes it incorrect and (e) is talking about digitization.

(Excerpts from an interview with TCA Sharad Raghavan and Vikas Dhoot – The Hindu – 3rd Feb 2017)

Q6. It was hoped that there would be far-reaching changes in the tax structure. But Mr. Jaitley’s Budget has been a great disappointment to income tax payers. The 5% relief for those who earn up to 5 lakh, which has been unnecessarily overhyped by the electronic media, can at best be considered as mere tokenism. The surcharge of 10% on those earning more than 50 lakh is a good measure. However, most of those earning above 50 lakh have the ability to leverage income which does not attract tax.

(a)The government seems apathetic to growing non-performing assets and debts in banks.

(b)The Finance Minister rightly expressed anguish over large sections of people evading payment of income tax, but the Budget does nothing to force them to pay their taxes.

(c)While a series of ambitious targets have been set for the health sector (eliminating leprosy, measles, tuberculosis, reducing infant mortality, reducing maternal mortality, and so on), the allocation does not match the targets.

(d)The Budget proposals are not likely to benefit the Bharatiya Janata Party in States such as U.P. given the heightened expectation of direct cash incentives after the hardship caused by the demonetisation.

(e) Fiscal deficit has been kept to 3.2%. Measures to boost infrastructure may encourage local industrialists.

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. All option are relating to passage but the most suitable option is (b), there can be some confusion in option (b) and (c) but (b) is correct as author has expressed some concerns about tax payment in the last sentence of the passage and option (b) continues that concerns.

Q7. Uttar Pradesh remains a cliffhanger of a contest, with debutant AamAadmi Party engaging the established parties in a keen contest in Punjab, if pollsters are to be believed. In Manipur, Goa and Uttarakhand, most opinion polls so far seem to favour the BJP. Two of the latest opinion polls in Uttar Pradesh, by Times Now-VMR and ABP News-Lokniti, have thrown up contradictory results.

(a)According to the ABP News survey, there is a 13.63 per cent swing away from the BJP.

(b)The common factor was that both the polls showed the BJP and the SP-Congress alliance to be the major contestants, while predicting the BSP to slide to the third position.

(c)The SAD-BJP alliance was shown to have been routed in the poll with just seven seats, although it cornered 26 per cent vote share.

(d)In Manipur, both the polls showed the ruling Congress to be losing; while in Goa, the ruling BJP was shown to be staging a comeback.

(e)None of the above

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.  Option (a) is correct as it is talking about the neglect (compensation to farmers) and the last sentence was about the compensation from the government.

Q8. The sections of the people most affected by demonetization were the farmers, farm workers, manual labourers, the self-employed, artisans and micro, small and medium businesspersons. They lost crores of rupees in the form of wages, income and capital. There is absolutely nothing in the Budget for these sections. We had demanded that the Government offer them compensation in some form,

(a)But the Government has cruelly neglected them

(b) But the former Finance Minister has a serious issue with the GDP numbers.

(c)There is absolutely nothing in the Budget that points to measures to revive flagging growth,” the former Finance Minister said.

(d)It has retreated from reforms and has no answers to the severe challenges faced by the economy.

(e) The most important positive is that the government seems chastened after the debacle of demonetisation and has not done anything reckless or disruptive

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.  Option (a) is correct as it is talking about the neglect (compensation to farmers) and the last sentence was about the compensation from the government.

Q9. What compounds the problem of higher corporate tax rates is the unpredictable taxation environment in the country and it does not look like the situation improving in future. The General Anti-Avoidance Rules (GAAR) is now to come into effect on April 1, 2017 and the government has issued a four-page circular as clarification on the provisions of GAAR. The circular is too brief and does not compare favourably with the detailed guidelines issued by Australia, New Zealand or the UK for instance.

(a)India is not attracting foreign investment in manufacturing because of a poor investment environment, and one of the reasons for this is the high rate of corporate taxation.

(b)In order to ensure that it is implemented in a predictable manner it is necessary for the government to make the guidelines more elaborate and detailed.

(c)For foreign investors, the corpo-rate tax is even higher where the total income is in excess of INR 100 million the foreign investor has to pay 43.26%.

(d)An exporting country of manufacturers is nearer to that of Thailand and Malaysia, which are much smaller economies.

(e) These are partial measures that do not go far particularly because they do no put us on par with other emerging countries named above.

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. All options are relating to the topic but only option (b) is completing the passage as it is talking about the implementation of GAAR which was the main topic of the passage.v

Q10. The Budget offers zilch for those worst-affected by demonetisation. In fact, the poor continue to be squeezed by the government’s reliance on regressive indirect taxes to shore up its revenues. The Indian people have been subjected to huge increases in excise duties on petrol and diesel, over the past few years. This at a time when global crude oil prices were falling. Finance Minister Jaitley indulged in sophistry when it came to addressing rural distress. He pointed out that the rabi sowing acreage numbers has increased, while clearly ignoring the low-base effect arising due to a normal monsoon, following two successive drought years. He provides no clear road map on how farmers incomes will be doubled in five years.

(a)Increased farm credit may flow more to agri-business firms, who corner interest subvention in the name of farmers.

(b)Instead of heeding the Economic Survey’s advice to focus on apparel and leather, which generate employment, there are no targeted incentives for these sectors.

(c)The measure, though, is a tacit admission by the government of the impact of demonetisation on migrant construction workers in urban India, who have now resorted to reverse migration, back to rural India.

(d)No far-reaching policy measures were introduced but following the monumental blunder of demonetisation, the Finance Minister remained conservative, considering that he was logjammed for fiscal headroom.

(e)None of the above

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Option (a) is the correct choice as it is in agreement with the theme of the passage as it is also pointing towards the condition of farmers which was also a point of concern in the closing stages of the passage.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

Leave a Reply