English Quiz for SBI Clerk /SBI PO|28th May 2019

English Quiz for SBI Clerk /SBI PO 

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-6):  Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Certain words have been printed in bold to help you locate them, while answering some of the questions.

Backdrafts or smoke explosions can occur in fires that are severely ventilation-limited. This means that the fire’s aggravation is limited by the amount of oxygen available to it. The other two necessary ingredients are available in abundance: heat and fuel. In this instance, the fuel is the smoke being released by the fire which contains a large amount of carbon monoxide — a flammable gas.

One of the most hazardous conditions a firefighter will ever encounter is a backdraft (also known as a smoke explosion). A backdraft can occur in the hot-smoldering phase of a fire when burning is incomplete and there is not enough oxygen to sustain the fire. Unburned carbon particles and other flammable products, combined with the intense heat, may cause instantaneous combustion if more oxygen reaches the fire.

Firefighters should be aware of the conditions that indicate the possibility for a backdraft to occur. When there is a lack of oxygen during a fire, the smoke becomes filled with carbon dioxide or carbon monoxide and turns dense gray or black. Other warning signs of a potential backdraft are little or no visible flame, excessive heat, smoke leaving the building in puffs, muffled sounds, and smoke-stained windows.

Proper ventilation will make a backdraft less likely. Opening a room or building at the highest point allows heated gases and smoke to be released gradually. However, suddenly breaking a window or opening a door is a mistake, because it allows oxygen to rush in, causing an explosion.

Q1. A backdraft is a dangerous condition for firefighters mainly because

(a) there is not enough oxygen for breathing.

(b) the heat is extremely intense.

(c) the smoke is dangerously thick.

(d) an explosion occurs.

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1. (d)

Exp.The first two sentences of the passage indicate that a backdraft is dangerous because it is an explosion. The other choices are dangers, but they do not define a backdraft.

Q2. Which of the following is not mentioned as a potential backdraft warning sign?

(a). windows stained with smoke

(b). flames shooting up from the building

(c). puffs of smoke leaving the building

(d). more intense heat than usual

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2. (b)

Exp.The third paragraph indicates that there is little or no visible flame with a potential backdraft. The other choices are listed at the end of the second paragraph as warning signs of a potential backdraft.

Q3. To prevent the possibility of a backdraft, a firefighter should

(a). carry an oxygen tank.

(b). open a door to allow gases to escape.

(c). make an opening at the top of the building.

(d). break a window to release carbon particles.

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 3.(c)

Exp.This is stated in the last paragraph. Choice (a) is not mentioned in the passage. The other choices would be useless or harmful.

Q4. When compared with a hot, smoldering fire, a fire with visible, high-reaching flames

(a). has more oxygen available for combustion.

(b). has more carbon dioxide available for consumption.

(c). produces more dense gray smoke.

(d). is more likely to cause a backdraft.

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4. (a)

Exp.The passage indicates that hot, smoldering fires have little or no visible flame and insufficient oxygen. It can reasonably be inferred, then, that more oxygen would produce more visible flames.

Directions (5): Choose the word which is most nearly the same in meaning to the word given in bold as used in the passage.

Q5. Aggravation

(a)Compression

(b)Improvement

(c)Loss

(d)Augmentation

(e)Reduction

Answer & Explanation
Ans. 5.(d)

Exp.Aggravation – the state of becoming worse or more serious; exacerbation. Hence “augmentation” is very similar in meaning.

Directions (6): Choose the word which is opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage.

Q6. Dense

(a)Cloudy

(b)Crammed

(c)Opaque

(d)Solid

(e)Scattered

Answer & Explanation
Ans.6. (e)

Dense – closely compacted in substance. Hence “scattered” is most opposite in meaning.

Directions (7-10): In each of the following questions a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent.

Q7. The tax system of India encourages borrowing by granting its taxpayers tax relief for interest paid on loans. The system also discourages saving by taxing any interest earned on savings. Nevertheless, it is clear that India’s tax system does not consistently favor borrowing over saving, for if it did, there would be no______

(a) tax relief in India for those portions of a taxpayer’s income, if any, that are set aside to increase that taxpayer’s total savings

(b) tax relief in India for the processing fees that taxpayers pay to lending institutions when obtaining certain kinds of loans

(c) tax relief in India for interest that taxpayers are charged on the unpaid balance in credit card accounts

(d) taxes due in India on the cash value of gifts received by taxpayers from banks trying to encourage people to open savings accounts

(e) taxes due in India on the amount that a taxpayer has invested in interest-bearing savings accounts

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.Understand it in this way –

Although savings is discouraged but borrowings are also not encouraged for a longer (persistent) period. This question is a difficult one. Best method to solve this type of questions is to use elimination method. Option(c) is out of context talking about credit cards so can be rejected. Option (d) involves banks and gifts for saving account which seems to be giving triviality to the matter of paragraph. Option (e) is second best option. But contradicts what is said in passage. Option (a) is best answer for the blank space as it supports only what is given in passage.

Q8.Any assessment of the economic reforms of the past 25 years could well do with some understanding of their impact on people with disabilities in India. Indeed, _______________________ impairments in economically productive activity, the influence of these sweeping policy changes would seem at best minimal.
(a)a large section of our population have been initiated in the post-privatisation
(b)in view of the negligible levels of participation of people with various
(c) weeping policy changes would seem at best minimal
(d) the staunchest critic of liberalisation would have to acknowledge that the greatest
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Q9.Of the literate among the disabled, only 8.5 per cent boast a graduate degree, as per the 2011 census. _________________for children with disabilities; just 1.32 per cent of teachers have been equipped with the relevant special skills training.
(a) they were notably few and far between, informed largely by an ad hoc approach
(b) we consider that the 181 census was the lone exception to the otherwise routine
(c) to 26.8 million people with disabilities
(d) A mere 21.1 per cent of Indian schools adhere to inclusive education
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Q10. Given the cultural and intellectual interconnections, the question of what is ‘Western’ and what is ‘Eastern’ (or ‘Indian’) is often hard to decide, and the issue can be discussed only in more dialectical terms. The diagnosis of a thought as ‘purely Western’ or ‘purely Indian’ can be very illusory.

(a) Thoughts are not the kind of things that can be easily categorized.

(b) Though ‘Occidentalism and ‘Orientalism’ as dichotomous concepts have found many adherents.

(c) ‘East is East and West is West’ has been a discredited notion for a long time now.

(d) Compartmentalizing thoughts is often desirable.

(e) The origin of ideas is not the kind of thing to which ‘purity’ happens easily.

Answer & Explanation
Ans. 10.(e)
 

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply