IBPS Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 2

IBPS Clerk Pre Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below-
Eight persons are sitting around a circular table. Some of them are facing inside the center while some are facing outside the center. D sits second to the left of A. E sits third to the right of D. F sits opposite to B and B is not an immediate neighbor of D. D is facing opposite direction of A. G sits third to the left of H. C neither sits opposite to E nor A. G is not an immediate neighbour of F. Both G and H are facing same direction. H is facing inside the center of the circle. Both E and B are facing same direction as G. While both C and F are facing same direction to each other but opposite to D.

1. Who among the following sits immediate right of D?
(a) C
(b) G
(c) F
(d) A
(e) B

Answer & Explanation
Ans. c

2. How many persons sits between B and F when counted in clockwise direction with respect to F?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four
(e) No one

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who among the following faces G?
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) H

Answer & Explanation
Ans. d

4. If A is related to C and B is related to G, then F is related to whom among the following?
(a) H
(b) E
(c) D
(d) A
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. Who among the following sit opposite to the one who sits 2nd right of C?
(a) G
(b) A
(c) B
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-10): These questions are based on five words given below:
CAT RAT HOT FIT JOB SIX
(Note: The words formed after performing the given operations may or may not be a meaningful English word.)

6. If we replace all the consonant of the each given word with the succeeding alphabet according to alphabetical series, then how many words thus formed have more than one vowel?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Answer & Explanation
Ans. e

7. If we replace 3rd alphabet of each word with the previous alphabet according to alphabetical series, then how many words thus formed does not contain any vowels?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. d

8. How many letters lies between the 1st letter of 2nd word from left end and 3rd letter of last word from left end?
(a) Eight
(b) Seven
(c) Five
(d) Twelve
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

9. If we replace all the vowels of each word with 2nd succeeding alphabet of alphabetical series, then how many words thus formed contain more than 2 consonants?
(a) Six
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. a

10. If all the alphabets of each word are arranged according to alphabetical order within the word then how many words thus formed will begin with a vowel?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. c

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply