IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz – 1

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the IBPS PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS PO Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven persons P, Q, R, S, T, U, V lives on seven different floors viz. 2nd, 4th, 7th, 8th, 10th, 15th, 18th. All other floors except the specified floors are vacant. T lives on an even numbered floor. S lives on a floor number which is a multiple of three. U lives on a floor which is immediately above Q. The number of floors between S and P’s floor is equal to the number of floors between Q and V’s floor. T does not live above U. The difference between R’s floor number and S’s floor number is not eight. R lives above P’s and V’s floor.
1. Who among the following person lives on 10th floor?
(a) R
(b) V
(c) Q
(d) T
(e) P

Answer & Explanation
Ans. e

2. How many persons live between U and V?
(a) Two
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

3. Who among the following live immediately above R?
(a) S
(b) V
(c) Q
(d) T
(e) No one

Answer & Explanation
Ans. e

4. Q lives on which floor?
(a) 4th
(b) 10th
(c) 18th
(d) 7th
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

5. Which among the following combination is correct?
(a) U-7th
(b) R-15th
(c) Q-10th
(d) T-4th
(e) P- 18th

Answer & Explanation
Ans. d

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven persons A, B, C, D, E, F, G are sitting in a row facing north direction. All of them is of different age 9, 11, 13, 15, 18, 19, 25 but not necessarily in the same order. F sits at one of the extreme end. Only two persons sit between F and E. The age of G is in multiple of 3. C sits second to the left of A. The age of F is a perfect square while the age of E is a prime number. D sits second to the right of A. G is not an immediate neighbour of D. B is not to the right of F and his age is multiple of 5. The age of D is half of the age of G. C is the second youngest while A is younger than E.

6. Who sits second to the right of D?
(a) A
(b) G
(c) F
(d) E
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

7. How many persons sits between the person whose age is 13yr and B?
(a) Four
(b) Two
(c) Three
(d) One
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

8. Who among the following person is 19yr old?
(a) F
(b) D
(c) C
(d) E
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

9. If G is related to 13yr in the same way as A is related to 19yr, then which of the following is B related to, following the same pattern?
(a) 19yr
(b) 17yr
(c) 25yr
(d) 11yr
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

10. What is the age difference of E’s immediate neighbours?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply